Partizan ne pušta Sumu za manje od 3.500.000 evra

Za Gvinejca u ovom trenutku postoji najveće interesovanje iz arapskog sveta

Objavio je Partizan da za Umara Sadika traži 15.000.000 evra – mada bi se zadovoljio i nešto nižom cenom – postoji realna šansa da tokom prelaznog roka proda Filipa Stevanovića (navodno zahetva 12.000.000 plus bonuse) i sačuva ga na pozajmici, a vodiće se tokom leta i bitka za – Sejdubu Sumu.

Gvinejac je apsolutno fudbalski prodisao otkako se vratio sa pozajmice iz Makabi Haife, pokrenuo i ubrzao Parni valjak, nadavao se i nameštao golova, postao nosilac igre čime je naterao čelnike da ga tretiraju kao trećeg najvrednijeg fudbalera tima na tršištu, odmah iza Nigerijca i talentovanog srpskog tinejdžera. Svesni su u Humskoj 1 da zbog godina ofanzivnog veziste – pre mesec dana proslavio 29. rođendan – ne mogu da zahtevaju obeštećenje kao u slučaju dvojice pomenutih fudbalera, međutim, i te kako se nadaju profitu kad bude došlo vreme da Suma napusti Beograd. Nezvanično, to se neće desiti za manje od 3.500.00 evra, pošto je to cena ispod koje na crno-beloj strani Topčiderskog brda ne žele ni da počnu pregovore sa potencijalnim kupcima. Pojedinci se nadaju da bi klub mogao da dobije i okruglo 4.000.000 evra na ime obeštećenja, mada im je jasno kako je pandemija virusa korona uticala na pad cena i da će globalna kriza usloviti stezanje kaiša na većini meridijana.

Ne i na Bliskom istoku. Arapi uvek imaju dovoljno novca i upravo iz tog dela sveta postoji najveće interesovanje za Sejdubu Sumu u intermecu dve sezone. U poslednje vreme raspitivali su se klubovi iz Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, s tim da niko zasad nije pokazao spremnost da plati onoliko koliko u Partizanu cene jednog od najučinkovitijih igrača.

Navodno su se u razgovorima pominjale cifre u rasponu od 2.500.000 do 3.000.000 evra. Što ne zadovoljava prohteve ljudi iz Humske. Pre neki dan je i Lans pokušao da uđe u trku za potpis Sume, međutim, povratnik u francusku Ligu 1 ne može da plati čak ni 1.000.000 evra i automatski je eliminisan iz konkurencije. Isto važi i za turske klubove Denizli i Gectepe, mada oni mogu da dobace najviše do 1.500.000 ili 2.000.000, ali da plaćanje razvuku na rate. Takve aranžmane u Humskoj neće ni razmatrati.Suma protiv Vojvodine u finalu kupa, © MN PressSuma protiv Vojvodine u finalu kupa, © MN Press

S druge strane, postoji razmišljanje da bi najbolju Suminu sezonu (14 golova, devet asistencija) posle one u Slovanu iz Bratislave (25 pogodaka i pet nameštenih) trebalo naplatiti. Čak je zimus, prilikom potpisivanja novog ugovora (do decembra 2022) njemu obećano da bi ga klub pustio po okončanju evropskih kvalifikacija. Kako se sve u fudbalu menja, sazrelo je mišljenje da bi Partizan teško pronašao odgovarajuću zamenu za Sumu. I da na poziciji plejmejkera ili mora da zadrži Gvinejca ili da kvalitetnom prodajom obezbedi novac za dovođenje novog igrača.

Iako na prvi pogled deluje da će Partizan rasprodati tim, nije baš tako. Bude li Filip Stevanović prodat svakako će ostati na pozajmici, a u tom slučaju ne bi trebalo očekivati da u istom prelaznom roku Umar Sadik i Sejduba Suma napuste Humsku. Pogotovo što su sjajno funkcionisali pod komandom Sava Miloševića.

Tekst preuzet sa portala Mozzart sport