Koliko se pita nova komisija: Minakoviću derbi pištaljka?

Finiš je godine, vreme za svođenje računa. U fudbalskoj Srbiji, ipak, sve se više priča o suđenju. Sada sa glavnom temom – ko će voditi 171. prvenstveni duel Partizana i Crvene zvezde.

Top tema u najavi septembarske utakmice slomila je „kičmu“ komisiji Dejana Filipovića.

Stigao je, u međuvremenu, Dejan Santrač, sa timom skromnih saradnika. Podatak da je iza imenovanja novih ljudi stala Crvena zvezda, iako je i Partizan ranije tražio smenu Dejana Filipovića, pa zbog teških reči bio i kažnjavan, mogao bi da navede na trag delegiranja sudijskog tima za duel u Humskoj.

Zato je i poražavajuće objašnjenje da i dalje zvanično najbolje kotirani arbitar, Srđan Jovanović, nije u igri pred 171. „večiti derbi“. Iako iza Jovanovića ostaje više nego skromna 2023, logično je da se kao prva pištaljka Srbije nađe u krugu najužih kandidata za utakmicu jeseni. Jovanović je u septembru bio logičan izbor Dejana Filipovića za odložen meč, iako je Zvezda zvanično objavila da ne želi najboljeg sudiju i zapretila neizlaskom na teren!? Poražavajući nonsens o potonjem pojačanom pritisku i smeni Filipovićeve komisije bio je i najbolji dokaz opšteg haosa u institucijama FSS!

A, da se aktuelna komisija pita, koga bi „smela“ da pošalje na centar?

Najveće šanse, u rangu ubedljivih, ima Nenad Minaković. Jedini domaći sudija na uzlaznoj putanji ostavio je iza sebe finu jesen, vodio dva meča u grupnoj fazi UEFA takmičenja, kao i Jovanović, zbog čega se kotira kao favorit broj jedan na listi derbi kandidata. Tek da se zna – Minaković je i u septembru bio viđen na centru… U poslednjem trenutku, Dejan Filipović se odlučio za provereno rešenje. Novosađanin se u međuvremeno probio do sudije broj dva u Srbiji i mogao bi u sredu prvi put da vodi najveću domaću utakmicu.

Ostali – Miloš MilanovićNovak SimovićPavle Ilić i Danilo Nikolić – imaju minimalne šanse.

Evidentan pad Miloša Milanovića, u čiji potencijal nije uveren ni Dejan Santrač, ostavilo je ne tako davno sudiju u naletu, po strani…

Uske veze i glas da je „Zvezdin kadar“, potencijalno delegiranje Novaka Simovića smešta ispod granica ukusa i pristojnosti.

Međunarodni debitanti, Ilić i Nikolić, daleko su od velike pozornice i u situaciji izazova derbija na dva boda potencijalno delegiranje nosilo bi i veliki rizik u sebi… A, to u ovom trenutku nikome nije potrebno!

Slična je situacija i sa arbitriima FSS kategorije.

U konačnom zbiru, svi putevi vode ka – Nenadu Minakoviću. Imenovanje FIFA sudije u naletu, neokrnjenog imena u aktuelnoj konstelaciji snaga, bilo bi i jedino logično rešenje. Ipak… Ima vremena do konačne objave Dejana Santrača – logika i srpski fudbal odavno ne idu zajedno…

Originalni članak: Sport Klub.rs