Partizan startuje u Ligi šampiona: Barseloneta rival po meri

Preuzeto sa zvaničnog sajta VK Partizan

Posle uspešno završene polusezone u Regionalnoj ligi vaterpolisti Partizana se okreću evropskoj i domaćoj sceni.

Crno-beli se posle sedam kola nalaze na drugom mestu tabele Regionalne lige, koja se nastavlja u januaru, a do tada će imati mnogo obaveza u Ligi šampiona i Kupu Srbije.

Prvi naredni izazov je meč sa Barselonetom u gostima, u prvom kolu Lige šampiona, u sredu u 19.30.

– Kao što smo i pre dva meseca najavili, evropske utakmice ove sezone su za Partizan, najmlađu ekipu Lige šampiona, prevashodno bitne za sazrevanje i sticanje iskustva. Međutim, to ne znači da u svaki meč ne ulazimo sa ciljem da pružimo maksimum i ostvarimo što bolji rezultat – kazao je na današnjoj konferenciji za medije Zoran Milenković, trener Partizana.

Barseloneta, prvak Evrope iz 2014. godine, je iskusan sastav, za koji između ostalih, igraju i srpski vaterpolisti Strahinja i Viktor Rašović. Analizirajući Barselonetu Milenković kaže:

– Godinu dana posle evropske titule, Barseloneta je u Ligi šampiona osvojila treće mesto, prošle godine je bila peta, što dovoljno govori o njenom kvalitetu. Sastav je ovog leta nešto promenjen, ali i dalje je to iskusna i vrlo dobra ekipa.

Naredni rival crno-belih gaji specifičan sistem igre.

– Za razliku od većine ekipa u Regionalnoj ligi, žargonski rečeno „teškaških“ timova, Barseloneta igra brzo, sa mnogo plivanja, uz dosta kontranapada. To je stil igre koji cenim i za koji smatram da i Partizan njemu treba da teži. Zato je duel u Barseloni izuzetna prilika da vidimo gde smo u odnosu na ekipu poznatu po brzoj igri i koliko možemo da joj pariramo.

Levoruki prvotimac Partizana Filip Radojević se nije osvrtao na učinak Partizana u prvom delu Regionalne lige, koju su crno-beli završili ubedljivom pobedom nad Jadranom, u subotu na Banjici (12:9):

– U Partizanu smo vaspitani da uspehe brzo zaboravljamo i da se odmah okrećemo sledećim izazovima. Barseloneti ćemo prepustiti ulogu favoritta, ali imamo obavezu da u susret uđemo bez kalkulacija, da pružimo maksimum. Želimo da kroz sticanje iskustva u Ligi šampiona ostvarimo i što bolje rezultate.

Centar crno-belih Nebojša Toholj se slaže da mlada ekipa Partizana, bez obzira na ime protivnika, nema pravo da u susret uđe opušteno:

– U našoj, B grupi Lige šampiona Pro Reko, Jug i Eger odksaču kao favoriti. Barseloneta i Hanover su rivali s kojima bi mogli ravnopravno da se nosimo i da tražimo šansu za bodove. Nadam se da ćemo nastaviti u ritmu kojim smo počeli sezonu i da ćemo u Barseloni pružiti dobru partiju.

Ekipa sa Banjice na megdan Barseloni ide u skoro kompletnom sastavu. Izostaje samo Marko Manojlović, kome je u susretu sa Jadranom povređena arkada. Srpski šampion u Španiju treba da krene u utorak ujutro. Uprava kluba danas još zatvara finansijsku konstrukciju putovanja, a problem pravi i štrajk kompanije „Lufthanza“, čijim letom je Partizan trebalo da pređe deo puta.

MILENKOVIĆ: Imamo potencijal za evropsku titulu

U šest utakmica Regionalne lige Partizan je osvojio 13 bodova i prevaziđao sva očekivanja. Osvrnuvši se još jednom na regionalno takmičenje Milenković je u susretu sa medijima kazao:

– Napravili smo veliki napredak. Verovao sam da ćemo doći do ovog nivoa igre uz veliki i kvalitetan rad. Dosadašnji rezultati mnogo govore o Partizanu i njegovoj vaterpolo školi. Sada imamo verovatno najmlađi prvi tim u istoriji kluba. Kada bi klub i ekipa dobili pravu podršku i kada bismo uspeli ove momke na Banjici da zadržimo nekoliko sezona, siguran sam da bismo,  uz par pojačanja, za tri-četiri godine imali tim spreman za osvajanje Lige šampiona.

RASPORED PRVOG KOLA LIGE ŠAMPIONA, 30. NOVEMBAR

A grupa: Olimpijakos (Grčka) – Breša (Italija) u 18.30, OŠC (Mađarska) – Solnok (Mađarska) u 19, Nica (Francuska) – Špandau (Nemačka) u 10.30.

B grupa: Barseloneta (Španija) – Partizan (Srbija) u 19.30, Jug (Hrvatska) – Eger (Mađarska) u 20.15, Pro Reko (Italija) – Hanover (Nemačka) u 20.30.

Evropska federacija vodenih sportova (LEN) je najavila da će svi mečevi Lige šampiona ove sezone moći da se prate u direktnim prenosima na linku: www.dailymotion.com/lentv