Umro Radovan Bata Radović, čuveni košarkaš Partizana

Nekadašnji košarkaš, a potom i trener Partizana, reprezentativac Jugoslavije i nosilac zastave SFRJ na Olimpijskim igrama 1960. godine, Radovan Bata Radović, preminuo je u četvrtak u Beogradu.

Bata Radović je rođen 1936. godine. Karijeru je počeo u OKK Beogradu, a za Partizan je igrao od 1957. do 1968. godine. Odigrao je 216 utakmica, postigavši 4.188 poena, odnosno 19,4 po utakmici. Iako nije bio izrazito visok, igrao je na poziciji centra i važio je za odličnog košgetera i još boljeg skakača. Kažu da nikada nije izgubio podbacivanje na početku utakmice.

– U derbijima protiv velikog rivala Crvene zvezde redovno je bio najbolji u Partizanu, a četiri puta je postigao 30 i više poena. Godinama je, zajedno sa Milošem Miškom Bojovićem, bio duša Partizana – ističe se na sajtu crno-belih.

Odlični košgeter se redovno nalazio u vrhu liste najboljih strelaca šampionata Jugoslavije. Za 11 sezona u Partizanu, dva puta je bio drugi na listi strelaca domaće lige, a nikada nije zauzeo niže od četvrtog mesta.

– Kao veliki navijač Partizana, u crno-belu porodicu stigao je 1956. iz OKK Beograda i iste te godine postao je i reprezentativac. Za reprezentaciju je nastupao sve do 1963, a bio je učesnik Olimpijskih igara u Rimu 1960, gde je i nosio zastavu SFRJ na otvaranju Igara – navode iz Partizana.

U dresu reprezentacije SFRJ, osvojio je srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu 1961. godine u Beogradu 1961. Prvenstvo se igralo na Beogradskom sajmu, a Bata je osvojivši sa drugovima srebrnu medalju za Jugoslaviju, već tada sebe upisao u besmrtne, jer je to bila prva medalja za jugoslovensku košarku.

Na Mediteranskim igrama u Italiji, u Napulju 1963, kao kapiten predvodio je reprezentaciju Jugoslavije koja je osvojila bronzanu medalju. Od reprezentacije se oprostio 23. septembra 1965. utakmicom protiv reprezentacije Maroka. Za njim je ostalo 66 mečeva u plavom dresu (47 pobeda), 379 poena i mnogo skokova. Šest puta je igrao i za B reperezntaciju za koju je dao 59 poena.

Od 1969. do 1971. godine, Radovan Bata Radović je bio trener KK Partizan.

Vreme i mesto sahrane Bate Radovića biće objavljeni naknadno.

Originalni tekst Direktno.rs