PARTIZAN SE OGLASIO O SUPERLIGI BOGATIH: To je ubistveno za fudbal, sledi amerikanizacija!

“Stvara se potreba da se sve ultra komercijalizuje i da se fudbal kao igra stavi na drugo mesto”.IZVOR: MONDO/GORAN SIVAČKI

Bogati klubovi odlučili su da se udruže i naprave zatvoreno takmičenje mimo UEFA, a nisu pomogle ni pretnje iz evropske “kuće fudbala” koja je danas izglasala novi model Lige šampiona.

Infromacije o tektonskim promenama u svetu fudbala zanimaju i navijače u Srbiji. Crvena zvezda se oglasila i rekla da je izričito protiv Superlige Evrope, dok je istog stava i Partizan u čije ime je govorio predsednik Milorad Vučelić.

“Sve se više u svetu produbljuje jaz između bogatih i siromašnih i onih manje bogatih. Stvara se potreba da se sve ultra komercijalizuje i da se fudbal kao igra stavi na drugo mesto. U toj koncepciji se sve druge zemlje pokazuju kao kolonijalni privesci koji eventualno mogu da za njih proizvode po jevtinim cenama igrače i ništa više”, rekao je Vučelić za “Novosti”.

Prvi čovek Partizana smatra da je ovo “ubistveno za fudbal” i da odudara od “deklarativnih priča o ujedinjavanju Evrope i premošćavanju jaza između severa i juga”.

“Ovakva Superliga bi zaista stavila fudbal kao sport na drugu stranu. Možete misliti kako bi izgledala svetska i evropska prvenstva bez najvećih zvezda, Ronalda i Mesija, koliko bi to bilo neprivlačno za sponzore. To bi dodatno unizilo reprezentativni fudbal, zamislite na šta bi ličile reprezentacije Portugalije i Španije. Postavlja se na glavu ceo sistem, potpuno nakaradno”, rekao je on.

Predsednik crno-belih dodaje da reakcija UEFA bude pametna i racionalna.

“U toj kombinaciji recimo nema Ajaksa, koji je ozbiljan velikan. Bilo bi i mnogo manje novca u ostalim evropskim takmičenjima, a to je za Partizan i Zvezdu jako bitan detalj za funkcionisanje. Svi zaboravljamo da bi mi imali mnogo veći rejting da nije bilo sankcija, ovim se postavljaju novi gubici. Jedna potpuno neprirodna stvar, jedna vesternizacija i amerikanizacija svega”, zaključio je Vučelić.

Tekst: (MONDO/Večernje novosti)