Partizan protiv Partizana

Na čijoj je strani zakon u okršaju Jugoslovenskog sportskog društva i Fudbalskog kluba zavisiće od toga ko ima moćnije adute, a onaj ko je krenuo u ofanzivu očito smatra da su njegovi jači. – Ko će u ponedeljak da ima vlast na stadionu u Humskoj

(Фото EPA/KOCA SULEJMANOVIC)

Okršaj u Partizanovoj porodici je dostigao usijanje. Na rešenje Jugoslovenskog sportskog društva da preuzme komandu nad „svojim fudbalom” usledila je odluka Fudbalskog kluba da istupi iz „crno-bele” familije!?

Iako je Vučelić pripretio ranije da bi mogao da povuče takav potez, ipak je to sada, kad je obelodanio tu svoju nameru, odjeknulo kao grom iz vedra neba. Samo sportsko društvo je niklo iz fudbala, jer je pri Centralnom domu Jugoslovenske armije 4. oktobra 1945. to bila ne samo prva sekcija kad je osnovano armijsko fiskulturno društvo, nego je zbog njega i nastalo. Jednostavno, do sada se sportsko društvo poistovećivalo s fudbalskim klubom. „Crno-beli” nisu izuzetak, jer je fudbal kod nas bio i ostao sport broj 1, bez obzira na uspehe drugih, ma koliko oni bili zadivljujući.

Sukob među Partizanovim Mrnjavčevićima je počeo prilikom izbora za predsednika sportskog društva. Kao protivkandidat dotadašnjem prvom čoveku „crno-belih”, ujedno i predsedniku njihovog fudbalskog kluba, Miloradu Vučeliću istupio je Ostoja Mijailović, njegov kolega iz košarkaškog kluba. Suprotstavljenost je bila tolika da izborna skupština nije održana onako kako je uobičajeno, nego su se delegati razdvojili i oni koji su bili za promenu su izglasali Mijailovića za predsednika. Vučelić sa svojim pristalicama to nije prihvatio, ali jeste Agencija za privredni registar (APR).

Do sada se smatralo da su čelnici sportskih društava bez stvarne vlasti, da je to više figura, koja simbolično povezuje nekada centralizovanu organizaciju, koja savetima utiče na rešavanje problema ili pružanjem podrške ohrabruje nekoga u započetom poslu. Međutim, Mijailović je sa svojim saradnicima zaključio da mu statut omogućava da zavodi red u klubovima članovima JSD Partizan. Vučelić, dabome, oslanjajući se na pravne stručnjake u FK Partizan, sasvim drugačije gleda na to.

Na čijoj je strani slovo zakona ni tamo gde su mnogo manje začkoljice pravnici se ne slažu. Prosto, svako tumači onako kako njemu, to jest njegovom klijentu, odgovara. U takvim sporovima pobeđuje onaj ko ima jače adute i taj, obično, i krene u ofanzivu.

U ovom trenutku Mijailović je za javnost neka vrsta Partizanovog mesije, jer je košarkaški klub iz ponora lansirao u evropsku orbitu. Bez obzira na konačan ishod borbe protiv Reala „crno-beli” su mimo svih očekivanja ponovo među najboljim košarkaškim timovima na Starom kontinentu. Znanjem, na sreću ili slučajno, svejedno, to je njegov argument da ume da izvuče brod iz talasa, koji bi da ga progutaju i da punim jedrima zaplovi dalje.

Fudbalski klub je u sasvim drugačijoj situaciji. Iz godine u godinu mu ne ide kako želi, a ove je baš toliko crno da, reklo bi se, crnje ne može da bude. Šestu sezonu je bez titule prvaka, u Kupu Srbije je ispao već u prvoj utakmici od, što bi se nekad reklo, drugoligaša, na međunarodnoj sceni se, istina, odlično dočekao u Ligi konferencija posle sunovrata u Ligi Evrope, ali, kad je počeo da se topi sneg neslavno se utopio. Pored toga, u prvenstvu prolazi kao bos po trnju – predstoji mu teška i neizvesna borba da uopšte stekne pravo da iduće sezone učestvuje u nekom Uefinom takmičenju.

Na nedavnoj vanrednoj klupskoj Skupštini Vučelićev poziv da bude razrešen dužnosti nije usvojen, ali na njoj, sem nabrajanja šta je sve zatrpalo i zatrpava fudbalski Partizan nije bilo reči kako iz živog peska. Verovatno neka kombinacija postoji, ali nije obnarodovana, pa kao da je i nema.

Prinudna uprava, koju je u Fudbalski klub Partizan uputilo JSD, dobila je zadatak i da sazove novu sednicu klupske Skupštine. Na njoj ni po koju cenu ne bi bilo mesta za dosadašnje fudbalsko rukovodstvo „crno-belih”, jer ga je Mijailovićeva vlada već odstranila.

Kakav će biti rasplet može da se nagađa. U ovom momentu Mijailoviću vetar duva u leđa, jer je u košarci vratio samopoštovanje „partizanovcima”, a odbojkaši, čiji je glavni čovek Željko Tanasković generalni sekretar JSD, osvojili su ove godine „duplu krunu” i tako postali prvi klub „crno-belih” koji se posle duže vremena vratio na tron. Za razliku od njih u fudbalu je uprava stalno na meti organizovanih navijača (doduše, nije prva), a probleme, kako nasleđene, tako i novoiznikle, ne uspeva da reši.

Rat Partizana protiv Partizana se nastavlja. Bitka, čiji će ishod umnogome da najavi rasplet, već je u ponedeljak. U prvenstvu fudbaleri Partizana dočekuju Novi Pazar. Ko će tada da ima izvršnu vlast na stadionu „crno-belih”, na kome treba da se igra, biće jasan pokazatelj da li je nova vlast osvojila Humsku 1 ili je stara našla način da odbije napad.

Originalni članak: Politika.rs