“MOMCI, POGINUO JE DRAGAN, TRENING JE ZAVRŠEN”

Prošlo je 37 godina od pogibije Dragana Mancea, čoveka koji je uspeo da postane fudbalska legenda iako je život izgubio pre svog 23. rođendana. Taj 3. septembar bio je jedan od najtužnijih dana u istoriji jugoslovenskog fudbala. Poginuo Dragan Mance godišnjica smrti Partizan IZVOR: MN PRESS/ARHIVA

Na današnji dan pre 37 godina desila se najveća tragedija u istoriji fudbalskog kluba Partizan. Bio je to jedan od najtužnijih dana jugoslovenskog i srpskog fudbala, dan kada se ugasio mladi život tada već velikog fudbalera.

Tog 3. septembra 1985. godine u saobraćajnoj nesreći je vozeći svoj Pežo 205 nastradao Dragan Mance, tadašnji napadač Partizana i reprezentacije Jugoslavije. 

Nije stigao da napuni ni 23 godine, a već tada je uz svoje ime imao 145 golova u karijeri. Karijeru je počeo u Galenici, sadašnjem Zemunu, a svojim neverovatnim talentom, ali i zalaganjem, zasluživao je da brzo preskače mlađe selekcije. Tako je već sa nepunih 17 godina zaigrao u drugoj ligi Jugoslavije, nastupajući za zemunski tim.

Već 1980. godine, prelazi u Partizan. Odigrao je 279 utakmica u crno-belom dresu i četiri putu zaigrao za Jugoslaviju. Ali baš kao što se Mance rodio u septembru 1962, prešao u Partizan u istom mesecu 18 godina kasnije, tako je tokom njega i izgubio život. Poginuo je žureći na trening, a svega se decenijama kasnije prisetio i njegov tadašnji saigrač Goran Bogdanović.

Kada je počelo prvenstvo, došli smo na trening, sedeli smo i čekali da izađu treneri. Jedino Dragan nije došao i svi smo očekivali da dođe, pa da krene trening. Daj Bože da je stigao, pa da ga kazne koliko god“, ispričao je Bogdanović u velikom intervjuu za MONDO.

Ovaj događaj je poremetio ceo jugoslovenski fudbal jer je Mance već tada bio vrhunski fudbaler, a tek se spremao da postane prava legenda. Ako pitate njegove tadašnje saigrače – bio je najbolji u Evropi!

To je užas, zaista. Što je najgore, Dragan Mance je potpisao novi ugovor, mi smo bili na pripremama na Tari. On je zaista bio čudo od igrača. Leva noga, desna noga, skok, glavom, dribling, jak… Te godine se spremio kao životinja. Da mu se nije desila nesreća te godine bi bio možda jedan od najboljih strelaca u Evropi, verovatno bi osvojio i zlatnu kopačku“, priseća se Bogdanović dana u kojima se divio neverovatnom centarforu. Igračima Partizana je tada informaciju o smrti saigrača saopštio uplakani, nedavno preminuli Milutin Šoškić.

Dolazi Milutin Šoškić, suza suzu stiže. Samo nam je rekao: “Momci, trening je završen”. Onda je Vermezović, pošto je on bio najbolji drugar sa njim, onako u kopačkama i šorcu otrčao direktno na to mesto gde je on poginuo. Posle toga smo svi bili tamo, to je bilo užasno“, prisetio se popularni “Goša”. 

“Momci, maločas je poginuo naš Dragan. Trening je završen”, bile su reči tadašnjeg trenera Partizana Nenada Bjekovića. Tog kobnog dana, otišao je čovek koji je živeo za golove, koji je uvek obećavao da će zatresti mrežu Crvene zvezde i igrač čiji se pogodak protiv Kvins Park Rendžersa i dan-danas prepričava.

Na njegovoj sahrani je bilo 30.000 ljudi, a Mance je nedavno dobio i jednu ulicu u Beogradu u blizini stadiona Partizana. Legenda o Manceu nastavlja da živi.

Originalni tekst Mondo.rs