Šta Smailagić donosi Partizanu?

Foto: REUTERS/Cary Edmondson/GuliverFoto: REUTERS/Cary Edmondson/Guliver

Alen Smailagić je potpisao trogodišnji ugovor sa Partizanom, a njegovim dolaskom je u većoj meri kompletirana ekipa Željka Obradovića za sledeću sezonu.

Prethodna pojačanja koja su stigla u Beograd su plejmejker Dalas Mur, dobro poznati bek Kevin Panter, srpski bek i reprezentativac Aleksa Avramović, krilo Rodion Kuruks i krilni centar Zek Lidej.

Smailagić je dve sezone proveo u Golden Stejt Voriorsima, a nastupao je i u razvojnoj ligi, gde je zaigrao kao najmlađi igrač u istoriji.

Sezona 2019/20. je bila bolja za Alena, koji je tada dobijao prosečno skoro 10 minuta na 14 odigranih utakmica. Beležio je nešto više od četiri poena i skoro dva skoka i asistenciju.

Međutim, povreda i operacija su ga udaljile sa terena, a mladi Srbin je znatno manju šansu dobio prošle sezone, kada je za nešto više od pet minuta na parketu imao 1,9 poena i 1,1 skok prosečno po utakmici.

Alena odlikuje dobra radna etika, a talenat i predispozicije su primetne još od mlađih selekcija, kada su ga priželjkivali i Crvena zvezda i Partizan.

Smailagić je do samog puta u Ameriku ostao veran klubu u kom je ponikao, Beku iz Koteža. On je neko ko je pokrivao praktično sve pozicije, ali reklo bi se da se u profesionalnoj košarci najbolje snalazi na poziciji krilnog centra.

Bez obzira koliko mlad bio, Srbin sa sobom donosi veliko iskustvo. Mnogo zajedničkih treninga sa Drejmondom Grinom, Stefom Karijem i ostalim saigračima iz Golden Stejta mu je dosta značilo, o čemu je više puta i govorio.

Smailagić je pametan igrač, što je pokazao na terenu u više navrata, što fintama, što dodavanjima, a spreman je još da uči, jer da nije ne bi otišao kod najtrofejnijeg trenera u Evropi.

Foto: REUTERS/Kyle Terada/Guliver

U Partizan dolazi kao neko ko voli da igra i licem i leđima okrenut košu, a podjednako dobro se snalazi u obe situacije. Šut mu svakako nije jača strana, ali se ne libi da šutira ako ostane sam. Ima domet i sa poludistance i sa distance. Karakterišu ga velika pokretljivost i odlične fizikalije, iako na prvi pogled ne deluje tako.

Dok je bio u Americi govorilo se da ima impresivnu koordinaciju, uz odličnu kombinaciju snage i pokretljivosti, ali evidentno je da tamo pored jakih treninga, ne bi imao ništa (misleći na minute u NBA ligi), bar ne za sad.

U Partizanu će nesumnjivo i to dobiti, a ima li veće privilegije u košarci od toga da te trenira Željko Obradović. Ovo može biti dobar potez ne samo za Partizan, već i za srpsku košarku, kojoj su mladi domaći igrači neophodni, kako bi reprezentativni uspesi dolazili i u budućnosti.

Alenov put podseća i na put Filipa Petruševa, koji je prošle godine zasijao u ABA ligi, pa su mu vrata najveće scene sada otvorena. Smailagić i Petrušev su zajedno nastupali za Srbiju u mlađim kategorijama, a u budućnosti bi trebalo da predstavljaju i osnovu seniorske reprezentacije.

Što se tiče defanzive, postoje zamerke oko odbrane pik-en-rola, ali ukradene lopte i blokade ukazuju da Alen ima i dobar defanzivni potencijal.

U Partizanu će mu konkurencija, ali i saigrač biti Zek Lidej, koji ima evroligaško iskustvo i koji mu može pomoći u daljem razvoju. Pored njega imaće i Mozlija, koji je poznat kao odličan bloker.

Foto: Christian Petersen / Getty images / Profimedia

Ono što bi trebalo napomenuti je da je Smailgaić jak u konktaktnoj igri, a u NBA se nosio sa igračima koji su čak i dosta fizički spremniji (dovoljno je reći da mu je saigrač bio Drejmond Grin, sa kojim je sigurno radio na treninzima). U ABA ligi se igra sa dosta kontakta, a samo je pitanje da li će Alenovo telo nakon povrede moći da podnese sve to.

Sezona je sve bliža, Partizan je na svim pozicijama popunjen, a ostaje da se vidi da li će biti novih pojačanja. Obradović je znao koga traži i zašto i definitivno je spreman da pomogne srpskom krilnom centru da konačno pokaže pun potencijal i da se kao igrač profiliše upravo u Partizanu. Za to ima vremena tri godine, koliko mu stoji u ugovoru.

Partizanov cilj je povratak u Evroligu, u kojoj nije nastupao od 2014. godine, a sve sem toga bi sledeće sezone bio neuspeh.

Originalni članak: Nova S