“Nezavisno” sportsko novinarstvo (FOTO)

Sportsko novinarstvo u Srbiji je, blago rečeno, u velikom problemu. Javna je tajna da sportska javnost pojedine novinare, gde prednjače oni koji rade u režimskim medijima, nazivaju i “burek novinarima”. Razlog zašto im je nadenut ovakav nadimak možemo samo da pretpostavimo. Ili se pojedini naslovi tendenciozno smišljaju kako bi se novinari nekome dodvorili ili je u pitanju već naručen naslov koji novinari samo prekopiraju.

Tako su novinari režimskih portala uspeli da za samo nedelju dana Asvelu nadenu epitet najneatraktivnijeg tima Evrolige. Kada je Crvena zvezda igrala protiv Asvela, režimski sportski novinari su igru crveno-belih opisali kao “nešto što Evroliga ne pamti”. Samo nedelju dana nakon te utakmice, gde je Crvena zvezda odnela zasluženu i ubedljivu pobedu, Asvel je ugostio Partizan. Crno-beli su takođe savladali tim iz Francuske, isto ubedljivo i isto zasluženo.

Međutim, tada nije bilo ni reči o “košarci kakvu Evroliga ne pamti”, iako je tim Željka Obradovića odigrao dosta dobro tu utakmicu, već je Asvel postao “najneatraktivniji tim Evrolige” koji služi za “brisanje fleka”.

FOTO: PrintscreenFOTO: Printscreen

Neko bi možda i pomislio da je u pitanju slučajnost, izolovani slučaj. Međutim, deluje kao da nije.

Samo nekoliko dana nakon drugog kola Evrolige usledilo je novo kolo ABA lige, gde je Crvena zvezda gostovala Borcu u Čačku, a Partizan ugostio Cibonu. Zvezda je u neizvesnoj završnici savladala Borac sa 87:93, dok je Partizan rutinski pobedio Cibonu sa 96:67.

Ovakvi rezultati dali su motiv novinarima portala b92 da ponovo prevaziđu same sebe u izveštavanju sa ovih utakmica. Tako se na utakmici u Čačku, koja je završena pobedom Zvezde od 6 poena razlike, ukoliko je verovati novinarima ovog portala, moglo videti da “sipanje” dvojice odličnih igrača (Nejpira i Gedraitisa), dok je Partizan izbegao “proklizavanje” iako je na kraju slavio sa 29 poena.

FOTO: PrintscreenFOTO: Printscreen

Ili se režimski sportski novinari apsolutno ne razumeju u sport ili su im naslovi naručeni. Treća opcija ne postoji…

Originalni članak: Danas.rs