Milinković: Zvezdino malo, Partizanu mnogo

Sve je munjevito na kugli zemaljskoj, počev od življenja do sporta. Tako i fudbala, otud Aleksandar Stanojević i lučonoše nakon preksinoćne eliminacije Sparte iz Lige konferencija nisu bili u prilici da uobičajeno umereno bekrijaju i barem dan-dva uživaju u istorijskom uspehu. Razlog: 166. najcenjenija svetkovina ovdašnjeg loptanja, ikad.

Ulog je rmpalijski, doduše… a, kad bio nije?! Razlika u bodovima – pet! Poslednji put, zanimljivo isto na Marakani, kao 25. aprila 2015. Večiti su tad, u 148. prvenstvenom nadmetanju upamćenog i po četrdesetominutnom kašnjenju zbog divljanja na tribinama, remizirali bez golova.

Pozitivan ishod sutrašnjeg duela, subjektivno, priželjkuje tvorac potonjeg i vraćanja titule u Humsku – Zoran Milinković.

– Stanojeviću, kao i meni svojevremeno, bodovna razlika je ostavila velik manevarski prostor, pozamašnu rasterećenost u pripremi utakmice – iskustveno uverava.- A, kad ste u mirnoj zoni, mnogo lakše psihološki pripremite igrače za meč od nesvakidašnjeg naboja. Što smo i učinili, bodovnu prednost zadržali i uvećali u preostalih pet kola do kraja sezone. Sve dakle pozitivno ide na ruku Partizanu, za razliku Crvenoj zvezdi. NJeno moranje bi moglo da bude i kontraproduktivno, zato biće interesantni način ulaska u meč, definicija igre i reakcija u datim okolnostima. 

Umor nije opcija

Potrošena energija u pobedi nad Spartom neće poremetiti koncepciju crno-belih, tvrdi Milinković.

– Zvezda, ukoliko bude uoči utakmice kalkulisala s umorom Partizanovih igrača, pogrešiće mnogo!

Hvali igru i ovosezonsku učinkovitost Partizana, na sva zvona.

– Sale je napravio prepoznatljiv stil, izuzetan. Baziran na čvrstoj defanzivi, disciplini, odgovornosti, dobroj tranziciji s brzim bočnim igračima poput Kvinsija Meniga i Lazara Markovića, Rikarda Gomeša u špicu koji kažnjava bezmalo sve propuste i greške odbrane rivala. Što se, uostalom, ponajbolje videlo u preksinoćnoj utakmici sa Spartom.

Pomenuti trio najverovatnije neće igrati protiv Zvezde, zbog igrača sa statusom bonusa – Jovića ili Terzića?

– Verovatno… što bi, možda, mogla da bude otežavajuća okolnost. Opet, uz podršku iskusnih saigrača i plimu adrenalina najvažnije domaće utakmice, supertalentovani dečaci mogli bi i lakše nego što mislimo da iznesu teret derbija. 

Strategijska kvaka je u veznom redu, preostale linije su manje-više poznate?

– Meni nije zagonetka, stoga i ne očekujem velike promene u timu. Zdjelar, Jojić i Natho su veoma stabilni u igri izražene fizionomije, u ideji i načinu kako se brane i napadaju. Derbi smatram počeće, iskustvo njihovo u zahtevnim utakmicama prevagnuće u poređenju s konkurentima. Jevtović i Fejsa su nedavno stigli, zašto bi Stanojević remetio već ustaljeni odnos snaga i što je dosad davalo izvanredne rezultate? Videćemo…

Partizan, nemetnulo se, igraće barabar sa Zvezdom bez od mnogih relevantnih fudbalskih faktora pretpostavljene uporne defanzive i brzih kontranapada?

– Naravno… u dosadašnjem sistemu, stilu, ideji i na pozitivan rezultat. Štaviše, napašće Zvezdu! To, očekujem… Čak i ako bude kiksnuo, biće opet prvi. Što je vrlo važno kad su u pitanju smanjenje pritiska i davanje stabilnosti. S druge strane, Zvezdi je remi – malo. Stoga, doprineće atraktivnom sadržaju utakmice.

Zvezdi nema druge, nego da napadne Partizan?

– Nema, nema… apsolutno. Nijedan ishod nije adekvatan Zvezdinoj šampionskoj ambiciji, izuzev trijumfa. Nerešen bi samo inicirao stereotipe, poput ima još da se igra. Rečju: komšije, ako ne budu pobedile, a poznavajući prilike u prvenstvu, ne verujem u mogućnost anuliranja prednosti od pet bodova. Ne kažem da ne bi moglo da dođe do obrta, ali realno gledano: vrlo teško.

Originalni tekst na:Sportski žurnal