Stojimo za šankom Džordž Best i ja, a on izvadi šaku lekova: “Ivane, ja na ovom živim.” Posle godinu dana je umro…

Foto Igor Pavicevic

U danu kada je postalo jasno da se fudbal nije vratio kući, Ivan Golac je za Nedeljnik, u razgovoru sa Brankom Rosićem, u svojoj kući odmotao film i kada je prvi put na televiziji ugledao Vembli i kasnije igrao na njemu kao prvi stranac u engleskom fudbalu, i na tom istom Vembliju propustio druženje sa Rolingstonsima čiji je trebalo da bude gost, družio se sa Kigenom, Džordžom Bestom, Harijem Rednapom, ali i sa brojnim muzičarima poput benda Status kvo, i na kraju preko omiljenog benda AC/DC i njihovog koncerta na stadionu Partizana i pesme “Back in black” se vratio kući, u crno-bele boje…

***

Imao sam sreću da sam tokom karijere igrao sa Kevinom Kigenom, Alanom Bolom, Džordžom Bestom.

Sa Džordžom je bilo mnogo priča, jedna je o onoj čuvenoj utakmici 1966. u Beogradu. Mančester junajted protiv Partizana. Tada je imao 19 godina a bio već čudesan igrač. Duga kosa, niko nije driblao tako kao taj Irac iz Belfasta. Ne možeš da mu priđeš. On nije trebalo da igra u Beogradu zbog problema sa meniskusom. Na našu sreću, nije igrao u Mančesteru. Ali pobedili su nas golom Bobija Čarltona, a u Beogradu smo mi pobedili. Lagano je igrao, pravio brdo šansi.

Džordž Best je bio “peti” Bitls. Sa 17 godina je već bio superstar, interplanetarna zvezda, neponovljivo. Takvu popularnost nisam video. A kao talenat je bio sličan Peleu.

Rolingstounsi 1965. lansiraju “Last Time”, pa “Satisfaction” i “Get Off of My Cloud.” I Džordž Best je gost Rolingstounsa te 1965. u studiju. Stounsi ga zovu u goste. A svi ga zovu i žele u blizini.

Družio sam se sa Milanom Mandarićem, vlasnikom Portsmuta, i trenerom Harijem Rednapom. Supruga i ja smo često išli kod Milana. U jednoj od tih poseta sam poslednji put video Džordža Besta. Stajali smo pored šanka i pričali i on izvadi šaku lekova: “Ivane, ja na ovom živim.” Posle godinu dana je umro. Tragedija…

Kako je kada Džordž Best krene da spava to trajalo satima i druge priče Ivana Golca čitajte u novom Nedeljniku koji je na kioscima od četvrtka 15. jula. Svi čitaoci na poklon dobijaju knjigu o Isidori Sekulić.

Originalni članak: Nedeljnik.rs