Najkraći mesec, a najviše uzbuđenja!

Fudbaleri crno-belih su u trenutku pisanja ovog teksta tačno na sredini svog boravka u turskom Beleku, gde se marljivo pripremaju za nastavak sezone. Iza ekipe su kontrolne utakmice protiv makedonskog Tikveša (pobeda 2:1) i turskog Bašakšehira (poraz 0:1), a mesec januar je gotovo „iscureo“…

Pred nama je mesec februar u kome će uzbuđenja biti na pretek – ne samo zbog redosleda odigravanja utakmica, već i zbog činjenice da je Partizan rezultatski sjajnom jesenjom polusezonom sebi obezbedio punu konkurentnost u sva tri takmičenja (domaće prvenstvo, UEFA Liga konferencije i Kup Srbije), pa je samim tim svaki budući takmičarski nastup crno-belih, o kojem god takmičenju da je reč, izuzetno bitan.

Februar će ipak započeti sa preostale dve ili trikontrolno-prijateljsko-pripremne utakmice u Beleku. Svesno im udeljujemo višestruke prideve, kako bismo i na taj način istakli da one nemaju skoro ničeg zajedničkog sa takmičarskim utakmicama.

PARTIZAN- Dinamo Moskva, sreda 02.02.2022. od 14 časova
Mereno samo „zvučnošću“ imena rivala, ovo bi trebalo da bude najjača provera Partizana na pripremama. Moskovski „policajci“ su jedini ozbiljniji konkurent ruskom gigantu Zenitu u borbi za šampionsku titulu u veoma kvalitetnoj ruskoj Premijer ligi. Imaju samo dva boda zaostatka za šampionom iz Sankt Peterburga, a u isto vreme beže već respektabilnih 5-8 bodova konkurentima ispod sebe (Soči, Krasnodar, CSKA, Lokomotiva), što je prilična prednost ako se zna da je do kraja tamošnjeg šampionata ostalo da se odigra još samo 12 kola. Sezonu u Rusiji ipak nastavljaju pune dve sedmice nakon što to naš tim učini u Srbiji, tako da je to razlog da se ne daje preveliki značaj rezultatu ove pripremne utakmice, bez obzira kakav on bude.

PARTIZAN- ? , subota 05.02.2022. od 11 časova
I dalje se ne zna ime rivala ovog prepodneva (kada je u pitanju satnica u Srbiji, jer će u Beleku u tom trenutku biti već 13:00 časova), a u ovom trenutku je čak moguće da se i u potpunosti odustane od ove utakmice, čime bi popodnevni susret istoga dana ipak dobio karakter generalne probe ekipe pred nastavak šampionata, pripremne utakmice za koju bi, teoretski, kompletan igrački kadar, osim nažalost teže povređenog Danila Dače Pantića (želimo mu ovom prilikom da se najkvalitetnije i najbrže moguće oporavi) stajao na raspolaganju stručnom štabu…

PARTIZAN- Dinamo Batumi, subota 05.02.2022. od 15 časova
Poslednja provera u Beleku pred povratak ekipe u Beograd narednog dana. Zvanični šampion Gruzije se takođe nalazi u dosta drugačijem „momentumu“ od našeg tima – ne samo zato što i on svoje prvenstvo kreće da igra pune dve sedmice nakon Partizana, već i zato što u Gruziji nije reč o nastavku sezone, već o početku potpuno nove sezone (tamo se ona igra u ritmu „proleće-jesen“, dakle počinje i završava u istoj kalendarskoj godini).

U nedelju 06.02.2022. se Partizan, u kasnijim večernjim časovima, vraća iz Turske u Beograd. Za pretpostaviti je da će ekipa tada dobiti jedan slobodan dan, a odmah zatim kreće finalna „glazura“ pred takmičarski nastavak sezone koji će, ukoliko ne bude nekih, u ovom trenutku nepredviđenih vremenskih okolnosti (čitaj nepogoda), uslediti za vikend 12/13. februara.

Radnički Niš – PARTIZAN
U ovom trenutku još nije ozvaničen ni dan, a kamoli satnica nastupa jesenjeg šampiona Srbije na niškom Čairu.Kad god da se bude igralo tog vikenda (12/13.02.), crno-bele tamo očekuje verovatno težak teren, svakako motivisan rival koji želi da se u prvih 9 kola u nastavku dočepa sigurnog mesta u plej ofu, ali i jedna sredina u kojoj se Partizan masovno voli – ne samo u Nišu, nego i u čitavoj južnoj Srbiji. Imaće Partizan u Nišu, bez ikakvih dilema, većinsku i snažnu podršku sa tribina i to će mu dobro doći u ostvarivanju jedine namere sa kojom će krenuti u Niš, a to je da osvoji sva tri boda. Nisu još izbledele one divne slike sa niškog Čaira, one šampionske iz maja 2017. godine…

Sparta Prag – PARTIZAN, četvrtak 17.02.2022. od 21 čas
Prvi meč baraža za 1/8 finala UEFA Lige konferencije. Traži se pozitivan rezultat (pobeda ili makar remi), a nakon grupne faze smo ponovo u eliminacijama, pa vredi podsetiti na ono što je prvi put važilo letos u kvalifikacijama – nema više posebne važnosti gola datog u gostima, svaki gol vredi isto, bez obzira da li je dat (ili primljen) kod kuće ili na strani. Sparta važi kao domaćinska ekipa, kao tim koji je mnogo neugodniji kod kuće nego u gostima, pa je utoliko bitnije u Pragu makar ne izgubiti (a 0:0 bi vredelo identično kao na primer 1:1 ili 2:2). Naš češki rival će pre ovog duela imati iza sebe već tri vrlo jake takmičarske utakmice (najpre 05.02. gostovanje u prvenstvu u Češkim Budjejovicama, zatim 09.02. gostovanje u kup-derbiju protiv gradskog rivala Slavije, a onda su 13.02. domaćini u prvenstvenom derbiju protiv Viktorije Plzenj), što može biti i njegova prednost (u smislu uigranosti), ali i njegov nedostatak (u smislu fizičko-psihološke potrošenosti).

Ne treba zaboraviti da se Partizan u dvomeču protiv praške Sparte ne bori samo za plasman u 1/8 finala UEFA Lige konferencije 2021/22, već i za preko potrebne koeficijentne bodove kada je u pitanju nacionalni koeficijent Srbije za sezonu 2023/24! Naime, za razliku od klupskog koeficijenta za sezonu 2022/23, koji se u baražu ne može dodatno ojačati, on se za nacionalni koeficijent 2023/24 i u baražu može osnažiti, poboljšati – po istom principu kao i do sada, a to znači da svaka pobeda jednog srpskog kluba vredi 0,500 a svaki remi 0,250 bodova za koeficijent Srbije.

To 11. mesto koje Srbija trenutno zauzima bi, ukoliko se ono zadrži do kraja ove sezone, obezbedilo srpskim klubovima u sezoni 2023/24 ogromne benficije u Evropi, u poređenju sa sadašnjim statusom:

• Šampion Srbije iz naredne sezone 2022/23 bi u najgorem slučaju startovao u plej ofu kvalifikacija za LŠ 2023/24, a vrlo verovatno bi imao čak obezbeđen i direktan plasman u grupnu fazu LŠ 2023/24! Za ovo drugo bi preduslov bio da šampion Evrope 2022/23 i preko svoje lige te sezone izbori grupnu fazu LŠ 2023/24, što se u prošlosti najčešće pokazivalo kao realnost.
• Srpski vicešampion iz sezone 2022/23 bi igrao kvalifikacije za LŠ 2023/24, stazu pratilaca, od 2. kola.
• Imali bismo dva predstavnika (pobednika kupa i još jedan klub preko plasmana u ligi) u kvalifikacijama za LE 2023/24 – od plej ofa, odnosno od 3. kola kvalifikacija.
• Imali bismo i peti klub u Evropi – u 2. kolu kvalifikacija za Ligu konferencije.

Ukrajina više ne može da nas prestigne, tako da su najozbiljnije pretnje Belgija i Švajcarska. Zemlje kao što su Turska, Grčka, Hrvatska, Danska ili Češka prilično zaostaju, mada se mora imati u vidu da Turci, Grci i Česi takođe imaju još 2 tima u Evropi (poput Srbije), a Danci čak 3 svoja tima! Ipak, da se vratimo Belgiji i Švajcarskoj kao trenutno najvećim pretnjama: Gent i Bazel NE IGRAJU BARAŽE (izborili su direktne plasmane u 1/8 finala LK), što znači da bi svaki pozitivan rezultat Partizana u dve utakmice protiv Sparte iz Praga direktno Srbiju još više odvajio od Belgije i Švajcarske! U baražu ne igra ni jedan od dva turska predstavnika (Galatasaraj), a ne igra ni jedan od tri danska predstavnika (Kopenhagen), tako da Partizan zaista puno toga dobrog može da odradi u baražu – ne samo za sebe nego i za Srbiju.

PARTIZAN – Radnički 1923 Kragujevac
Nakon utakmice u Pragu koja se u četvrtak završava jako kasno (u 23 časa), a nakon toga se mora i putovati nazad za Beograd, sledi povratak najbitnijem takmičenju i cilju – prvenstvu i borbi za titulu. Ni za ovu utakmicu se još ne znaju tačan dan i satnica odigravanja, ali će dan sigurno biti ili nedelja (20.02.), ili ponedeljak (21.02.). S obzirom na ono što sledi nakon ove utakmice, stručni štab crno-belih će dosta pažnje morati da pokloni ne samo fudbalskoj, već i psihološkoj pripremi igrača pred ovaj meč – u cilju eliminacije svake mogućnosti da glava bilo kog igrača „odluta pre vremena“ i krene da se bavi drugim i trećim korakom pre nego što bude napravljen ovaj prvi, protiv Kragujevčana…

PARTIZAN – Sparta Prag, četvrtak 24.02.2022. od 18:45 časova
Revanš meč baraža za 1/8 finala Lige konferencije. Bilo bi sjajno da ga očekujemo makar bez rezultatskog zaostatka iz Praga, ako već ne i sa prednošću. Nadamo se i dobrim uslovima za igru (vreme i teren), koliko god to bude moguće u poslednjoj sedmici meseca februara. Nadamo se i velikoj i vreloj pozitivnoj energiji sa tribina fudbalskog hrama u Humskoj. Davne generacije Partizana i praške Sparte su takvu jednu atmosferu u Humskoj osetile u proleće 1966. godine, a svi znamo kako je to delovalo tada na domaći Partizan, a kako na gostujuću ekipu iz tadašnje Čehoslovačke…

Crvena zvezda – PARTIZAN
Treći prolećni prvenstveni izazov, poslednji a sigurno i najbitniji u februaru. Partizan će u derbi ući samo par dana nakon revanša protiv Sparte (to sigurno neće biti u subotu već kasnije), a psihološki u njega mora da uđe kvalitetno, potpuno nezavisno od toga kako će pre toga proći u evropskom dvomeču protiv Čeha. Ako je prednost rivala u tome što on neće imati evropskih iskušenja pre derbija, onda bi Partizanova prednost morala biti situacija na tabeli, za koju očekujemo da bude pred derbi makar identična trenutnoj, sada kada crno-beli imaju „+5“. Bude li tako pred derbi, jasno je koliko bi ta činjenica bila „mač nad glavom“ našeg jedinog konkurenta u borbi za titulu, bez obzira što nakon te utakmice treba da se odigra još čitavih 13 prvenstvenih kola…

Zvanični sajt FK PARTIZAN

Vlada Ćujić