Kuljača o Banjici, doktrini srpskog vaterpola i “obećanju izuzetnosti” koju nudi Partizan

Nikola Kuljača, direktor vaterpolo kluba Partizan, rekao je da je ugovor po kojem su crno-beli bez naknade dobili termine na bazenu u Sportskom centru “Voždovac” u narednih 50 godina najveći poklon za klub. Kuljača je istakao da će Partizan učiniti sve da novi šampioni stasaju na čuvenoj Banjici.

Ugovorom je definisano da će Grad Vaterpolo klubu Partizan obezbediti sedam sati dnevno besplatnih termina za sve kategorije, od najmlađih do seniorskog tima.Gostovanje Nikole Kuljače u Jutarnjem programu RTS-a

“Predstavljaju budućnost kluba”, počeo je Kuljača za RTS na pitanje šta predstavljaju ti besplatni termini.

“Imali smo veliki problem u septembru mesecu prošle godine. Sada će otprilike godinu dana kako je promenjena uprava u klubu. Suočili smo se sa mnogo problema, jedan od najvećih je upravo bio bazen i grejanje vode. Obećali smo da će voda biti topla i stvarno jeste tokom čitave prošle sezone. Klinci i prvi tim su sve vreme trenirali na Banjici, što nije bio slučaj ranijih godina – malo su se potucali po starijim bazenima u Beogradu.”

Kuljača je kazao da je došlo vreme da se pronađe dugoročno rešenje.

“Vrlo brzo smo shvatili da mora nešto da se uradi po pitanju trajnog rešenja tog problema. Sa Opštinom smo počeli pregovore, iako smo u to vreme imali neko suđenje sa njima. Stavili smo to sa strane i počeli da pregovaramo. Rezultat tih pregovora je taj sporazum potpisan 16. avgusta”, dodao je direktor VK Partizan i zahvalio se čelnicima iz Grada Beograda – zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću i sekretarki za sport Dragani Pešić Belojević, kao i predsednici opštine Voždovac Ivani Tomić Ilić.

Čestitao je svim ljudima koji su 75 godina kreirali istoriju crno-belih i doveli klub na nivo da ga niko ne može zaobići.

“Klub je dobio poklon i, po mom mišlenju, jedno od najvećih priznanja – da ostanemo tamo gde smo od početka i bili, i da tu stvaramo nove šampione.”

I ranije je bilo problema sa vodom i grejanjem, ali nikada on nije bio “akutan” kao tokom 2019. godine, kada se gotovo uopšte nije treniralo na Banjici.

“Bazen jeste dotrajao. Potrebna mu je rekonstrukcija, međutim, u septembru prošle godine smo uspeli da zapušimo te neke rupe, da tako kažem, i bazen je funkcionisao. Veoma je važno da deca treniraju na jednom bazenu i znaju gde dolaze na trening. Ne samo zbog dece, roditelji tu imaju veoma veliki uticaj i bez njih nema ni sporta u Srbiji.”

Ovog leta se veliki broj srpskih reprezentativaca i vrhunskih igrača vratio u sprske klubove, a samim tim i u Partizan.

“Konačno smo i kao organizacija uspeli da napravimo jedan sistem po kojem su igrači mogli da se vrate. Došao je i novac u klubove, ali mislim da je novac posledica dobrog rade, sistema, Saveza i klubova. Imamo dosta klubova koji nisu iz Beograda – Kragujevac koji je osvojio regionalnu ligu, Šabac koji je osvojio i prvenstvo pre dve godine. Uz Zvezdu i Partizan sada je tu i Vojvodina. Sada je i Novi Beograd možda i nosilac tog novog talasa klubova koji se razvijaju. Ima mnogo centara, samim tim i mogućnosti da ti centri pronađu novac da dovedu najbolje igrače.”

Objasnio je i kako naši klubovi posluju.

“Doktrina srpskog vaterpola je uvek bila da se, pre svega, dovode naši igrači – srpski reprezentativci i igrači koji igraju u inostranstvu. Doktrina Partizana je tu otišla korak dalje, mi gledamo da dovodimo naše bivše igrače koji su otišli u strane klubove. Uspeli smo to da uradimo, doveli smo osam igrača, od kojih je sedam bivših partizanovaca.”

Kuljača je istakao da će sezona pred nama biti zanimljiva i da se nada da će biti medijski praćeniji nego što je to bio slučaj ranije, jer to donosi višestruke benefite.

Dodao je da nije obavezno da Partizan uvek bude prvi da treba da pobedi onaj ko bude najbolji, dok o budućnosti kluba ima jasnu viziju.

“Klub za 10 godina vidim tako što će momci koji sada imaju 13, 14, 15 ili 16, biti nosioci novog talasa uspeha Partizana i, nadam se, biti okosnica reprezentacije Srbije na predstojećim takmičenjima. Naša vizija kluba jeste da, uprkos tome što smo ove godine morali da se pojačamo, počnemo da se oslanjamo na naše snage. I da ovi momci, i zbog ovog ugovora koji smo potpisali sa Opštinom, imaju priliku da se razviju toliko da, Partizan ponovo sa svojom decom, osvaja velike trofeje”, otkrio je Kuljača za RTS.

Za kraj, potvrdio je da je Partizan u svetu prepoznatljiv pre svega po svojoj vaterpolo školi

“Brend Partizana je pre svega ta škola i sistem koji je pre sveg postavljen 1973. kada je Partizan došao na Banjicu – bili su bolji uslovi i mogli smo da se više razmašemo. To je ono što imamo– obećanje izuzetnosti. Mislim da je to glavna snaga našeg kluba”, zaključio je Kuljača i pozvao sve koji su zainteresovani da dođu i treniraju jer ih treneri Partizana čekaju svaki dan od 18.30.

Originalni članak: RTS