Najbolji pioniri Beograda ponovo igraju u čast legendarnog Borislava Rebe Ćorkovića

Tradicionalni Novogodišnji turnir za pionire se održava 23. i 24. decembra u hali “Radivoj Korać”. 

Četiri najbolje plasirane ekipe iz Kvalitetne lige U15 Beograda igraće u petak i subotu na tradicionalnom Novogodišnjem turniru za pionire koji nosi ime legendarnog Borislava Rebe Ćorkovića. Ove godine, turnir se igra u hali “Radivoj Korać”, u ulici Zdravka Čelara 12, a učešće se uzeti KK Partizana, Crvena zvezda MTS, Banjica Mega i Vizura. 

U polufinalnim duelima, prvo je na programu derbi između Partizana i Crvene zvezde 23.11. od 11:50, dok će od 13:50 snage odmeriti pioniri Vizure i Banjice Mega. 

U subotu, 24.12. od 10:20 se igra meč za treće mesto, dok je finale na programu u 12:20. 

U poluvremenu finalne utakmice, polaznici škole košarke ŠK Partizan Reba će odigrati revijalnu utakmicu. 

Borislav Reba Ćorković, rođen je 1933. godine a u istoriji KK Partizan, ostaće upamćen kao čovek koji je klubu doneo prvu titulu nacionalnog prvaka i kao čovek koji je sa svojim igračima imao poseban, očinski odnos, zbog čega su ga i zvali “Ćale”. U sezoni 1980/81, Reba je sa crno-belima ponovio isti uspeh i klubu doneo treću šampionsku titulu. 

Tokom igračke karijere, Reba Ćorković je nastupao za Dinamo iz Pančeva, odakle je prešao u beogradski Železničar u kome su tada bili Bora Stanković, Trajko Rajković, Sava Radović i Aleksandar Oberknežević. U tom klubu je postao i trener 1958. godine.

Od 1960. do 1965. radio je u OKK Beograd, a 1965. godine je prešao u Partizan gde je prvo bio trener ženske ekipe, a od 1972. pomoćnik Ranka Žeravice u muškom timu. 

Posle odlaska Žeravice u Barselonu, Ćorković je samostalno preuzeo vođenje seniorske ekipe, a zatim je radio kao selektor ženske košarkaške reprezentacije. Potom je radio u riječkom Kvarneru, nakon čega se ponovo vratio u Partizan.

Reba Ćorković je radio i u Kuvajtu, vodio košarkašice Voždovca, bio instruktor FIBA, a krajem 90-ih radio je u Partizanu kao savetnik za mlađe kategorije, a zatim vodio školu košarke „Partizan Reba”. 

Umro je u Beogradu, 2006. godine. 

Zvanični sajt KK PARTIZAN MOZZART BET

(Foto: Arhiva / Dragana Stjepanović)