Kako ga je Partizan odveo iz Zvezde: DONEO SAM NOVAC U KESI, DEJAN NIJE MOGAO DA VERUJE!

Transfer koji je napravio veliki potres devedesetih i koji je postavio temelj stvaranja opet moćnog Partizana.

Prelazak Dejana Tomaševića iz KK Crvena zvezda u KK Partizan bio je jedan od transfera koji su najviše potresli SR Jugoslaviju devedesetih godina, u svim sportovima. Kao evropski šampion, član slavne atinske generacije i najbolji igrač Zvezde, u kojoj je ponikao i osvajao titule, rođeni Beograđanin je promenio dresove “večitih” i u crno-belom postao još trofejniji as i jedan od najboljih centara u Evropi.

O njegovom šokantnom prelasku sa Malog Kalemegdana u Humsku u podkastu “Jao Mile” govorio je legendarni funkcioner i operativac Partizana, Dragan Todorić, koji je imao glavnu ulogu u tom transferu. “Podvig u ono vreme bio je Tomašević, reprezentativac, igrač koji je 1995, 1996. godine donosio prevagu na jednu ili na drugu stranu. I još je bio u Zvezdi i imao je i neki ugovor sa Zvezdom, pa je sve to izgledalo maltene nemoguće. Uz to, bio je i ortodoksni zvezdaš, kao i roditelji, otac mu je takođe bio veliki zvezdaš”, rekao je Todorić.

Crno-bela akcija “Dejan Tomašević” počela je sa nekoliko telefonskih poziva. “Meni je oko njega dosta pomogao i Novica Čičić, koji je kod nas bio trener mlađih juniora, jer sam se dogovorio sa njim da ‘ispipa’ i oslušne po gradu kako stoje stvari. Došao je do Ljube Vidačića, koji je tad isto bio u Zvezdi, pričao je sa njim i pitao me je posle toga šta mislim o Ljubi, jer bi on hteo da napusti Zvezdu. Rekao sam ‘OK, dovešćemo ga i uklapa nam se uz Lukovskog kao plejmejker’. A Novica mi je uz to rekao da mu je Vidačić pomenuo i za Dejana, da razmišlja da ode iz Zvezde. Dao mu je broj telefona, ja sam ga pozvao i dogovorio se sa njim da se nađemo u jednom lokalu u Ustaničkoj. Seli smo, obavili razgovor i procenio da on hoće da ide iz Zvezde. Nisam mogao da verujem koliko je bio ljut na sve tamo šta se dešavalo u Zvezdi, da nisu ispoštovali ništa..”, rekao je Todorić.

Razgovor je bio veoma konkretan i sve je bilo gotovo za dan. “Pitao sam ga – da li bi potpisao za Partizan ako ti donesem večeras novac? Ne kaparu, već faktički. Odgovorio mi je ‘Bih’. Došao sam posle toga u klub, rekao poslovnom direktoru to i nismo se dogovarali o cifri. Pitao me je šta mislim o cifri, odgovorio sam mu šta mislim i kazao je ‘OK, naći ću taj novac danas, napravite ugovor i završavaj ako misliš da može’. Pozvao sam Dejana i rekao mu da se u toliko i toliko sati nađemo gde smo bili, da ću doneti papire i novac”.

Tomašević je bio iznenađen brzinom Partizanove reakcije. “Pitao me je koliko novca ću doneti, nisam hteo da pričam o tome preko telefona. Doneo sam novac u kesi, nije mogao da veruje, pitao me da li može da javi roditeljima, odgovorio sam mu da ne može i da moramo da idemo zajedno, plašio sam se da će se predomisliti. I to veče smo završili”.

DOLAZAK TOMAŠEVIĆA – KLJUČNI POTEZ

Dejan Tomašević u Partizanu je igrao do 1999. i odlaska u Budućnost, a u crno-belom je ostavio dubok trag, osvajao je titule, Kup, bio MVP prvenstva i nastupao sa crno-belima na Fajnal-foru Evrolige 1998. godine.

“Doveo sam Koturovića, Đokića, Radoševića, Peru Božića, ne mogu svih da se setim, ali mislim da je faktički u tom periodu dolazak Dejana Tomaševića bio krucijalan potez. Ne za tu godinu, već faktički je Partizan pokazao snagu i poslao poruku svim drugim igračima da mogu da dođu i da bi trebalo da dođu. On nas je definisao kao klub, bilo je to vreme sankcija, posle 1992. godine kad smo bili prvaci Evrope ušli smo u vreme kada nije bilo ni vreme za investicije, ni za bilo šta. Njegovim dolaskom pokazali smo snagu. Imali smo tri-četiri godine do pojave Budućnosti kao državnog projekta, kada nismo mogli da se nosimo i nismo ni hteli, već smo napravili dobar potez, jer je Budućnost pravila reprezentaciju SCG u Podgorici”, rekao je Todorić.

Zanimljivo je to da je Zvezda tri godine kasnije pokušala da vrati Tomaševića, a i sam košarkaš otkrio je da je o tome odlučivano ispred Slobodana Miloševića. A, evo kako Tomašević pamti taj dan prelaska među crno-bele:

“Igrajući za Crvenu zvezdu to je za mene bilo veliko zadovoljstvo. Još uvek taj materijalni aspekt nije bio toliko izražen. Mi jesmo imali neke stipendije, ali ne nešto više od toga. U mojoj poslednjoj sezoni u Crvenoj zvezdi dolazi do prvih malo većih profesionalnih ugovora i znam da sam ja te godine dobio prvi put nagradu za osvojeno prvenstvo koje smo osvojili po drugi put zaredom. Od tog novca sam kupio auto, neki stari BMV. Prvi put sam kolima išao na trening, nisam morao više autobusom. Negde sam očekivao da će klub ući u pregovore sa mnom oko produžetka saradnje i da će mi ponuditi ono što su ponudili nekim drugim igračima. Do toga nije došlo i tada su do mene došle informacije da je Partizan zainteresovan za mene i meni je samo iz razloga neke povređene sujete otišao sam na razgovor sa Partizanom. Nakon pola sata razgovora sa njim sam odlučio da potpišem za Partizan. Prvi moj i najveći problem je bio kako da kažem mom ocu. To sam i tada govorio i sada govorim. Kao neko ko je i danas veliki zvezdaš i svim srcem navija za Zvezdu u bilo kom sportu, meni je to bio najveći problem, kako njemu da saopštim. Naravno da je kao roditelj to prihvatio i podržao me”, objasnio je Tomašević u intervju za “Arenu” prošle godine.

Originalni članak Mondo.rs

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta “VOLIMPARTIZAN.RS”, to možete učiniti klikom na neku od reklama, uplatom na naš PayPal ili tekući račun koji se nalaze pored tekstova