Lendejl:Ovo je ludilo! Bićemo strašni kad Trinkijeri sve složi

Australijski centar Džok Lendejl polako, ali sigurno gradi sebi mesto u Partizanu. Iako često ume da deluje nedorečeno na terenu i napravi jedan dobar, pa dva loša poteza, definitivno se radi o talentu koji bi uz pravilan rad mogao da postane ozbiljan stub crno-belih.

Protiv italijanskog Trenta je bio među najboljima, mada je svestan svih grešaka koje je napravio i detaljno je u razgovoru za naš portal analizirao i dobre i loše stvari.
“Odbrana i skok u odbrani – na to moramo da se fokusiramo. Izneverili smo sami sebe u oba segmenta. Moramo da budemo bolji, da ne ispadamo kada pomažemo. Takođe, ja moram jače da branim reket, moram telo da nateram na to. Ili, ako ne mogu da izađem na taj način na kraj sa fizički snažnijim centrima, a znam da ne spadam u katerogiju jačih u tom smislu, da naučim kako da budem pametniji i ne dozvolim im da uopšte dođu do lopte. U ovom trenutku igram odbranu kao na koledžu, a to ovde ne prolazi”, rekao je Lendejl na početku razgovora za MOZZART Sport.

Šta je ono što vas čeka u narednom periodu?
“Navikavamo se na novi sistem, to je ono na šta smo fokusirani u ovom trenutku. Radimo svaki dan, mislim da je trener veoma dobar. Pomaže nam da shvatimo kako stvari funkcionišu u njegovom sistemu. Mislim da će za nekoliko nedelja i utakmica stvari leći na svoje kada je u pitanju odbrana. Moramo bolje da gradimo reket jer iz dobrog skoka počinje svaki novi napad”.

Čini se da je dolazak Trinkijerija na klupu Partizana probudio neku novu energiju u ekipi i da je to jedan od faktora za prethodne dve pobede.
“Zaista je tako. Dolazi, motiviše nas da radimo, da treniramo svaki dan. I to radimo onako, 100 posto, jednostavno, ne postoje laki treninzi za nas. Očekuje od svakog igrača da igra maksimalno intenzivno dok god je na parketu. Kada dođete na trening, svi rade, svi razgovaraju o košarci i to je jedan veliki deo našeg života trenutno. To je košarka”.

Kako se ekipa navikava na taj novi sistem, koliko će vremena biti potrebno da se stvari slože?
“Učimo u hodu, dok igramo utakmice. Teško je, ali ne sme da nam bude izgovor. Na kraju dana, trener očekuje da izađemo na teren i pružimo sve što možemo, a ako tako bude, onda smo u stanju svakog da pobedimo. Dobro je što smo vezali dve pobede, iako je bilo oscilacija”, rekao je u Lendejl u dahu, a zatim dao i neku vrstu prognoze za nastavak sezone:
“Na momente se vidi kako će sve to da izgleda kada se uspostavi sistem. Zastrašujuće je kako možemo dobro da izgledamo ako igramo u skladu sa svojim punim potencijalom. Ali, moramo da počnemo da preuzimamo odgovornost, a onda ćemo usrećiti i navijače”.

Trijumf nad italijanskim klubom mogao bi dosta da znači u Partizanovoj borbi za plasman u Top 16 fazu Evrokupa.
“Važna pobeda za nas, jurili smo i devet razlike… Ali možemo ovde da dobijemo obe utakmice, možda i neku na strani. Baš želimo da prođemo dalje, imamo kvalitet za to. Samo, važno je da idemo korak po korak, i da kako vreme odmiče postajemo sve bolja ekipa”.

U dosadašnjem toku sezone Partizan je imao vrlo brojnu i bučnu podršku sa tribina, kako u Beogradu, tako i na strani.
“Navijači su neverovatni, iako možda nismo igrali onako kako su oni priželjkivali. Oseća se energija. Znate u Americi na koledžu navijači u nekim gradovima umeju da budu ludi, ali ovi ode…. Bolji su od bilo kojih drugih na svetu”.

Da li si počeo da se navikavaš na tu atmosferu i sve što ona donosi?
“Navikavam se pomalo, ali baklje, dim, sve… Ludilo… To ne postoji nigde, nema takvih u Austrlaiji. Najbolji navijači pred kojima sam igrao košarku”, zaključio je australijski košarkaš.