Vasić i Beđik u dvojcu i Marjanović u skifu u polufinalu Svetskog kupa

Zvanični sajt VK Partizan

Partizanovi reprezentativni dvojac bez kormilara Miloš Vasić, Nenad Beđik i skifista Marko Marjanović sjajno su startovali na Svetskom kupu koji je u petak, 5. maja 2017, počeo u Beogradu. Vasić i Beđik su do najboljih 12 posada na Savskom jezeru stigli pobedom u trećoj grupi kvalifikacija. Naš čamac je kroz cilj prošao u vremenu 6:48.65, ostavivši iza sebe za nešto više od četiri sekunde Mađarske Juhasa i Simona, aktuelne evropske prvake iz Brandenburga 2016. (6:52.75). Treće mesto koje je, takođe, obezbeđivalo direktan plasman u polufinale (subota, 14,07 č), zauzela je posada Švajcarske (6:55,13), dok će četvrtoplasirana Poljska2 priliku za to tražiti u repesažu. Vasić i Beđik su odlično starrtovali i već posle prvih 500 metara imali su gotovo tri sekunde prednosti u odnosu na drugoplasirane Mađare. U narednih 1.000 m tu prednost su duplirali tako da su poslednju četvrtinu trke mogli rutinski da izveslaju. Iz prve grupe kvalifikacija dvojca bez kormilara u polufinale su se plasirale posade Češke (6:48.49), Belorusije3 (6:49.67) i Belorusije2 (6:54.85), a iz druge čamci Velike Britanije (6:42.81), Holandije (6:46.34) i Španije (6:50.69).

– Ovo nam je prva trka u sezoni sa svetskom konkurencijom i zadovoljni smo kako smo je izveslali. Cilj nam je bio da tehnički budemo na najvišem mogućem nivou i da pobedom otvorimo svoje učešće na Svetskom kupu. Ispunili smo oba zadatka i sada nam ostaje da se što bolje pripremimo za sutrašnje polufinale. Želimo da i u toj trci pokažemo da smo lideri ove regate i da u velikom stilu dođemo do finalnog okršaja. Prošle godine smo imali mnogo pehova, počev od Evropskog prvenstva u Nemačkoj gde smo do poslednjih 200 metara imali zlatnu medalju u rukama, ali smo zbog tehničke greške na kraju završili kao peti. Tada su evropski prvaci postali Mađari Juhas i Simon koje smo danas ubedljivo „tukli“. I posle tog takmičenja nismo bili miljenici sreće. Upravo zbog toga smo u ovu sezonu ušli „besni“ i posebno motivisani da pokažemo našu pravu vrednost. Svetski kup u Beogradu je prva prava prilika za to, iako nam je Evropsko prvenstvo u Račicama glavni cilj u ovom delu sezone– kazao je štroker dvojca bez kormilara Nenad Beđik.

Naš reprezentativni dvojac bez kormilara će u subotu od 14,07 č veslati u drugoj grupi polufinala sa čamcima Belorusije2, Holandije, Belorusije3, Švajcarske i Poljske2 (finale na programu u nedelju u 13,03 č).

I Marko Marjanović je imao trijumfalan početak regate na Adi Ciganliji. Naš skifista je s vremenom 7:09.01 pobedio u drugoj grupi kvalifikacija i tako sa, drugoplasiranim čamcem Holandije (7:12.93), direktno se plasirao u polufinale (subota, 14,56 č). Treći Azerbejdžan (7:25.23), četvrti Brazil (7:31.65), peta Litavnija (7:36.28) i šesta Mađarska (7:38.20) priliku za polufinale tražiće kroz repesaž. Marjanović je odmah na početku izbio na čelo, koje je sigurno čuvao do kraja, ne dozvolivši nijednog trenutka da bilo ko ugrozi njegov trjimuf. Iz prve grupe kvalifikacija skifa direktno u polufinale otišli su čamci Rusije1 (7:03.25) i Belorusije (7:04.76), a iz treće Švajcarska (7:11.43) i Hrvatska (7:17.56).

– Uspeo sam u zamisli da na dobar način otvorim takmičenje. Već posle prvih 500 metara sam uhvatio pravi ritam i kontrolisao situaciju na stazi do kraja. Inače, skif je novo iskustvo za mene, a u Beogradu ću imati još dve izuzetno jake trke u kojima ću videti gde sam u ovom trenutku. Ne opterećujem se rezultatom iako bi mi bilo drago da doguram što dalje, pre svega zbog činjenice da veslam na domaćpoj stazi. Plasman će mi biti mnogo bitniji na Evropskom prvenstvu koje je kroz tri nedelje u Češkoj i sve trke u Beogradu biće u službi što bolje pripreme za to takmičenje – istakao je Marko Marjanović koji će imena rivala u polufinalu saznati posle trka repesaža u subotu pre podne.

Mlada posada Partizanovog reprezentativnog četverca bez kormilara Aleksandar Beđik, Igor Lucić, Igor Đerić, Damjan Lazić, koju čine čak trojica seniora B, s vremenom 6:52.47 zauzela je šesto mesto u drugoj grupi kvalifikacija iz koje se samo proplasirani čamac Holandije2 (6:06.16) direktno plasirao u finale (nedelja, 13,03 č). U subotnji repesaž (14,35 č) iz ove grupe, pored srpskog teškog četverca, otišle su i posade Španije (6:11.96), Češke2 (6:15.78), Švajcarske (6:18.92) i Belorusije (6:34.39). Beđik, Lucić, Đerić i Lazić su polovinu trke bili uz rame sjajnoj posadi Holandije, koju čine čak trojica veslača, osvajača petog mesta u ovom čamcu na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. Sa samo sekundom zaostatka za Holanđanima naša posada je kao drugoplasirana ušla u drugu polovinu trke, ali je tada iz taktičkih razloga spustila ritam, završivši trku kao šesta. Iz prve grupe kvalifikacija direktno u finale plasirala se posada Velike Britanije (6:03.29).

– Zadovoljni smo svojim prvim nastupom na Svetskom kupu. Prvih 1.000 metara smo odlično izveslali, u stopu pratili Holandiju, jednog od favorita u Beogradu. Međutim, na ulasku u drugu polovinu trke procenili smo da bi bilo mnogo rizično da u ovoj trci jurimo finale i odlučili smo da prištedimo snagu za sutrašnji repesaž. U tu trku ulazimo bez bilo kakvih kalkulacija i sigurni smo da možemo da se borimo za finale – rekao je najiskusniji član teškog četverca Igor Lucić.

Posade s kojima će naš teški četverac boriti za dva mesta koja vode u finale iz repesaža biće Švajcarska, Španija, Holandija1 i Rusija3.

Od ostalih srpskih posada Miloš Stanojević iz Tamiša plasirao se u polufinale skifa za lake veslače, dok će dubl skul za lake veslače Petar Jovanović, Marko Jošić iz Čuruga priliku za to tražiti kroz repesaž u subotu.