JUNOŠE VODE “VALJAK” KROZ REGION: Partizan u ABA ligi dobija sve više ono što je očekivao od mladih igrača

Znalo se još pre početka sezone da će najveći deo tereta i odgovornosti u Partizanovoj povratničkoj evroligaškoj sezoni poneti “legionari”, dok će mlade domaće snage sedeti za upravljačem na šinama ABA lige.

ЈУНОШЕ ВОДЕ ВАЉАК КРОЗ РЕГИОН: Партизан у АБА лиги добија све више оно што је очекивао од младих играча

Na startu drugog kruga regionalnog takmičenja, “mašinovođu” Željka Obradovića više od svega može da raduje to što su u 14 dosadašnjih kola crno-bele junoše bile zaslužne za 325 poena od ukupno 1.274, to jest 34 od prosečno 91 po meču.

Ova statistika se odnosi na kvartet crno-belog podmlatka koji čine Alen Smailagić, Uroš Trifunović, Tristan Vukčević i Balša Koprivica, koji pak zbog mononukleoze neće moći da do kraja sezone uveća pomenute brojke.

Posebno je njihov učinak bio vidljiv u poslednje dve utakmice Jadranskog prvenstva, kada je “fantastična četvorka” bila zaslužna za skoro polovinu datih koševa protiv Zadra (52 od 114) i Cibone (40 od 93). Od svih njih, najkonstantniju formu ima popularni Smajli, koji bi se, da nije na početku sezone odsustvovao zbog povrede, već sada mogao pohvaliti još boljim prosekom od 9,1 poen po meču. Jer, nekadašnji igrač Golden Stejta odigrao je tek sedam utakmica u ABA ligi, a najbolju partiju ostvario je baš u nedelju protiv “cibosa”, kada je izjednačio rekord karijere (20 poena dao i prošle sezone Budućnosti).
Vukčević je Zagrepčanima ubacio 14, ali je zato protiv Zadrana išao “trista na sat” i brojao do čak 25 koševa! Očigledan je napredak Realovog đaka koji je u crno-belo jato sleteo na sredini prošle sezone, koju je proveo u adaptaciji na novu sredinu (imao prosek od samo 3,8 poena, dok sada postiže 8,9).

Mladić sa najdugovečnijim stažom u Partizanu je Uroš Trifunović, koji petu sezonu u crno-belom dresu “troši” kako valja. Prvi vidljiviji napredak i naznaku konstantnosti u igri sin Zvezdine legende, Aleksandra, pokazuje ove sezone, u kojoj ima prosek od 8,2 poena (lani 4,3). Najviše (15) ubacio je Borcu, dok je još pet puta bio dvocifren u mečevima ABA lige.

Isto bi moglo da se kaže i za Koprivicu mlađeg, koji ove takmičarske godine realno nije bio miljenik sreće. Pre dobijanja pozitivnog nalaza na mononukleozu, koji je stigao dan nakon najbolje partije u sezoni (14 poena protiv Zadra), tri meseca je odsustvovao zbog preloma šake. Zato je na tek šest utakmica prosečno beležio 7,8 poena.

Tristan Vukčević

MINUTI – 15,9
POENI – 8,9
SKOKOVI – 3,9
ASISTENCIJE – 1,3

Uroš Trifunović

MINUTI – 17,6
POENI – 8,2
SKOKOVI – 2
ASISTENCIJE – 1,2

Balša Koprivica* (*završio sezonu)

MINUTI – 17,8
POENI – 7,8
SKOKOVI – 5,5
ASISTENCIJE – 0,8

Alen Smailagić

MINUTI – 14
POENI – 9,1
SKOKOVI – 3
ASISTENCIJE – 0,7

Originalni članak Novosti.rs