LEONARDO: I majstor i buntovnik

Posle stalnih svađa sa klubom Brazilac stigao na izlazna vrata Humske. Novi sreću će potražiti u francuskom Mecu

SAGA, slučaj, sapunica… Sve fraze koje postoje u opticaju da objasne šta se dešavalo na relaciji Partizan-Leonardo u poslednjih šest meseci su uveliko izlizane, a buntovni fudbaler i klub iz Humske se i dalje nalaze u ćorsokaku, s primetnom tendencijom da odlični vezista u narednih nekoliko dana postane bivši fudbaler srpskog šampiona i novu sreću potraži u francuskom Mecu.

Zasada, niti je Brazilac silnim kukanjem na internetu, koje je u poslednje vreme pretočio u bojkot, uspeo da izdejstvuje transfer, niti je Partizan odbijanjem da ga proda dobio na terenu onog starog Leonarda koji je izdominirao u drugom delu domaćeg prvenstva.

Ako posle najnovijeg hira zvanično opravdanog povredom, zbog kojeg je propustio sinoćnje gostovanje Olimpijakosu, Leonardo ne izdejstvuje zeleno svetlo za odlazak, sve su prilike da je opcija B besomučno trčanje krugova po Zemunelu, nalik Andriji Živkoviću pre godinu i po.

Od trenutka kada je i onima koji ne prate pažljivo zbivanja u Humskoj postalo jasno da Leonardo više nije na istim talasnim dužinama sa ljudima u klubu, postavljalo se logično pitanje – gde je zapelo? Do danas je sve ostalo na spekulacijama i dobro obaveštenim izvorima, što jasno ukazuje na to da u celoj priči i jedni i drugi imaju “grehe” koji baš i nisu za šire mase.
– Ne želim da iznosim detalje, ali ukoliko oni kažu samo jednu laž o meni, reći ću sve – poručio je Leonardo posle prve utakmice sa Budućnošću u kvalifikacija za LŠ.

Ali krenimo redom sa “dosijeom Leonardo”, koji je za prethodnih šest meseci intrigirao crno-belu fudbalsku javnost do te mere da je postalo važnije koja se šifrovana poruka u vezi s njegovim statusom pojavila na “Instagramu” nego da li je klub angažovao neko pojačanje.

Da Partizan u svom vlasništvu od prošlog leta ima “paklenu napravu”, bilo je jasno po Leonardovim partijama na terenu već u prvom delu sezone, ali su tek pripreme za nastavak Superlige nagovestile da brojne priče koje su Leonarda dopratile iz Anžija i te kako imaju pokriće. Prefiks “sjajni fubaler” Brazilac je počeo da menja za “buntovni” onog trenutka kada se pojavio prvi klub koji je bio zainteresovan za njegove usluge. Tokom priprema u Limasolu, na recepciji hotela su se pojavili predstavnici jednog azijskog kluba sa konkretnom ponudom da ga odmah povedu sa sobom, ali direktori kluba iz Humske, Vazura i Iliev, nisu želeli ni da saslušaju celu priču. Stav je bio jasan – Leonardo ne može da ide.

Tada je prvi put gurnut “prst u oko” lucidnom vezisti, počele su rasprave praćene ne potpuno jasnim kukanjem na društvenim mrežama, što su saigrači Brazilca komentarisali kao njegovo prirodno ponašanje, jer praktično ne bi bilo normalno kada desetak puta dnevno ne bi menjao raspoloženje.

I pored nezadovoljstva što već u januaru nije izdejstvovao pakovanje kofera, Leonardo je drugi deo Superlige izneo na fenomenalan način, postigao 15 golova i, uz Đurđevića, bio najzaslužniji za osvajanje duple krune. Između dva velika slavlja, pehara u prvenstvu i kupu, ponovo se aktivirao buntovnik u momku sa brojem 42 na leđima koji je zatražio da dobije veću pauzu od ostalih saigrača i da pre duela sa Crvenom zvezdom ode u Brazil. A sa odlaskom u Brazil na odmor koji je sam sebi produžavao do krajnjih granica kreće ono što za posledicu ima današnju gotovo pat-poziciju, iz koje je jedini pravi izlaz ono što Leonardo već dugo traži – transfer.

Čelnici Partizana su drugi put Leonardu gurnuli prst u oko kada su se u Barseloni dogovorili sa njegovim menadžerom Dmitrijem Seljukom o daljim potezima bez ikakvog prethodnog razgovora sa njim. Navodno je baš tada, u srcu Katalonije, pala ta famozna prodajna klauzula od dva i po miliona evra, pa je klub iz Humske došao u poziciju da diktira uslove prodaje najboljeg fudbalera. To je za posledicu imalo Leonardovo kašnjenje na pripreme od 16 dana, nezainteresovanost na treninzima i kontrolnim utakmicama, uz konstantno špartanje hotelskim lobijem i telefoniranje sa jasnim ciljem – izbavite me odavde!

Vapaji da mu klub dozvoli da promeni sredinu za sve to vreme nisu imali ono osnovno – a to je konkretna ponuda nekog inostranog kluba. Kontroverzni vezista je u poslednjih mesec dana konstantno širio negativnu energiju u svlačionici crno-belih, svađao se sa klupskim glavešinama, odbijao da trenira, a da pritom, osim brojnih najava iz arapskog sveta, nije postojalo ništa konkretno.

BROJKE
39 utakmica odigrao je Leonardo za Partizan
24 gola postigao je u ligaškim utakmicama
9 puta je dobio žuti karton u dresu kluba iz Humske
2 puta je tresao mreže rivala u Kupu Srbije