Šta Partizanu ostaje za sezonu 2020/21: Trinki i jezgro tima pod ugovorima, dobro poznata imena na nišanu

Čudan momenat za srpsku košarku. Ćorsokak u kom se ne zna ništa. Ni da li će se takmičenja u kojima nastupaju dva naša najveća kluba uopšte nastaviti, niti da li će se igrati Superliga, ni u kojim evropskim takmičenjima će večiti igrati naredne sezone. Zato ćemo napraviti presek stanja u oba kluba, da vidimo sa čime raspolažu za sledeću sezonu i šta im ostaje od igrača za tada u slučaju da se više ne bude igrala košarka ove sezone.

Ovde ćemo se baviti Partizanom i odgovoriti na pitanje – šta Partizan ima na raspolaganju za narednu sezonu, kako stoje stvari sa ugovorima igrača i koje igrače bi crno-beli mogli da dovedu za narednu sezonu?

Najveći problem u ovoj priči je što ne znamo da li će Partizan naredne sezone igrati Evroligu ili Evrokup. U skladu sa tim će biti pravljeni budžeti, u skladu sa tim će i igrači i gledati na dolazak ili ostanak među crno-belima. Partizanov budžet je ove sezone preko 6.000.000 evra, a Zvezdin preko 8.000.000 evra, što je i logično jer Zvezda igra Evroligu.

Ukoliko bi Partizan igrao Evroligu naredne sezone, onda bi i budžet bio veći, mada sada u ovoj situaciji sa virusom korona i to ne mora da znači. Pitanje je kako će sve ovo što se dešava uticati na košarkaško tržište, kao i koliko novca će država moći da pruži Partizanu, kao i Zvezdi.
Sigurno je da će se budžeti smanjiti i igrača i stručnih štabova svih timova, biće manje novca. Ekonomija na svetskom nivou prima udarce. Pitanje je do kada će ovo trajati. Kakve će posledice kompanije imati. Situacija nije nimalo jednostavna. Pitanje je koliko će ostati za ulaganje u sport. Situacija posle ovoga neće biti ista. Mi ćemo probati da nastavimo, a kakve će biti ambicije zavisiće od prihoda. Sigurno je da ćemo morati svi da se zadovoljimo sa nečim manjim“, rekao je nedavno predsednik kluba Ostoja Mijailović kada je govorio o uticaju krize na finansije u košarci u budućem periodu.

Dakle, tek kada budemo videli koje će takmičenje igrati Partizan i kako će se izboriti sa krizom koju donosi virus korona, znaćemo u kom cenovnom rangu će imati budžet za sklapanje ekipe. Ali, možemo pre svega da se pozabavimo onim što Partizan ima već sada na papiru.

A utisak je da ima vrlo dobru osnovu za narednu sezonu.

Tu pre svega treba da krenemo od trenera. Andrea Trinkijeri ima ugovor i za narednu sezonu, tako da je sa te strane Partizan miran. To je temelj za svu narednu priču. Italijan je kraj prve sezone koju je vodio iskoristio kao pripremu za ovu gde je mogao da selektira tim i napadne Evroligu. I to je i uradio. Bilo je skeptika kada je Trinka doveden, mnogi su se pitali kako će on kao prvi stranac na klupi crno-belih uspeti da se snađe, ali ove sezone Trinkijeri je uradio veliki posao. Nije imao sreće zbog svega što se dogodilo. Ono što je bilo do njega – učinjeno je: osvojen ABA Superkup, osvojen Kup Radivoja Koraća, prvo mesto u ABA ligi pred plej-of, prvo mesto u Evrokupu pred plej-of.

Nema se tu šta prigovoriti…

Da vidimo sada sa čime će od igrača na niskim pozicijama moći da raspolaže za narednu sezonu.

Za početak, Kori Volden je igrač koji ima ugovor za narednu sezonu, kao i Ognjen Jaramaz, a trebalo bi da ima i Nemanja Gordić, tako da je u većini slučajeva na niskim pozicijama Partizan siguran.

Znak pitanja je iznad Markusa Pejdža kome ističe ugovor na kraju sezone i to bi moglo da bude jedno od najvažnijih pitanja za vodeće ljude Partizana koje će morati da reše. Ukoliko Partizan želi da ga zadrži moraće izvesno i da mu pruži veću platu, a s obzirom na to kako je Markus igrao, koliko ga je dobro služio šut za tri poena, te da ima srpski pasoš, bilo bi jako dobro po crno-bele ukoliko bi ga zadržali i za sledeću sezonu. Istrpeo ga je Partizan, gledao mu kroz prste kada je pravio greške, napravio proizvod, pa bi i Pejdž mogao da ispadne fer prema ekipi i ostane i sledeće sezone da vrati sve Partizanu.

Zavisiće mnogo i od toga da li će igrači Partizana dobijati ponude od stranih i finansijski imućnijih klubova, a to ne važi samo za Pejdža već i za ostale.

Poslednji igrač kog je Partizan doveo ove sezone, Brajan Angola, ima ugovor do kraja sezone, ali i opciju da produži saradnja na narednu. Angolina nesreća je bila što nije mogao da igra u Evrokupu, a nije ni imao mnogo mesta da se pokaže. Ono što je odigrao pokazao je da tu ima materijala, pa ne bi trebalo da bude iznenađenje ukoliko ga i naredne sezone budemo gledali u crno-belom dresu.

Znak pitanja je i nad Redžijem Redingom kome ističe ugovor na leto. Zna se i koliki je problem imao ovaj igrač sa povredom, kao i da je u godinama, pa je prilično pitanje hoće li ostati u Partizanu. Kada je Žanis Pejners u pitanju, on ima ugovor na 1+1 i trebalo bi da na leto postane slobodan igrač.

Partizan ima na raspolaganju mladog Uroša Trifunovića kao sigurnog za poziciju tri, a Radetu Zagorcu takođe ističe ugovor ovog leta, tako da ostaje da se vidi hoće li doći do nastavka saradnje što u njegovom slučaju svakako deluje verovatno. Još je rano za takve priče, moramo prvo da vidimo kako će se privesti ova sezona kraju. 

Stefanu Birčeviću i Novici Veličkoviću ističu ugovori, mada mnogo veće šanse da se i naredne sezone nađe u timu crno-belih svakako ima iskusni kapiten tima u odnosu na Birčevića. Novica je igrač kome će Partizan najlakše produžiti ugovor, zna se ko je on i šta donosi crno-belima. Rašon Tomas je pod ugovorom, tako da su crno-beli i sa te strane sigurni.

Na poziciji centra najsigurniji je Vilijam Mozli koji je nedavno potpisao novi dugoročni ugovor i sa njim Partizan dobija sigurnost u skoku, borbu  i energiju. Nejasna je situacija oko Nikole Jankovića koji je pokazivao sasvim dobre partije ove sezone, ispunjavao je svoju ulogu, pa je kod njega kao i kod Zagorca realno da dođe do nastavka saradnje, a Džejms Mekadu ima ugovor do juna i izvesno je da će tu biti kraj saradnje.

Tu nije kraj spiska igrača, jer pored talentovanih mladih igrača koje bi Partizan mogao da priključi timu, ima pod ugovorima i igrača koji je bio na pozajmici. U pitanju je Aleksej Nikolić (bio u Trevizu), tako da i njega Trinkijeri može da iskoristi ako bude osetio da mu je potreban. Ima ga, po slovu ugovora, na raspolaganju.

Na kraju, dolazimo i do želja za narednu sezonu. Kao što rekosmo, još je rano, ali pričajući na papiru Partizan će, posebno ako se dočepa Evrolige, probati da dovede poznata lica u vidu Dragana Milosavljevića i Vladimira Lučića.

Posebno bi Milosavljević mogao da bude blizu crno-belog dresa u slučaju da se Partizan naredne sezone bude takmičio u Evroligi. 
“Pod ugovorom sam sa Unikahom i za sledeću sezonu. Sigurno je da bih to voleo, ali u ovom trenutku izlazim iz teške povrede i ne razmišljam mnogo o tome. Ali, sigurno da bih voleo da ponovo obučem dres Partizana jednog dana”, rekao je Milosavljević nedavno.

Takođe, Milan Mačvan je još neko ko je bio želja Partizan prošlog leta, pa ne treba da čudi ukoliko crno-beli probaju da dovedu tako iskusnog igrača, lidera na terenu, čoveka koji je već nosio crno-bele boje. Posebno imajući u vidu da je sada slobodan igrač te da se oprostio iz tima iz Japana.

Verovatno će Partizan prevashodno tražiti pojačanja na pozicijama tri, četiri i pet, pa pored Mačvana moguća opcija može da bude i Dejan Todorović, još jedan igrač koji se prethodnih prelaznih rokova povezivao sa crno-belim dresom.

Potpuno je očekivano da među pojačanjima bude i stranaca, a pominje se već ime 25-godišnjeg Džejsona Tompsona koji bi mogao da popuni mesto posle odlaska Džejmsa Mekadua. Radi se o igraču koji je odličan u skoku i po tim predispozicijama bi se uklopio u anatomiju Partizanovog tima. Naravno, dosta toga zavisi od ostanka i odlazaka igrača koji su ove sezone nosili crno-beli dres. Sa ove tačke gledišta još je i rano govoriti, sačekaćemo malo da se razbistri situacija pa će nam dosta toga biti jasnije.

A najviše će zavisiti od toga kako će se završiti ova sezona. I koje će evropsko takmičenje Partizan igrati naredne sezone. To će diktirati budžet, ali i “težinu” kluba u pregovorima, pored ogromne i bogate istorije koja će uvek Partizanu tu biti vetar u leđa.

Tekst preuzet sa portala Mozzart sport