Valjevac – Partizanovac sa Hejsela

Finale Kupa šampiona 1966. održano je na stadionu Hejsel u Briselu 11. maja 1966. pred oko 55.000 gledalaca. Utakmica je igrana između Real Madrida i Partizana, a završena je rezultatom 2:1 za ekipu iz Madrida. Partizan je poveo u 55. minutu golom Velibora Vasovića, da bi Real najpre izjednačio rezultat u 70. minutu golom Amansija Amara, da bi zatim u 76. minutu pobednika odlučio Fernando Serena. Tako je Real Madrid osvojio svoju šestu titulu, dok je ovo bilo prvo i do sada jedino finale Kupa evropskih šampiona koje je igrao Partizan. (Vikipedija)

A onda se na terenu našao i Dobrosav Petrović Valjevac.

Na jednom muralu Partizanovih navijača stoji i njegova izjava: “Nisam uleteo na teren na Hejselu da pravim nered, nego da cela Evropa vidi kako se vijori crno-bela zastava”.

Valjevac je u godinama i decnijama posle postao jedna od legendi Partizanovih navijača.

Osim tekstova objavljenih o njemu, vidimo ga i na slici sa Mijom Aleksićem i igračima Đorđevićem i Damjanovićem  posle osvajanja turnira u Kolumbiji, 1971. godine.

Ni mi ni bilo ko od naših izvora ne zna ništa o čoveku, pa ni to da li je iz Valjeva ili je do nadimka došao na neki drugi način. Ako neko ima bližu informaciju, voleli bismo da je podeli.

Zahvaljujemo se na fotografijama timu Crno-bela nostalgija

Originalni tekst: revija Kolubara