Petrić: Pokazalo se da nas je čekala utakmica engleskog stila, iako su se neki smejali

„Belić mora da povuče ručnu“, upozorava trener Partizana

Divlji fudbal. Nijedan ozbiljan trener ne voli kad se utakmica završi 3:3, makar njenim tokom tim koji predvodi nadoknadi dva gola minusa, čak sa igračem manje. Neutralni posmatrači su možda uživali u festivalu pogodaka – ili grešaka – u Uherskom Hradištu, navijačima Partizana se verovatno želudac nekoliko puta prevrnuo posle premijernog meča Grupe D Lige konferencije, ali je Gordan Petrić ostao miran.

Kao i uvek. Kao da se ništa nije desilo. Začuđujuća psihološka stabilnost, koju nije (još) uspeo da prenese na izabranike, isijavala je iz šefa stručnog štaba crno-belih posle remija sa Slovackim.

Ovu utakmicu mogu da poredim sa nekim što sam odigrao u karijeri, kao Seltik – Partizan 5:4. Žao mi je momaka što nisu pobedili, ali sam siguran da su dosta naučili“, precizirao je Petrić, podsetivši na gostovanje u Glazgovu 1989. kad je bio štoper u sastavu Ivana Golca, koji je preko škotskog velikana izborio plasman u osminu finala tadašnjeg Kupa kupova.

Petrić je ovom konstatacijom omašio temu. Seltik je velikan ostrvskog fudbala, priznat i preko La Manša, dok bi prosečan ljubitelj fudbala do nedavnog žreba teško mogao da potrefi odakle je Slovacko, debitant u međunarodnim takmičenjima. Osim toga, Parni valjak se na Seltik parku nadigravao, a u zabiti zvanoj Uhersko Hradište branio. Pre više od tri decenije je prošao, sad je pitanje da li mu ovaj bod znači ili će mu na kraju grupne faze nedostajati dva, u očima navijača, ukalkulisana pre gostovanja.

Možda me neki nisu razumeli, ali sam rekao da nas očekuje utakmica engleskog načina igranja. Što se i pokazalo, iako su se neki smejali. Rekao sam igračima da će biti dosta duela, dugih lopti, pritiska, da jedino tako možemo da primimo golove, što se i dogodilo. Ništa posebno im nisam pričao u svlačionici tokom pauze, samo da se smire i odrade posao, što su uradili maestralno“.

Za Petrića je čaša polupuna.

Kad uzmem u obzir sve što se dešavalo ovo je dobitak. Žao mi je što nismo uzeli tri boda, trpeli smo veliki pritisak, bili izloženi kornerima, momci su sve izdržali, prvi i treći pogodak su neki odbici, autogolovi. Žao mi je momaka što nisu trijumfovali“.

Kako su igrali u prvom poluvremenu (dva mata Kalabiške, bez ijednog udarca ka golu rivala) malo ko se nadao da bi Fuseni Dijabate i Rikardo Gomeš mogli da preokrenu rezultat. I zbog toga je trener sklon zaključku da je ekipa raskrstila sa psihološkim problemima koji su je pratili tokom leta, mada je pitanje da li je u pravu.

Verovao sam, nešto, potajno. Iz mog iskustva, teško je vratiti se posle 0:2, sa igračem manje. Momci su pokazali da imaju karakter, sve što se dešavalo prethodnih meseci je izbrisano. Verujem da će iz meča u meč biti bolji, drugo poluvreme je putokaz kuda bi trebalo da idemo. Vrlo je teško sa igračem manje, sa dosta korni za rivala, to je ozbiljan fizički napor. Možda se neko smejao kad sam rekao da Slovacko igra klasičan engleski stil, samo da ne pobrkaju ljudi, to nije Premijer liga, nego Čempionšip“.

U njega kao da se uklopio Kristijan Belić, pa je za trenutak pomislio da je na Ostrvu, otvorenim đonom startovao na Rajnberka, zbog čega je isključen već u 22. minutu.

Podigao je nogu“, jasno je Gordanu Petriću da je mladi vezista preterao. „Sudija u prvom trenutku nije reagovao, ali kad je došao do igrača Slovackog i video rasekotinu, pokazao je Beliću crveni. Sa klupe sam primetio da je Kristijan podigao nogu, to se sad sankcioniše isključenjem. Da li je bilo za crveni to što je podigao nogu, na sudijama je da razmatraju u nekom studiju. Belić je takav tip igrača, ako postoji mogućnost da izbaci toliku agresiju možda bi bio još korisniji. Takav je tip fudbalera, trebalo bi to poštovati, pre ove je odigrao dve fantastične utakmice, nemam nijednu kritiku, jedino ćemo ga uputiti kad bi neke stvari trebalo da radi. Opet, ako to izbaci onda neće biti Kristijan Belić. Malo da povuče ručnu kod nekih startova, time će steći iskustvo i u narednim godinama će to izbaciti“.

Originalni tekst Mozzart Sport