Svetsko finale Partizanovog reprezentativnog dvojca bez kormilara

Naši reprezentativci Miloš Vasić i Nenad Beđik boriće se za odličje i na četvrtom svom uzastopnom velikom međunarodnom veslačkom događaju u ovoj godini. Posle srebra na Svetskom kupu u Beogradu, bronze na Evropskom prvenstvu za seniore u Račicama i srebra na Svetskom kupu u Poznanju naš dvojac bez kormilara stigao je do finala i najznačajnijeg i najjačeg veslačkog takmičenja u 2017. – Svetskog prvenstva za seniore u Sarasoti (SAD). U polufinalu, veslanom u četvrtak, 28. septembra 2017, Vasić i Beđik su sa vremenom 6:36.21 zauzeli treće mesto i tako stigli do velikog finala koje je na programu u subotu od 16,38 č. Pored našeg čamca iz ove grupe polufinala među najboljih šest plasirali su se i Italijani Lodo i Vičino (6:26.36), ovogodišnji evropski prvaci iz Račica, i Novozelanđani Marej i Hanter (6:27.81), naslednici čuvenog dvojca Bond, Marej, koji je bio neporažen na svetskoj sceni od 2009 do 2016. Četvrti su kroz cilj prošli Česi Podražil i Helešik (6:42.33), finalisti Olimpijskih igara u Riju 2016, peti su bili Amerikanci Kolela i Vejs (6:48.12), a šesti Belorusi Furman i Valadžko (7:01.08), koji su “tukli” naš čamac u kvalifikacijama, i svi oni će u subotu nastupiti u B finalu.

Vasić i Beđik su u svojoj trećoj trci u Sarasoti pružili najbolje izdanje na ovom takmičenju. Sjajno su startovali. Posle prvih 500 metara bili su drugi, tik iza čamca Novog Zelanda, a ispred posade Italije. Već tada se videlo da malo ko može da prati ritam vodeće trojke, koja se na ulasku u drugu polovinu trke prilično odvojila. Plasman je ostao isti – Novi Zeland je bio na čelu, Srbija druga, a Italija treća. Narednih 300 m Vasić i Beđik su veslali rame uz rame sa Italijanima Lodom i Vičinijem koji su na 600 m pred cilj podigli broj zaveslaja na 39. Ubrzo je naš čamac pao na treće mesto, a sa tim plasmanom je i prošao kroz cilj. Iz druge grupe polufinala za A finale su se izborili čamci Hrvatske (6:25.96), Velike Britanije (6:28.63) i Francuske (6:29.34), dok su u B finale otišle posade Rumunije (6:30.83), Španije (6:40.42) i Turske (7:18.22).

U petak, 29. septembra, na stazi u Sarasoti naći će se samo jedan naš čamac. Od 17,55 č Marko Marjanović će se boriti za finale skifa. Rivali će mu biti Hrvat Martin, olimpijski viceprvak iz Rija 2016. i evropski viceprvak it Račica 2017. od kojeg je izgubio u kvalifikacijama u Sarasoti, Rus Ribčev, Nemac Neske, finalista ovogodišnjeg šampionata Starog kontinenta u Češkoj, Britanac Baras, koji je bio bolji od Marjanovića u četvrtfinalu, i Danac Nilsen, koga je naš skifista “tukao” u B finalu EP u Račicama. U prvoj grupi polufinala veslaće Novozelanđanin Manson, Švajcarac Stalhberg, Kubanac Furnijer Roddrigez, Čeh Sinjek, Holanđanin Broenink i Poljak Vegricki-Smiček.