PARTIZANOVA KUĆA – Tornado nije oštetio temelj

Metafora kojom se Nikola Janković oprostio od sezone, kao predviđanje šta čeka crno-bele od jeseni

Činjenica je – u trenutku prekida sezone, nijedan tim – zadržaćemo se na ABA ligi – nije bio u tako dobroj formi kao Partizan. Viša sila je zaustavila crno-bele kada su bili u najvećem naletu. Spremni da se na dva fronta bore za ostvarenje sna koji sanjaju od 2013. Plasmana u Evroligu! Potpuno drugo pitanje, vrlo pod-ložno diskusiji, je i da li bi taj san i dosanjali. Sve i da svega ovoga nije bilo. To niko ne može da tvrdi.

Ali, to njihovo razočarenje ne čini manjim. Čak ni to što su svi i te kako svesni da je u ovom trenutku prekid takmičenja bio najbolje rešenje. Naprotiv!

I dok se obraćanje čelnih ljudi kluba čeka – zakazano je za 4. jun – jedan od igrača je pokazao kako se oseća.

Nikola Janković, centar crno-belih, poslužio se sjajnom metaforom kako bi se „oprostio” od ove sezone.

Uz timsku sliku i naslov – La kasa de Partizan (Kuća Partizana) –  na svom Instagram profilu, Janković je napisao:

– Bila jednom jedna kuća. Najlepša i najveća u kraju. Na najboljoj poziciji. Svi su se divili toj kući i maštali da budu na njenom mestu. Ta kuća je bila toliko velika da je jednom prilikom, na jednoj proslavi uspela da primi čak 16.530 gostiju.

No, jednoga dana, bez ikakve najave, dunu vetar. Vetar se pretvori u tornado koji nije imao milosti prema kući. Srušio je do temelja. Tornado je oštetio i ostale kuće u okolini, ali nijednu kao nju. Ona je pretrpela najveću štetu.

Međutim, tornado je bio jak, ali nedovoljno. Ostavio je temelj i sve one ljude. Dao joj je priliku da se obnovi još jača, lepša i bolja… Crno-bela kuća.

Baš kao što je Janković slikovito objasnio, i pored toga što baš ništa nemaju iz ove sezone, crno-beli i dalje imaju dobar temelj. Čitaj – dosta igrača pod ugovorima.

Sa ojačavanjem tih „temelja“ u Humskoj su počeli dok je još sezona bila u prekidu, kada smo samo nagađali šta će sa njom na kraju i biti. Tada su crno-belih ozvaničili su dva važna produžetka ugovora. Prvo sa Radetom Zagorecem, potom i Markusom Pejdžom. Što je dodatno povećalo broj igrača pod ugovorima i dalo „legitimitet“ pričama da Partizan želi da zadrži okosnicu tima iz ove sezone.

Ali – i dalje su tu sedmorica igrača kojima krajem meseca ističe ugovor sa Partizanom.

Za jednog nema nikakve dileme. NJega od avgusta nećemo gledati u crno-belom dresu. To je Žanis Pejners. Letonac je još tokom sezone ispao iz rotacije. 

Od crno-belih se oprostio i Džejms Mekadu. Odlični centar imao je dobar „predosećaj“ u vezi nastavka sezone, pa se još 11. aprila „zahvalio“ Partizanu i njegovim navijačima na svemu. Ne deluje da je u ikakvim planovima za sledeću sezonu.

Isto je uradio i Redži Reding, ali on tek pošto je „sviran“ kraj.

Dalje…

Malo drugačija situacija je sa Brajanom Angolom, koji je došao poslednji, potpisao ugovor do kraja sezone, ali uz mogućnost produženja i na sledeću. Odavno se priča da su obe strane zainteresovane da se saradnja produži.

Nije tajna i da Nemanji Gordiću ugovor ističe, ali još manja je tajna da se on u Partizanu oseća dobro. O čemu je više puta i pričao. I klub je više nego zadovoljan onim što je od iskusnog plejmejkera dobio ove sezone. Tako da je već „načet“ razgovor o ostanku sjajnog organizatora igre u klubu sa kojim je već osvojio titulu u ABA ligi. Naravno, sve je daleko od gotovog, ali obostrana želja postoji.

Za kraj – ali ne najmanje važno. Ugovori ističu i dvojici domaćih igrača – Stefanu Birčeviću i Novici Veličkoviću.

Kada je kapiten crno-belih u pitanju, u prethodnim sezonama u njegovom „drugom mandatu“ u Humskoj, uvek bi na kraju uzeo „tajm-aut“, kako bi preko leta video da šta će „telo“ da mu kaže. Da li može još. I uvek se vraćao. Nazad ga je vukla želja da se od voljenog kluba oprosti titulom, čak i kada su njegova kolena ili leđa „vrištali“ da je bilo dosta.

U ovoj sezoni nije uspeo da podigne toliko željeni pehar. Da li će pokušati ponovo? Leto pred nama će dati odgovor na to pitanje.

A leto pred nama će dati odgovor i na pitanje da li će Partizan uopšte uspeti da zadrži čak i igrače koje ima pod ugovorima. Zbog teške materijalne situacije, u koju je svet bacila pandemija koronavirusa, i mnogo bogatiji klubovi su već najavili značajna smanjenja budžeta. Nema nikakve dileme da isto čeka i najtrofejniji srpski klub.

Iako „nekrunisana“ trofejima, iza crno-belih je ostala sjajna sezona i sigurno su mnogi njihovi igrači „zapali za oko“ bogatijim evropskim klubovima. Sada se tu otvara pitanje da li će moći da isprate, pa i da odole eventualnim ponudama koje budu dolazile. U poslednje vreme u tom kontekstu vrlo glasno pominje Kori Volden.   

O tome, ali i mnogo čemu još, sigurno će biti reči na najavljenoj konferenciji za medije, u četvrtak.

Tekst preuzet sa portala Sportski žurnal