Srpski fudbaleri doniraju dresove za lečenje malog Gavrila

Posle prodaje trake Kristijana Ronalda za više od 7.500.000 dinara, akciji su se priključili Stefan Mitrović, Dušan Tadić, Luka Jović i legende Crvene zvezde i Partizana – Dejan Stanković, Saša Ilić i Nenad Milijaš

Vest da mali Gavrilo Đurđević boluje od spinalne mišićne atrofije tip jedan i da je za njegovo lečenje u inostranstvu potrebno čak dva i po miliona evra ponovo je ujedinila Srbiju, a mnogi sportisti počrli su da doniraju svoju opremu da se prodaje na aukcijama kako bi se skupila što veća svota novca. Posle trake Kristijana Ronalda koja je podigla mnogo prašine i prodata za više od 7.500.000 dinara, akciji su se priključili Stefan Mitrović, Dušan Tadić, Luka Jović i legende Crvene zvezde i Partizana – Dejan Stanković, Saša Ilić i Nenad Milijaš. Kako navodi humanitarna organizacija „Zajedno za život”, koja sakuplja novac za lečenje malog Gavrila, na aukciji se nalaze dva dresa Luke Jovića iz Real Madrida i Ajntrahta, potpisani dres kapitena reprezentacije Srbije i fudbalskog kluba Ajaks Dušana Tadića, koji je nosio na utakmici holandskog prvenstva, i kopačke Stefana Mitrovića, koje je nosio na meču s Portugalijom.

Sav prihod od prodaje sportske opreme biće doniran kao pomoć šestomesečnom Gavrilu, koji trči trku s vremenom jer skupoceni lek mora da primi pre nego što dostigne težinu od 12 kilograma. U organizaciji „Zajedno za život” apeluju na sve ljude velikog srca da makar pošalju SMS 973 na broj 3030.

Ovo je poslednja, ali ne i prva licitacija dresova i sportske opreme koja je organizovana za lečenje mališana u našoj zemlji. Podsećanja radi, Srbiju je pre sedam godina zadivio dvadesettrogodišnji student Jovan Simić s Miljakovca koji je, videvši na internetu sliku devojčice Nađe Novaković iz svog komšiluka, koja je bolovala od retke bolesti i za čije je izlečenje bilo potrebno 300.000 evra, odlučio da proda sve svoje fudbalske dresove koje je godinama sakupljao. On je u aprilu 2014. godine organizovao humanitarnu aukciju u Osnovnoj školi „Ivo Andrić” na Kanarevom brdu, koju je pohađala mala Nađa, a ova a(u)kcija dresova postala je jedna od najuspešnijih humanitarnih akcija u Srbiji inicirana od strane pojedinca i podržana od strane celog društva. Na dve aukcije sakupljeno je 80.000 evra, a zahvaljujući velikoj medijskoj podršci vest se proširila po celoj Srbiji i za svega nekoliko dana sakupljeno je svih 300.000 evra. Zahvaljujući Jovanovom velikom srcu Nađa je danas srećna i zdrava tinejdžerka koja pohađa treći razred srednje škole.

Renomirani beogradski reditelj Boško Savković je Simićevu a(u)kciju ovekovečio u dokumentarnom filmu „Mora da ovo nije sve”, a nakon premijere fima u Sava centru u decembru 2015. godine organizovana je aukcija na kojoj je karatistkinja Tanja Petrović donirala svoj prvi crni pojas koji je osvojila na prvenstvu sveta u Japanu, rukometašica Svetlana Ceca Kitić dala je dres u kome je Jugoslaviji donela zlato na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1984. godine, atletičar Dane Korica donirao je sprinterice u kojima je trčao kada je osvojio svetsko zlato, košarkaš Miroslav Raduljica poklonio je svoje patike, vaterpolista Vanja Udovičić plivačku kapu u kojoj je igrao za reprezentaciju, a najveću vrednost dostigao je dres Darka Pančeva u kome je kao fudbaler Crvene zvezde dao gol protiv Bajera. Na licitaciji koju je vodio Prljavi Inspektor Blaža sakupljeno je preko 15.000 evra koje je reditelj Boško Savković uplatio državnom fondu za lečenje retkih i teških bolesti.

Nakon premijere ovog filma organizovane su brojne humanitarne aukcije, kao što su „Sportski bazar” i „Kutak za humanitarni trenutak”, kao i dve velike humanitarne utakmice „Asovi za decu”. Odigrana je humanitarna utakmica u Beogradu na kojoj je sakupljeno 120.000 evra za gradnju hemato-onkološkog centra za lečenje dece od raka u Nišu. Tada je na teren izašlo preko pedeset fudbalskih legendi, među kojima su bili i Dejan Stanković, Predrag Mijatović, Mateja Kežman i Nikola Žigić, dok su na trenerskoj klupi sedeli Radomir Antić i Bora Milutinović. Kroz sve akcije koje je Jovan Simić do danas inicirao i organizovao i u kojima je učestvovalo preko sto fudbalera, do sada je sakupljeno oko 250.000 evra, zahvaljujući kojima su spaseni životi mnogih mališana u našoj zemlji, završena izgradnja dečje onkološke bolnice i kompletno renovirana škola za decu sa smetnjama u razvoju.

Tekst preuzet sa portala Politika

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *