DECA PARTIZANA: Od šampiona u Omladinskoj ligi do poziva reprezentacije Srbije

Decenijama unazad omladinska škola„FK Partizan“važi za jednu od najboljih u Evropi, a potvrda stiže i iz reprezentacije Srbije na čijem se spisku našlo čak devet omladinaca – Dušan Jovanović, Zoran Alilović, Andrej Popović, Ognjen Ugrešić, Dimitrije Janković, Uroš Ćuk, Vanja Radulaški, Bogdan Mirčetić i Mihajlo Petrović. 

„Razmišljao sam o pozivu i bio sam svestan da ako se dobro pokažem u Partizanu, da će poziv reprezentacije stići – to se i dogodilo. Ponovo sam dobio priliku da predstavljam svoju državu, klub i porodicu“, kazao je Ćuk. 

„Mi, igrači Partizana, navikli smo da igramo pod pritiskom, a tako je i u reprezentaciji. Trudim se da iskoristim svaki minut na terenu i da opravdam očekivanja selektora, kao i poziv u repezentaciju“, rekao je Popović.

„Ponosan sam na sve svoje saigrače koji su dobili poziv nacionalnog tima – ukupno nas devetorica. Mislim da u našem timu ima još momaka koji imaju kvalitet za reprezentaciju, ali je selektor imao težak izbor. Nadam se da će nas biti i više na sledećem okupljanju“, navodi Radulaški. 

Mlada reprezentacija računa na prvotimca Mihajla Ilića, kao i na trenera golmana Srđana Ostojića, koji u Partizanovoj omladinskoj školi radi sa čuvarima mreže selekcije kadeta i mlađih kadeta. Ostojić nam otkriva koji su to kriterijumi koji se uzimaju u obzir pri odabiru golmana koji će dobiti šansu u reprezentaciji. 

„Na jednu poziciju golmana uvek konkurišu tri,a nekad četiri golmana, pa je teža situacija nego sa igračima, koji mogu u polju da pokrivaju i više pozicija. Golmanska pozicija je specifična – jedan može da brani, ostali su na klupi – kazao je Ostojić i dodao da golman mora da bude mentalno jak da bi mogao da “ako nije prvi, da bude taj drugi, koji će juriti svoje mesto. Da bi golman bio pozvan u reprezentaciju  zavisi i od toga ko je selektor, kakav stil igre on preferira, šta traži od tog golmana – da li je to samo defanzivni fudbal ili se traži od njega i da učestvuje u polju kao igrač. Takođe, u kakvoj je formi, da li brani u svom klubu. Da bi neko bio prvi golman u reprezentaciji presude uglavnom detalji, jer svi koji dođu poseduju kvalitet”.

Nikola Jovanić je jedan od trenera koji je radio sa omladincima, koji imaju tu čast da budu deo nacionalnog tima. On ih je predvodio dve godine u mlađim selekcijama. 

“Prvo bih im čestitao što su tamo, jer je velika stvar igrati za zemlju i nacionalni grb. Apsolutno zaslužuju da budu tamo gde jesu. Godinama unazad ih spremamo za te stvari. Jeste teško nositi dres reprezentacije Srbije, ali ništa manje nije nositi dres Partizana. Mislim da je čak igračima teže da nose grb Partizana – rekao je Jovanić i dodao da su se ovi igrači spremali svake godine za to i da su “oni kroz te prethodne godine isto bili deo repezentacije. Nadam se da će i sada iz mlađih kadeta, selekcije koju sada predvodim, biti isto toliko igrača u nacionalnom timu. Zaslužujemo to, jer smo mi najbolja škola, najbolje radimo i pravimo najkompletnije igrače”. 

Još jedan pokazatelj kako se radi u Partizanovoj omladinskoj školi  i dokaz kvaliteta omladinske selekcije je i to što će ove godine igrati i UEFA Ligu mladih. Kao bonus igrači moći će crno-belima da pomognu i Mateja Stjepanović i Nemanja Trifunović, koji su sada deo prvog tima Partizana. 

“Jedva čekamo da počne Omladinska liga šampiona, da odmerimo snage sa drugim klubovima. Partizanovoj omladinskoj školi je ovo prvi put da učestvuje u ovom takmičenju. Prva utakmica je 4. oktobra – baš na Partizanov rođendan, a ne bih rekao da je to slučajno – to je naš dan! Želim da baš tada ispišemo nove stranice istorije kluba, koji je za mene najveći!”, zaključio je Stjepanović.

“Revanš meč je 25. oktobra na Partizanovom stadionu. Mnogo bi nam značilo da ljudi kojima je Partizan u srcu – dođu da nas podrže i da svima pokažemo da je Partizanova omladinska škola bila i ostala jedna od najboljih u Evropi!”, navodi Trifunović. 

Pogledajte celu emisiju na YouTube kanalu FK Partizan Beograd. 

Zvanični sajt FK PARTIZAN