TOMISLAV SIVIĆ ANALIZIRA VIDEOTON

Ko nije imao sreće: Partizan ili Partizanova kolonija u Videotonu?! Koliko je moćan, rival crno-belih demonstrirao je proletos u jeku opšteg slavlja u Humskoj zbog osvojene duple krune  preoteo je šampionu Srbije kreatora moćnog Partizana, trenera Marka Nikolića.

Koliko je mađarski tim jak, ima li slabih tačaka i kako je uopšte uspeo da eliminiše Bordo u trećem kolu kvalifikacija, pitali smo Tomislava Sivića, nekadašnjeg selektora mlade reprezentacije Srbije i nekoliko mađarskih superligaša, svedoka velikog uspeha Nikolićevog tima pre tri dana u meču sa Francuzima.

– Imao sam zadovoljstvo da gledam pobedu Videotona protiv favorizovanog Bordoa. Ističem zadovoljstvo, jer se u igri mađarskog tima vidi ruka srpske struke. Marko Nikolić je dobar trener, namestio je ekipu i Videoton je iz utakmice u utakmicu igrao sve bolje, a kulminacija je bila u četvrtak – uverava Tomislav Sivić.
Kako igra Videoton?Kako je uspeo uopšte da utakmicom na jedan pogodak razoruža Bordo, a od Maltežana je primio tri u prethodnoj rundi?
– Videoton igra onako kao što je igrao Partizan dok je Nikolić bio trener. Imao je muke u prvom meču sa Maltežanima, bilo je 2:0, ali jako su teško stigli do te pobede zahvaljujući Danku Lazoviću, a u revanšu su verovatno bili opušteniji i primili su tri gola, ali su nastavili takmičenje. Tako kako je Videoton ušao u mečeve sa Balzanom, Bordo je dočekao utakmice sa njim. Po onome što sam video u četvrtak, uspeh Videotona možda jeste iznenađujuć, ali je apsolutno zaslužen jer je izvojevan izuzetno disciplinovanom taktičkom igrom, fanatičnom borbenošću i trebalo je da bude izraženiji jer je Henti imao veliku priliku da postigne bar još jedan gol.
Partizanu će dakle biti jako teško zbog Marka Nikolića?
– Ne samo zbog Nikolića! Marko odlično poznaje Partizan i sigurno zna kako na najbolji način da iskoristi Partizanove slabosti i da zaustavi potencijalne opasnosti, ali, biće mu teško i zbog činjenice da je Videoton najjači gde je možda naš tim najslabiji. Hanti je paklen napadač, nije ga Nikolić tek tako doveo iz Olimpije… Uz njega u napadu je Marko Šćepović, potpuno drugačiji od fudbalera kog pamtimo iz Partizana. Danko Lazović je najjača karika u ekipi. Ako Nikolić svu trojicu rasporedi među startere, a verujem da hoće, pojavljuje se još jedan potencijalni problem,ofanzivni vezista Suljić…
Ispada da je Videoton jači od Olimpijakosa?
– Sigurno nije jači od Olimpijakosa, ali je jak i za respekt. Ceo klub je za respekt. Uostalom, uzeo je trenera Partizanu, doveo špica Mirka Marića za 700.000 evra iz Dinamove ispostave – zagrebačke Lokomotive koji pored Hantija, Šćepovića i Lazovića, realno nema mesta u ekipi…
Ima li bar neku slabu tačku tim Videotona?
– Ima ih i Barselona… Golman Kovaček je mlad, nisam stekao utisak da sigurnošću uliva poverenje saigračima. Štoper Juhas je osam godina bio kapiten Anderlehta, besprekoran je u duelima, ali u plitkoj zoni je spor i ubeđen sam da će ga Đurđević bar jednom pretrčati, ako se Videoton otvori. Dvojica zadnjih veznih su oštri, borbeni, ali nisu kreativni. Desni bek Nego je izuzetno ofanzivan, možda bi Partizan to mogao da iskoristi…
Levi bek je defanzivniji?
– Nikolić je Fiolu koji je na prethodnim mečevima bio levi štoper, prebacio na poziciju levog beka, a Stopiru na njegovo mesto. Zanimljivo je da je Fiola u reprezentaciji desni bek, a u Videotonu – levi. Ne znam zbog čega, ali je besprekorno zatvorio stranu protiv Bordoa.
Koliko napadači pomažu odbrani?
– Onoliko koliko je potrebno. Kad Marko drekne s klupe, a Danko s terena, voleo bih da vidim tog fudbalera koji ne želi da se rati u odbranu…
Rekli ste da je Šćepović drugačiji?
– Meni tako deluje… Klasični je „target men”, sve duboke lopte idu na njega, zaustavlja ih, distribuira, daje golove… Meni je interesantno i to da sve jedanaesterce on izvodi! Iako je promašio jedan ili dva, šutira bez problema i dalje… Kretao se dobro i protiv Bordoa, a kad je zbog povrede morao da ustupi mesto Lazoviću, postalo je još izvesnije da će Videoton pobediti.
Na osnovu čega ste stekli takav utisak?
– Danko Lazović je pravi vođa te ekipe. Sve prekide izvodi upravo on i svaki je pola gola! Ne preterujem, posle svakog šuta ili centaršuta je drama. Mnogo znači Videotonu. Iskusan je, namazan, zna kako da isprovocira protivničkog igrača, ima autoritet i kod sudija…
Ima li Partizan šansi da stigne do Lige Evrope?
– Ima naravno! Ali, treba biti realan, u ovom trenutku šanse su 50:50! Bez obzira što je Partizan ostao bez Leonarda i što je Suma nespreman? – Leonardo i Suma su igrači poteza koji mogu da reše utakmicu. Ali, nije Leonardo igrao ni u Atini, a nije igrao za kolektiv ni u Beogradu protiv Olimpijakosa, pa je Partizan ostavio odličan utisak. Ne razumem kako profesionalac na tom nivou može da bude toliko nespreman, ali siguran sam da će Đukić pripremiti Sumu do utakmica sa Videotonom i da će izvući iz njega maksimum – zaključio je Tomislav Sivić.
Zbog Blesinga Elikea Marko Nikolić dobio je otkaz u Olimpiji, ali da nije rasista srpski stručnjak potvrdio je angažovanjem Nigerijca Ezekila Hentija.
– Henti je Nikolićev pronalazak. Videoton je kupio Marića, ali je Nikolić insistirao da se dovede Henti iz Slovenije. I zaista je paklen igrač, Teško ga je čuvati, jak je, dobar na lopti, brz, pokretljiv. Definitivno je najopasniji igrač Videotona i siguran sam da će igrati i protiv Partizana. Ako Šćepović bude spreman, a mislim da će biti, Henti može da igra i po boku. On na levoj, a Suljić u tom slučaju na suprotnoj – desnoj strani, mogli bi da budu zaista velika opasnost za odbranu Partizana.