PROJEKCIJA – Partizan ponovo sa Rijekom i Zrinjskim?

Parni valjak bi imao zanimljiv put do novoformirane Lige konferencija

Crno-beli, suočeni sa bolnom istinom da je timu osuđenom da se u Srbiji ne okiti titulom od takmičarske 2021/22. nedostižna i Liga Evrope, posle poraza od večitog rivala i izglednog atributa viceprvaka sve više „bacaju oko” na sveže sročena pravila novoformiranog evropskog takmičenja – Lige konferencija.

„Mont Everesta” za drugoplasirani, trećeplasirani klub i osvajača kupa u najdražoj nam zemlji na brdovitom Balkanu.

Činjenica da će prolaznost u LK da imaju šestoplasirani (u zavisnosti od nacionalnih kupova možda i sedmoplasirani) timovi Španije, Engleske, Nemačke i Italije, petoplasirani Francuske, četvrtoplasirani i petoplasirani Portugalije, trećeplasirani Rusije, Belgije, Ukrajine, Holandije, Turske, Austrije… daje učešću izvesnu težinu. Plus: podatak da niko neće da ima privilegiju direktnog plasmana u grupe (osam sa po četiri kluba): tačnije, da će među 32 njih 15 da pronađe mesto kao utehu za prethodna ispadanja iz kvalifikacija za Ligu šampiona ili Ligu Evrope – dodatno ga ojačava.

Dotle…

U Humskoj, uz saznanje da bi Partizan bio nosilac tokom čitavih kvalifikacija (srpski klubovi startuju od drugog kola; 22. jul), informativno gledaju u spisak potencijalnih rivala i jednoglasni su u oceni: na početnoj prepreci ne bi trebalo da bude problema.

Klaksvik (Farska Ostrva), Servet (Švajcarska), Aris (Grčka), Ararat (Jermenija), Dinamo Brest (Belorusija)… nisu naivni, ali…

Parni valjak bi u trećoj rundi očekivao znatno teži zadatak samo ukoliko izvuče Rubin (Rusija), Vitese (Holandija), Trabzon (Turska), Aberdin (Škotska), Osijek (Hrvatska)…  Protivnici iz kategorije opasnih bili bi Spartak Trnava (Slovačka), Ostende (Belgija), Šturm (Austrija), Desna (Ukrajina), Univerzitatea Krajova (Rumunija)… po želji Livingston (Škotska), Alaškert (Jermenija), Randers (Danska), Domžale (Slovenija), Vaduc (Lihtenštajn)…

„Poslastice” su predviđene za plej-of: Kluž (Rumunija), Union Berlin (Nemačka), Rozenborg (Norveška), Maribor (Slovenija), Rijeka (Hrvatska), Apolon (Kipar), Fehervar (Mađarska), Antverpen (Belgija), Dandalk (R. Irska), Pasoš Fereira, Santa Klara (Portugalija), Lugano (Švajcarska), Suduva (Litvanija), Slovan Liberec (Češka), CSKA Sofija (Bugarska), Zrinjski (BiH) i Didelanž (Luksemburg)…

U GRUPU IZ DRUGOG ŠEŠIRA

Izbori li plasman u Ligu konferencija, Partizan bi, po trenutnoj projekciji, pri žrebu grupa bio u drugom šeširu zajedno sa Fejenordom, Makabijem iz Tel Aviva, PAOK-om, AEK-om, BATE Borisovim, Moldeom i Rapidom iz Beča.

Prvi je „rezervisan” za Totenhem, Romu, Viljareal, Bazel, Kopenhagen, CSKA iz Moskve, Marselj i Astanu, treći za Galatasaraj, Zorju, Ferencvaroš, Škendiju, Slovan Bratislavu, Brondbi, Olimpiju iz LJubljane i Hibernijan, četvrti za Dinamo Tbilisi, Žalgiris, Sarajevo, Floru, Budućnost iz Podgorice, Kairat, Arhus i Slovacko.

Tekst: Sportski žurnal