Odbrana Ahilova peta

Partizan na devet utakmica primio 15 golova što je najgore defanzivno otvaranje sezone u poslednjih deset godina

ФОТО: Д. Сандић

Najvatrenije pristalice crno-belih često na startu utakmice svojim ljubimcima daju vetar u leđa pesmom: „napadaj, napadaj, Partizane, napadaj”. Međutim, možda bi bolje bilo da umesto napadaj, promene u odbrana.

Aduti Igora Duljaja završili su učešće na evropskoj sceni već u avgustu, posle teškog poraza u Danskoj od Nordsjelanda, čitav tim odigrao je ispod nivoa, ali posebno nije bilo veče za poslednju liniju crno-belih.

Populani Tigrovi brojali su do pet, a poraz kluba iz Humske mogao je da bude mnogo ubedljiviji da je rival iskoristi sve stoprocentne šanse. Partizan je sedam dana posle debakla na „Rajt tu drim parku“ na svom terenu poražen minimalnim rezultatom i tako i zvanično završio učešće u Ligi konferencije.

Takođe, crno-beli su primili dva gola na gostovanju u Azerbejdžanu protiv Sabaha i samo zahvaljujući Aleksandru Jovanoviću poraz nije bio ubedljiviji. Za razliku od meča kraj Kaspijskog jezera, odbrana Parnog valjka je u Humskoj izgledala mnogo bolje. Štoperski tandem Marković-Ilić nije dao protivničkim napadačima da „dišu“, a takođe, najbolju partiju na pomenutom meču u kratkom mandatu u dresu Parnog valjka odigrao je Nikola Antić.

Odbrana crno-belih pokazala je slobosti već na premijeri tekuće sezone u Bačkoj Topoli. Partizan je u duelu sa TSC-om kapitulirao tri puta. Na ostale četiri utakmice u prvenstvu Parni valjak je primio isto toliko golova. Jovanović je dva puta morao da vadi loptu iz mreže u okršaju sa IMT-om (3:2), poslednjim pre reprezentativne pauze. Traktoristi su iskoristili promaju po bokovima koji nisu na najbolji način zatvorili Aranđel Stojković i Nikola Antić i iz tri šanse postigli dva gola.

Na prvih devet mečeva u sezoni Parni valjak je samo da puta uspeo da sačuva mrežu netaknutom, u revanšu sa Sabohom i na utakmici protiv Vojvodine u drugom kolu Super lige. Dakle, Partizan je na prvih devet mečeva u tekućoj sezoni primio 15 golova, što je najviše u poslednjih 10 godina.

Poređenja radi, sezone 2018/19. odbrana Parnog valjka koju su tada činili Strahinja Pavlovića, Mark Valijente, a na nekoliko mečeva i današnji komandant odbrane Svetozar Marković, kapitulirala je u samo tri navrata. Crno-beli se nisu proslavili ni protekle sezone kad je reč o defanzivi. Radnički iz Niša, kao i malteški Hamrun postigli su tri gola protiv Partizana lane. Parni valjak je pre dve sezone izgubio šampionsku trku sa večitim rivalom u poslednjem kolu, ali mogao je da se podiči sa najboljom odbranom u ligi. Crno-beli su na 37 mečeva primili svega 13 golova, dva manje od pulena Igora Duljaja na devet utakmica.

Zanimljivo, jedan od najboljih igrača kluba iz Humske u na startu tekuće sezone bio je Aleksandar Jovanović i pitanje je koliko bi se puta mreža crno-belih zatresla da iskusni golman nije bio na visini zadatka.

Opravdanje za povremene greške štopera crno-belih je mladost, s obzirom na to da je Svetozar Marković u martu napunio 23, dok je Mihajlo Ilić tri godine mlađi. Bekovi Parnog valjka Aranđel Stojković i Nikola Antić i te kako su aktivni u napadima Partizana, što pravi promaju u defanzivi, pa je klub iz Humske zbog toga nekoliko put bio kažnjen.

Crno-beli će morati da poprave defanzivu ako žele da ostanu u šampionskoj trci, a u tome će im pomoći 11. akvizicija – Natan de Medina.

Originalni članak: Sportski žurnal