Leonard Ovusu: Partizan sam odabrao zbog projekta, radiću prljav posao da ostanemo na prvom mestu

Fudbaler iz Gane govorio o dolasku u Humsku, ambicijama, karijeri, planovima za budućnost

Kada je prošlog leta Partizan “zagazio” u temeljnu rekonstrukciju tima, bilo je planirano da se “starosedeocu” Kristijanu Beliću pridoda još jedan defanzivni vezni fudbaler drugačijih karakteristika i da taj tandem bude “osigurač” ispred odbrane na duže staze. Međutim, kako je mlađi Belić ove zime prodat za 4.000.000 evra AZ Alkmaru, a Frank Kanute se nije pokazao toliko pouzdanim kako su mu igračke reference nagoveštavale, crno-beli su se odlučili da angažuju još jednu “šesticu” u tekućem prelaznom roku i izbor je pao na Leonarda Ovusua, koji su u analizama apsolutno ukolioo u profil na kome je insistirao trener Igor Duljaj.

Fudbaler se sa malim zakašnjenjem, usled problema sa vizom, ove sedmice priključio ekipi, ali je u bazu na Kipru pritigao u više nego zadovoljavajućem fizičkom stanju i odmah je gurnut vatru.

Došao sam da budem deo istorije

Posle dva treninga sa novim saigračima, dobio je priliku i da se predstavi javnosti, odnosno navijačima Partizana govoreći o karijeri, igračkim karakteristikama, motivima da, pored nekoliko ponuda, prihvati baš onu crno-belih.

– Osećam se odlično, zahvalan sam na dobrodošlici koju sam dobio od strane trenera i saigrača. Imam dobar osećaj iako sam ih tek upoznao – kaže Leonard Ovusu pošto je upoznao saigrače i novi ambijent.

Novajlija je predstavljen timu “usmeno”, a onda se pokazao i na terenu.

– Odlični su utisci, komunikacija sa trenerima, fizioterapeutima, saigračima, sve je kako treba. Tek sam ovde dva dana. ali osećam se kao da sam duže.

Upitan kako se odlučio da prihvati ponudu i dođe u Partizan, otkriva:

– Agenti su mi rekli da je Partizan veliki klub i da je to pravi klub za mene. Želeo sam da budem deo projekta koji mi je predstavljen, ali i deo istorije ovog velikog kluba. Dakle, motiva nije nedostajalo.

Informisao se, napominje, i preko društvenih mreža o novoj sredini.

– Naravno, “guglao” sam o Partizanu i gledao neke utakmice. Želeo sam da vidim kako igraju. Prva utakmica koju sam pogledao je bila derbi koji smo pobedili.

Osim Partizana Ovusu je imao još nekoliko ponuda, jer je u norveškom Odu imao sjajnu sezonu, ali…

– To je bio posao mog agenta. Sve i da su postojale neke druge ponude, već sam doneo odluku i ne volim da se opterećujem time.Ovusu, FK Partizan

Foto: FK Partizan.rs

Ne postižem golove, ali radim za napadače

Defanzivni vezista o sebi govori skromno, kompletan nastup mu je takav, ali kada se pomene fudbal dosta je rečitiji.

– Dobar sam u oduzimanju lopte i dobar sam u samoj igri u polju. Volim da učlestvujem u napadima, da prebacujem težište igre dugim pasovima. Ne postižem previše golova, ali verujem da ću postići poneki gol za Partizan, iako to nije moj primarni posao.

Ne smeta Ovusuu da, ako bude potrebno, radi i „prljavi posao“ u odbrani, da bi Partizan delovao čvrsto u defanzivi.

– Da, to je moj posao, da pomognem napadačima na taj način da pobedimo utakmice.

Čini se da je saradnja sa Bibarsom Nathom i Gajasom Zahidom vrlo dobro od samog početka.

– Da, da, sjajna je zaista i ne samo sa njima, već sa svim igračima. Izuzetno cenim kako su me prihvatili u grupi, svi su veoma prijatni, spremni da pomognu u svakom trenutku. Tu mislim i na trenera Duljaja.

Trener Duljaj je istakao da voli brze, agresivne igrače koji igraju direktan fudbal.

– Upravo tako, ja sam takav tip igrača.

Veruje novajlija da će mu Partizan doneti i poziv u nacionalni tim Gane.

– Nisam dobijao poziv iz reprezentacije do sada, ali verujem da ću kroz dobre igre u Partizanu zaslužiti poziv nacionalnog tima.

Četiri zemlje, četiri različita stila fudbala

Navijači Oda su Vam uručili priznanje za najboljeg igrača sezone.

– Upravo tako, to se desilo u sezoni koja je nedavno završena i ponosan sam šro su baš mene odabrali.

Pre dolaska u Srbiju, Ovusu je igrao u rodnoj Gani, potom u izraelaskom Ašdodu, kanadskom Vankuveru i pomenutom Odu. O tim periodima u karijeri ima samo lepa sećanja.

– Prvo sam prešao iz Gane u Izrael, u Ašdod gde sam proveo godinu i po dana. Potom u Vankuver u kome sam igrao tri godine i na kraju u Odd u Norvešku. Bila je to dobra godina za mene i sada sam ovde u Partizanu

Kaže fudbaler iz Gane da se adaptirao na različite stilove fudbala bez problema

– Norveška i Izreal su prilično različiti kao i MLS, bilo je zanimljivo igrati u svim tim ligama.Ovusu, FK Partizan

Foto: FK Partizan.rs

Došao sam zbog trofeja

Što se tiče budućnosti o kojoj mašta, voleo bi da nastavi karijeru u Bundesligi.

– Uvek sam najviše voleo nemačku ligu, mislim da odgovara mom stilu igre. Da budem precizniji, simpatična mi je Borusija iz Dortmunda,

Kada su u pitanju očekivanja u Partiozanu do kraja sezone, ona zaista velika.

– Očekivanja su zapravo najviša, želim da ostanemo tamo gde jesmo, na prvoj poziciji. Da budemo šampioni i time obezbedimo mesto u Evropi. Želim da pomognem Partizanu defanzivno, ali i na svaki drugi način.

Nastavlja vezista misao u istom tonu.

– Želim trofeje! Moramo da donosimo trofeje, dobro smo počeli sezonu, sada je došlo još nekoliko nas i tu smo da pomognemo da na kraju sezone donesemo trofej Partizanu – rekao je Leonard Ovusu.

Originalni članak: Telegraf.rs