Kaminski o Obradoviću, Bogdanu, Srbiji, razlici između NBA i evropske košarke

Amerikanac Frenk Kaminski govorio je o svom prilagođavanju na evropski košarku i očekivanjima za narednu sezonu sa svojim novim klubom Partizanom.

Novi centar crno-belih, podsetimo, vuče korene sa ovih prostora pa je govorio i na tu temu.

Kaminskom je ovo prvi angažman van SAD gde je dosad igrao za Šarlot, Finiks, Atlantu i Hjuston.

O dosadašnjem boravku u Partizanu kaže:

“Dobro je, uzbuđen sam, biće zabavna sezona, Imamo dobar tim, radujem se utakmicama i takmičenju. Ovde se ozbiljnije priprema za sezonu nego u NBA, srećan sam što je duži taj period predsezone jer mi je pomoglo da pohvatam još neke stvari. Sad mi je lakše i radujem se početku sezone”.

Govorio je i o razlogu doalska u evropsku košarku posle godina igranja u najjačoj ligi sveta.

“Samo prilika da igram, da doprinesem. Poslednje dve od tri godine bio sam povređen, ali sad osećam zdrav, fit, i osećam da imam samopouzdanje. Samo želim da pokažem da imam sposobnost da doprinesem u nekom trenutku. Pomislio sam da je ovo dobro mesto za mene, dobar klub, želim da igram i da uživam u košarci”.

Kaminski je na nekoliko pipremnih mečeva pokazao da će Obradović od njega imati velike koristi kad krene sezona. O pripremnom periodu i onome što je uspeo da vidi što dosad nije u karijeri, kaže:

“Pa, ono što je specifično, ovde su navijači divlji, mnogo drugačiji nego što sam navikao. Ali super je, uživam. Ako ste pratili utakmice videli ste da sam sve više i više opušteniji. Postoje razlike u igri ovde i u NBA, ulazim u rutinu za neke stvari, učim neke nove stvari, upijam, svaki meč je sve bolje i bolje. Imamo još nekoliko treninga pred početak i pokupiću još neke stvari”.

Foto: Starsport/Predrag Milosavljevic

O radu sa Obradovićem misli sve najbolje.

“Sjajan je. Toliko je pametan. Toliko pažnje poklanja sitnim stvarima, detaljima koje radimo na utakmicama. Taktičar je, pametan je, zaista ima poverenja u svoje igrače. Podržava svakog, hrabri svakog, radi sa svakim. Uživam u takvom radu jer od svakog igrača pokušava da izvuče najbolje kako bi i mi kao tim bili najbolji, i to mi se mnogo sviđa”.

Neizostavno je bilo pitanje kako se oseća što igra u zemlji svojih predaka.

“To je baš kul. Odrastati u SAD i tamo gledati na Srbiju je nešto potpuno drugačije nego biti ovde i to osetiti. Kul je. Želim i videti malo neka druga mesta, van SAD, gde živim čitav život. Samo sam dvaput dosad bio u Evropi, jednom baš u Beogradu. Lepo je živeti ovde i imati priliku da naučim mnoge stvari, kulturu”.

Važnu ulogu da prelomii i pređe u Partizan imao je njegov bivši saigrač Bogan Bogdanović, a Kaminski je u superlativu pričao o Bobanu Marjanoviću sa kojim je delio svlačionicu u Hjustonu

“Igranje sa Bogdanom je bilo sjajno, on je neverovatan igrač, sjajan timski igrač, prijatelj. Gledao sam ga na Svetskom prvenstvu sad, bio je sjajan, i sjajan je osećaj gledati nekog koga znaš a igra tako dobro tamo. Boban je jedan od najzanimljivijih saigrača sa kojima sam igrao ikad. Lepo smo se družili u Hjustonu prošle godine, učinio mi je to iskustvo još bolje,.Njegov karakter je sjajan, njegove šale, ali on je i radnik, i to veliki, i zato je tu gde jeste, u NBA , toliko godina. Radi ekstremno naporno. Obojica su sjajni ljudi”.

Otkrio je Kaminski i šta je pričao sa Bogdanovićem pre odluke da prihvati ponudu Partizana.

“Pričao sam sa Bogdanom, pitao sam ga kako će mi ovde biti, da li voli Partizan, kakav je grad, kakav je trener, pre nego što odlučim, i on mi je rekao sve divne stavri o klubu, gradu, navijačima i rekao mi je da ću zavoleti sve ovo ovde, što i jesam”.

Foto: Starsport/Predrag Milosavljevic

Izneo je i utiske o gradu Kaminski.

“Video sam svašta, sve što mi treba našao… Voleo bih da mogu da govorim srpski, kako bi se lakše snašao, bilo bi lakše, ali i ovako je super sve”.

Kaminski je potom prokmentarisao izjavu Luke Dončića da je lakše postizati poene u NBA nego u Evroligi.

“Pa dobro,u NBA utakmica traje osam minuta duže pa je i lakše postići više poena. Ovde je i odbrana u reketu takva da je teže probiti, igra se više fizički, sa više konakta, ovde se i ne šutira toliko slobodnih bacanja kao u NBA, gde se više ide na poene sa linije penala. Tako da, jeste, lakše je ovde dati peone, više je timska igra nego izolacija ali je svakako i u NBA i ovde košarka sjajna, visok nivo, sa nekim malim razlikama.

Konačno, Kaminski je otkrio da li je svojevremeno imao poziv KSS i da li bi sada, ako bi stigao poziv sa iste adrese, obukao dres Srbije.

“Nije to nikad bila ozbiljna priča. Ne vidim sebe da igram za neku rpeprezentaciju, ne znam šta će biti u budćnosti pa iako dođe neki poziv videću, ne znam”.

Originalni članak: B92.net