Ljubav Partizanove porodice – najveći trofej Dragana Todorića (FOTO)

Saradnici i prijatelji na promociji knjige „Crno na belo” pokazali koliko poštuju jedinog čoveka koji je učestvovao u osvajanju svih trofeja kluba iz Humske

Dragan Todorić je jedinstvena ličnost u našoj košarci i sportu u celini. Kao igrač, kasnije i kao funkcioner bio je važan šraf apsolutno svih uspeha crno-belih. Uvek, posvećen i podređen Partizanu nikad se nije isticao u prvi plan, toliko da javnost nije uvek prepoznavala koliko je njegov doprinos.

Ali, znali su oni koji su sa njim igrali i sarađivali. Koliko ga cene i poštuju sve što je uradio najbolje se videlo sinoć na promociji knjige „Crno na belo” u kojoj je Toša na pitak način sumirao pola veka provedenih u klubu koji je za to vreme od prošao put od kratkotrajnog odlaska u drugu ligu do titule evropskog šampiona i niske trofeja sa kojom uz rame može da stane čuvenom Realu.

Todorić je svojom crno-belom istorisjkom čitankom na jednom mestu okupio sazvežđe košarkaških asova poput Dragana KićanovićaŽeljka ObradovićaPredraga DanilovićaŽarka ZečevićaMiroslava Berića, Vlade DragutinovićaMlađana ŠilobadaZorana StevanovićaDejana TomaševićaDušana KecmanaAleksandra PavlovićaDušana KerkezaGorana RistanovićaVlade Androića… Bili su tu i Veselin Barović i Danilo Mitrović, sportski prijatelji iz Crne Gore, ugledni košarkaški radnici. Kao i nekadašnji i sadašnji saradnici iz kluba Bane LazarevićDejan KijanovićMilan IskrinŽarko StijovićMilan IlićVuk RajkovićVesna Dobrić

Drugarska, reklo bi se porodična atmosfera obeležila je promociju Tošinih zapisa. Dragan Kićanović je pričao o danima kad su se kao tinejdžeri upoznali na košarkaškom terenu, potom o godinama kad su bili saigrači i cimeri, okumili se i do dan danas ostali prijatelji.

Predrag Danilović je više pričao o danima kad je sa Tošom sarađivao kao funkcioner i priznao da je od njega dosta naučio, a Žarko Zečević je otkrio kako je „Šaranče” došao u Partizan, danima kad je radeći u marketinškoj agenciji kluba bio uspešniji u sklapanju poslova čak i od njega, sve do nekih zanimljivosti koje nisu bile predviđene za otkrivanje. Sloboda da otkrije te anegdote samo je pokazatelj da nije bila reč o formalnoj promociji, već porodičnom okupljanju.

– Više od dve godine bio sam pod pritiskom porodice i ljudi koji su mi pomogli da sve to pretočim na papir. Činilo mi se da sam sve ispričao, a kad sam pročitao materijal shvatio sam da bi mogla makar još jedna knjiga da se napiše – rekao je Todorić.

Kad je saslušao sve govornike Todorić se zahvalio na krajnje iskren način, bez uvijanja:

– Zahvalio bih se Žarku Zečeviću što me je doveo u Partizan i posle igračke karijere me zaposlio, dao priliku da učim od njega. Hvala Draganu Kićanoviću što me je doveo u košarkaški klub i svemu drugome. Saši Daniloviću se zahvaljujem što me nije oterao kad je došao u klub, a Ostoji Mijailoviću i Milanu Iskrinu što su me_„smenili” i omogućili mi da dočekam pedeset godina u Partizanu!

Aplauz koji je dobio bio je samo tačka na veče koje će sasvim sigurno Draganu Todoriću biti puna satisfakcija za sve što je tokom godina uložio u Partizan.

Originalni tekst Sportski žurnal