Parni valjak u Surdulici: Radnik – Partizan (19h, mogući sastavi)

Gordan Petrić, šef stručnog štaba Partizana, veruje da je njegov tim zaboravio remi sa Nicom i fokusirao se na Radnik

Odlična igra crno-belih protiv Nice u drugom kolu Lige konferencije nije krunisana pobedom (1:1), međutim, okršaj sa Francuzima pokazao je da je Partizan definitivno izašao iz krize.

Izabranike Gordana Petrića danas očekuje nastavak šampionske trke, Parni valjak gostuje poslednjeplasiranom Radniku. Šef struke vicešampiona ne želi ništa da prepusti slučaju, bez obzira na loš plasman Surduličanima:

– Imamo zahtevnu utakmicu jer idemo na put od četiri sata. Nadam se da su se igrači odmorili. Palo je dosta kiše, pa će teren biti malo teži za igru, ali moj tim je spreman i verujem da će da odgovori na zadatke. Posle imamo pauzu od dve nedelje za odmor i pripremu. Svi su spremni sem Aleksandra Filipovića, računamo na najjači mogući sastav.

Radnik još čeka na prvi trijumf ove sezone. Da li je to dobra okolnost za Partizan što dolazi protivnik sa začelja posle teškog meča i emotivnog pražnjenja protiv Nice?

– To što Radnik ima problema, ne može da utiče na nas. Nisam za to da se treneri odmah menjaju, bilo je i u drugim klubovima problema pa se okrenulo, primeri su Novi Pazar, Napredak… To negativno utiče na igrače. Trener je tu jednu ili dve utakmice, a to što oni imaju poteškoće ne treba da nas  opterećuje. Imamo dug put, iza sebe emotivan meč, trebalo bi da nastavimo niz i igrači moraju da se dokazuju, tu nema opravdanja. Ako ne pobedimo vraćamo se na start, bila bi to katastrofa za nas.

Da li bi dobra igra protiv Francuza u Ligi konferencije mogla pozitivno da se odrazi na prvenstvo, konkretno u Surdulici?

– Kad sam došao u Partizan video sam nervozu kod igrača, što mogu da osetim kao bivši fudbaler. Nekad je lopta okrugla, a nekad postane četvrtasta. Međutim, kako su utakmice prolazile oni su se sve više opuštali i stekli sigurnost. Reč je o totalno istim igračima od pre mesec, dva, tri. Ali, sada su se opustili što se odrazilo na rezultate. Od duela sa Crvenom zvezdom je krenuli smo da igramo prepoznatljivo. U fudbalu je najvažnije dokazivanje, nadam se da su već zaboravili okršaj sa Francuzima.  Naravno ostaje lepa uspomena, ali već moraju da se okrenu narednom protivniku. Sigurno je da su se igrači odmorili, ali bitnije je da su čisti u glavi.

Imali ste veoma napran ritam prethodnih nedelja, večeras vas očekuje deveti meč u roku od mesec dana. U kakvom je fizičkom stanju ekipa i da li ste planirali da rotirate i odmorite neke igrače?

– Pokušaćemo da izrotiramo, ali još ne znam ko će igrati protiv Radnika. Nisam mišljenja da igrači zbog  ritma četvrtaknedelja mogu da budu umorni, jer je njihov organizam i mozak naviknut na takav tempo. Oni ne treniraju mnogo između utakmica, nego se odmaraju. I kad kažu „igraće” nespreman, to je nemoguće, da fudbaler koji je odigrao dve, tri utakmice nije spreman za 90 minuta. Kad se desi da tim igra slabije, to je više psihološko nego fizičko opterećenje.

Radnik je prethodne sezone savladao Crvenu zvezde, a malo mu je nedostajalo da odigra nerešeno sa Partizanom, međutim, ove sezone mu ne cvetaju ruže, iako je dobar deo igračkog kadra ostao u klubu. Kako vi vidite rivala iz Surdulice?

– Dole je uvek teško i neizvesno. Teren je malo uži nego u odnosu na ostale stadione, a atmosfera Radniku donosi sigurnost. Teren je takav kakav je, biće podloga drugačija nego na stadionima Partizana i Crvene zvezde, što je negde i normalno. Nadam se da će se narednih godina sve više pažnje obratiti na srađivanje terena. Nemam ništa protiv toga da svako igra na način na koji može, ali ovde se samo mi pitamo i verujem da ćemo se vratiti sa tri boda.

Da li može da vas zavara Radnikova pozicija?

– Naravno da može. Dobar je primer Novi Pazar koji je loše startovao, bio poslednji, pa je krenuo u seriju pobeda. Surduličani imaju iskusnu ekipu, znaju da se brane i imaju dosta igrača iz prethodne sezone u timu. Ne opterećujem se Radnikom, razmišljam samo kako ćemo da se vratimo sa tri boda i odemo na zaslužen odmor.

Svi fudbaleri Partizana bili su razočarani pošto nisu slavili protiv Nice. Raduje li vas takav stav vaših igrača, nisu zadovoljni bodom sa rivalom iz Liga petice?

– Igrači moraju da shvate da je fudbal njihovo zanimanje. Karijere traju jako kratko, oko 15 godina i svaka utakmica je za njih novo dokazivanje i put za bolje dane. Da li je to produžetak ugovora ili odlazak u inostranstvo, svako ima svoj put. Pobedom nad Nicom sigurno da bi neko malo više obratio pažnju na njih i sasvim je normalno da tako  razmišljaju. To pričam mojim igračima, ako ti ne uradiš svoj deo posla za koje si zadužen, gubiš neke poene. Štoper mora da otkloni opasnost, Dijabate ili Menig kad se nađu u situaciji „jedan  na jedan” to moraju da iskoriste, jer igraš na mestu koje tebi odgovara i moraš da pokažeš sve što znaš. Da su reskirali malo više u nekim situacijama možda smo mogli i da dobijemo.

Da li je bila teška odluka uvesti u igru Sameda Baždara, polušpica, umesto Hamidua Traora, defanzivnog veziste i jeste li želeli da ceo plen protiv Francuza?

– Zarotirali smo Natha i Baždara. Pitao sam Bibarsa da li može da izdrži svih 90 minuta, on mi je uz čuđenje odgovorio: „naravno da mogu”. Uvođenjem Sameda u igru malo smo rizikovali sa sredinom terena, ali opet je ušao neko ko može da brani prekid, organizuje igru i postigne gol.

Kako planirate da iskoristite reprezentativnu pauzu i na čemu ćete najviše raditi?

– Imamo tri slobodna dana posle duela u Surdulici, a već od četvrtka se vraćamo na posao. Očekuje nas klasična trka, sa loptom i bez nje. Igrači moraju da napune baterije da ih uhvati upala, kako bismo održali formu do kraja polusezone.

NAVIJAČI SAD OČEKUJU DA IGRAMO KAO PROTIV NICE

Da li je utakmica protiv Nice, Partizan koji želite da predstavite Grobarima?

– Ovo što su momci odigrali u četvrtak, navijači su zapamtili i oni sad očekuju iste igre u narednim mečevima, da se to ponavlja nonstop. Voleo bih da budemo mirniji na lopti i malo hrabriji. Da je tako bilo, mogli smo da pobedimo Nicu. To su sve navijači zapamtili, ali i ja kao trener, tako da očekujem da ponavljaju takve partije. Koliko ćemo uspeti, videćemo, ali biće to veliki izazov za nas u narednom periodu.

Originalni članak: Sportski žurnal