U finalu kupa bez najboljeg strelca i asistenta

Ozbiljan hendikep

Asano, Šćekić i Suma (© Star sport

Kad su se prvi put zajedno pojavili na terenu iskreirali su pobedu za užitak Partizanove publike. Izveli su ples po avgustovskom pljusku kakav se i danas pamti. Kako zbog asistencija, golova i brzine, tako i pobede nad Malatijom. I, šta bi dali Grobari – pa i trener Aleksandar Stanojević – da u utorak opet vide saradnju Sejdube Sume i Takume Asana?

Gvinejac je povređen (list), Japanac odbegao (pod obrazloženjem neisplaćenih zarada), što predstavlja ozbiljan hendikep crno-belima u pripremi poslednje utakmice sezone, finala Kupa Srbije na terenu Crvene zvezde. Razlog: reč je o najproduktivnijim fudbalerima ekipe, ako se izuzmu penali Bibarsa Natha.

Asano je i pre svojevoljnog odlaska u Tokio visoko podigao lestvicu, postigao 21 gol u svim takmičenjima, ubedljivo je prvi strelac tima (sledeći na listi je Natho sa 15, od čega čak 12 sa bele tačke) i njegov najbolji asistent (deset nameštenih pogodaka). Njemu uz rame kad su spakovani golovi u pitanju je Suma, sa istim brojem asistencija, međutim, na manjem uzorku utakmica (30:40).

Od 106 golova Partizana na tri fronta ove sezone (prvenstvo, kup, Evropa) njih dvojica su zaslužna za 44, ako se od ukupnog zbira oduzmu oni kad su jedan drugom asistirali. Asano Sumi na gostovanju Šarlroi, vezista krilnom napadaču u Novom Pazaru i u Humskoj protiv Metalca. E, bez takvog ofanzivnog potencijala stručni štab mora da duma kako da posloži igrače u pokušaju da sezonu završi peharom.

Svi ostali bili su manje produktivni. Ili, manje od očekivanog. Primera radi, kad se Nathu ne bi računali golovi iz jednaesteraca ostao bi samo na tri data i sedam nameštenih, Lazar Marković je na „koti 18“ (11+7), Filip Holender 13 (9+4), Miloš Jojić 11 (4+7), što je na prvi pogled dobar učinak, ali u odnosu na broj utakmica, a pogotovu uticaj na onim velikim, značajnim, koje lome sezone, nedovoljno dobar za fudbalere reputacije kakvi su sadašnji mađarski i izraleski ili nekadašnji srpski reprezentativci.

A, opet, među njima valja tražiti startere za okršaj sa crveno-belima, jer boljih u Partizanu trenutno – nema.

Originalni članak: Mozzart sport