KULTNE EKIPE Momci koji su prekinuli post Partizana!

Košarkaški klub Partizan je bez ikakve dileme jedan od najvećih, ako ne i najveći klub, sa prostora bivše Jugoslavije. Nekadašnji šampion Evrope i nezaustavljiva sila na Jadranu skoro punu deceniju na početku 21. veka je proizveo veliki broj igrača koji su prirasli za srce “grobara”. Iz godine u godinu su stvarali šampioni. Bio je to recept trenera Duška Vujoševića od kada se vratio na klupu Partizana 2001. godine.

Odmah je Partizan uspostavio dominaciju u domaćim okvirima, ali prvih nekoliko godina Vujoševića na klupi su ostale obeležene teškim sezonama u Evroligi. U starom formatu takmičenja Partizan je imao velikih poteškoća da bude konkurenta. Pamte se sezone kada su crno-beli imali svega dve pobede, ali kako je vreme odmicalo Partizan je gradio kult koji je doživeo kulminaciju plasmanom na fajnal-for u Parizu.

Ta ekipa je postala besmrtna, ali neki drugi momci su pokrenuli niz plasmana u naredne runde takmičenja u elitnom društvu. Bio je to tim iz sezone 2006/07. Ekipa koja je po prvi put u istoriji Partizana uspela da prođe u Top 16 fazu. Iz tog razloga dobija epitet kultna!

U toj ekipi igrali su Milenko Tepić, Luka Bogdanović, Dušan Kecman, Boris Bakić, Dejan Borovnjak, Uroš Tripković, Novica Veličković, Kosta Perović, Nikola Peković, Marko Đurković, Predrag Drobnjak, Petar Božić i Vontigo Kamings.

Nema igrača koji nije dobro poznat svim navijačima Partizana. Verujemo da odmah primećujete Novicu Veličkovića, današnjeg kapitena Partizana, tada golobradog klinca koji je počinjao da se bori za svoje mesto pod suncem, a kada kažemo pod suncem mislimo naravno na šansu kod Duška Vujoševića. Dobio je tu šansu nekoliko godina kasnije kada je u crno-belom dresu postao najbolji mladi igrač Evrope.

Bilo je tu još nekoliko izrazito talentovanih mladih igrača, pre svega mislimo na Milenka Tepića, Uroša Tripkovića, Luku Bogdanovića, Kostu Perovića i Nikolu Pekovića. Svi oni su napravili odlične internacionalne karijere, a posebno Nikola Peković koji je izrastao u najboljeg centra Evrope, a posle je obezbedio sebi veliki NBA ugovor u Minesoti.

U tako mladom timu bila su potrebni iskusni lideri, a u toj ulozi se iskristalisao jedan košarkaš. Predrag Drobnjak, snažni krilni centar koji je umeo da dominira u reketu, ali blistao je i u šutu sa distance. Jedini stranac tada bio je Vontigo Kamings koji je predvodio tim na poziciji plejmejkera, a vezivno tkivo čitavog tima bio je Dušan Kecman.

Što se tiče trofeja, oni su već stizali u očekivanom maniru. Partizan je te sezone bio šampion Jadranske lige, kao i domaćeg šampionata. Kup Koraća je ispušten pošto je u finalu slavila ekipa FMP Železnika.

Ipak, ova ekipa se pamti po izdanjima u Evroligi. Posle nekoliko sušnih godina Partizan je ponovo krenuo elitno takmičenje u teškoj grupi sa Lotomatikom, Makabijem, Huventudom, Cibonom, Olimpijom, Panatinaikosem i Unikahom. U vrlo dramatičnom finišu crno-beli su uspeli da prođu u Top 16 fazu po prvi put. Iza sebe u ostavili Cibonu i Olimpiju, a prolaz dalje je obezbeđen u poslednjem meču protiv Unikahe. Ukupno su crno-beli ostvarili šest pobeda i osam poraza u prvoj fazi takmičenja, a dugo će se pamtiti dve utakmice koje su obeležile taj deo sezone.

Početak novembra 2006. godine doneo je veličanstveno gostovanje Makabija. Tada moćni Izraelci stižu u Beograd kao apsolutni favoriti sa Nikolom Vujačićem, Vilom Bajnamom, Derikom Šarpom i Simasom Jasaitisom.

Upravo poslednjepomenuti je dominirao u tom meču protiv Partizana pošto je ubacio 27 poena uz samo tri promašaja iz igre. Ipak ni to nije bilo dovoljno da se pokori krcati Pionir.

Partizan je tada slavio sa 103:91, a treća četvrtina i ubačenih 34 poena je bacilo publiku u trans pa se i danas pitamo kako dvorana nije bila srušena. Košgeterski nekoliko igrača je blistalo. Pre svih Drobnjak sa 23 poena i Kamings sa 19, ipak epitet heroja ide u ruke Luki Bogdanoviću koji je pogodio četiri trojke iz isto toliko pokušaja.

Ako mislite da je to bila najuzbudljivija utakmica Partizana te sezone, varate se. Samo dve nedelje kasnije crno-beli su ugostili Cibonu u meču koji bez problema može da se svrsta u klasike evropske košarke.

Meč se završio tek posle dva produžetka pobedom Partizana sa 101:92, a ponovo smo se zapitali kako se Pionir nije srušio u drugom produžetku kada je Partizan ubacio nestvarnih 18 poena za pet minuta.

Ponovo su sjajni bili Drobnjak sa 20 i Kamings sa 14, ali najbolju utakmicu u dresu Partizana odigrao je Kosta Perović sa 23 poena i devet skokova.

U Top 16 fazi Partizan je te sezone ukrstio koplja protiv Olimpijakosa, CSKA Moskve i Huventuda. Upisane su dve pobede uz četiri poraza. Oba trijumfa su stigla protiv Huventuda koji je u svojim redovima imao Marselinja Uertasa, Rikija Rubija, Rudija Fernandeza i Roberta Arčibalda.

Posle te sezone Partizan je zadržao jezgro mladih igrača na čelu sa Pekovićem, Tripkovićem, Tepićem i Veličkovićem. Oni su dva puta nosili crno-bele do Top 8 faze Evrolige, a pamti se i danas sudijski kriterijum protiv Tau Keramike u odlučujućem meču za prolaz na F4.

Tekst preuzet sa portala Maxbet sport