Mirku vraćeno detinjstvo

Izvor:RTS. rs

Sedmogodišnji Mirko iz Raševice, kod Paraćina, prošlog meseca ostao je bez oca koji je nastradao u saobraćajnoj nesreći. Dečak živi sa dedom, babom i prabakom u nezavršenoj kući bez struje. Osmeh na lice vratili su mu dobri ljudi koje je organizovao Paraćinac, Duca Stanković.

Mirko kaže da je Duca sada njegov prijatelj koji mu je doneo sve. Poslednjih desetak dana skoro svakodnevno, Dušan Stanković sedmogodišnjem Mirku iz Raševice donosi poklone.

Pripremila Vesna Lazić

Akciju dobročinstva pokrenuo je nakon saznanja da dečak posle pogibije oca živi sa dedom, babom i prabakom u kući bez struje. Cilj je bio da se prikupi novac, plati dug za struju i obezbedi ponovni priključak.

Animirao je svoje poznanike kao vođa navijača Partizana, i kaže bio iznenađen koliko ima humanih ljudi.

“To je odjeknulo kao bomba. Za pet dana mi smo bukvalno skupili oko 950.000 dinara ukupno. Taj novac se nalazi na računu kod Miomira, njegovog dede. Čim dobije starateljstvo nad malim Mirkom – što se nadam da će uskoro da bude završeno, biće otvoren namenski račun na Mirka”, ističe Stanković.

Priča i da je Mirko veoma skroman, i da njega sada ne interesuje novac. “Može da ima i 50 hiljada evra. Njemu to ne znači ništa. Njemu mislim da mnogo više znači ta ljubav”, smatra Stanković.

Majčinsku ljubav nije osetio. Napustila ga je kada je imao četiri meseca. Otac, radnik vodovoda, izdržavao je petočlanu porodicu.

Posle njegove pogibije, za ukućane ceo svet se srušio. “Nema oca, nema majku. Ja sam mu sad i otac i deda, sve”, kaže Miomir Ilić, Mirkov deda.

Fudbaleri, navijači, javne ličnosti u akciji pomoći

Da pomognu malom Mirku, akciji su se priključili fudbaleri, navijači, javne ličnosti, građani.

Novac, garderoba, obuća, hrana, igračke stižu svakodnevno kao i Duca koji, iako ima bebu, redovno dolazi. Sa njim je Mirko okitio i jelku.

Mirjana Ilić, Mirkova baka, ističe da mu je Duca lično vratio osmeh na lice.

“U nesreću, dođe i sreća”, kaže Miomir Ilić.

Za nekoliko dana Ilići će opet imati struju. Javili su se i majstori koji će besplatno renovirati kuću, kupiti nameštaj. Svi oni trude se da i ovaj mališan ima detinjstvo kao i druga deca.