Jesen iza ćoška, a Partizan bez rezervnog odela

Crno-beli ograničene rotacije dočekuju nove izazove, večiti derbi treća utakmica u šest dana

Očekivani plasman u grupnu fazu Lige konferencije eliminacijom malteškog Hamruna Partizanov jesenji kalendar učinio je još gušćim, a jesenji put dužim za još šest koraka, te će se Gordan Petrić u narednim mesecima naći pred izazovom da ostane konkurentan na tri fronta sa ograničenim snagama.

Da je startegu crno-belih na raspolaganju prilično skromna rotacija bilo je lako uočiti kroz dosadašnje izazove, međutim luksuz koji su srpski predstavnici na međunarodnoj sceni (odnosno večiti rivali) imali tokom evropskih kvalifikacija, odnosno mogućnost odlaganja utakmica, prolongirala je pitanje dužine klupe u Humskoj. Ipak, raspored već dovoljno zgusnut zbog nesvakidašnjeg termina Svetskog prvenstva, dve ranije odložene utakmice i izazovi protiv Kelna, Nice i Slovackog nametnuli su pitanje koje je u svakom slučaju bilo neminovno – koliko igrača zaista ima na raspolaganju Gordan Petrić?

Delimičan odgovor mogle bi da daju već naredne dve utakmice, odnosno današnje gostovanje u Kragujevcu i 168. večiti derbi zakazan za tri dana kasnije. Susret na stadionu Čika Dača svojevrsna je uvertira u duel sa Crvenom zvezdom, i kao takav (uz činjenicu da je vicešampion Srbije već izgubio luksuz da ispusti ijedan novi bod) sa sobom nosi dodatnu važnost, međutim jednako bitna stavka za stručni štab kluba iz Humske je i da očuva svežinu i sačuva od povreda nosioce igre za duel sa šampionom i aktuelnim liderom.

U kojoj meri vreme nije saveznik Partizana na najboji način oslikava zahtev da se utakmica 9. kola prolongira za dan i umesto u sredu odigra u četvrtak, koji nije uslišen. Iz pomenutih razloga Petrić će se pred izlazak na megdan današnjem rivalu, inače redovnoj mušteriji u poslednje dve decenije, izaći sa nizom dilema.

Situacija pred strategom promovisanim pre dve nedelje daleko je od idealne. Metaforično govoreći – sve je izglednije da će jesen iza ćoška dočekati praznog ormara, sa prošlosezonskom kolekcijom, skromno osveženom ponekim letnjim komadom, a takav scenario daleko je od željenog i nameće preturanje po stvarima davno odloženim po strani.

Pozitivna vest je da je makar jedan od brojnih izvora glavobolja šefa stručnog štaba Partizana neutralisan angažmanom Hamidua Traorea koji će zaoštriti konkurenciju na sredini terena. Defanzivni vezista koji je stigao iz Turske imaće zadatak da ugasi požar na poziciji za koju crno-beli od odlaska Saše Zdjelara nemaju adekvatnu opciju. Ipak, da dolaskom internacionalca iz Malija nisu otklonjeni svi problemi u veznom redu potvrđuje Petrićeva izjava da je Partizan u misiji dovođenja pojačanja “broj jedan” – Gojka Cimirota.

Angažman aktuelnog veziste Standarda međutim korak je za budućnost, a do tada crno-beli će morati da se oslone na ono što imaju. Na ograničene rotacije dodatno će uticati umor i povrede, te u Humskoj sa nestrpljenjem očekuju povratak Danila Pantića i debitantske minute Andrije Pavlovića, dok je periferni pogled usmeren i ka rovitim Aleksandru Lutovcu Aleksandru Filipoviću.

Čitava kadrovska situacija ne ostavlja Gordanu Petriću mnogo prostora za manevar, posebno kada se uzme u obzr da crno-beli ni sa prvim opcijama ove sezone ne odaju impresivan i dominantan utisak. Tri dana međutim izvesno nije dovoljan period za odmor, posebno ukoliko se sagleda nešto šira slika i uzme u obzir da je vicešampion Srbije u četvrtak igrao revanš susret na Malti i tome se doda da je strateg večitog rivala u značajnoj meri odmorio najkorišćenije igrače pruživši šansu brojnim igračima koji su prethodne nedelje (pa i mesece) proveli u drugom planu.

Ovakve okolnosti mogla bi da predstavljaju novu šansu za igrače poput Zlatana Šehovića koji je od vrlo bledog drugog poluvremena u Nišu odigrao samo 11 minuta i to na nedavnom gostovanju Hamrunu, Nikolu Terzića koji je sa ulogom bonusa iz prošle sezone predao i minute mlađim saigračima, ili Nemanju Jovića koji je čak i kao bonus pao u senku usled igara inostranih krilnih igrača koji su mu direktni konkurenti, ali i Mihajla Petkovića koji se nametnuo kao prva opcija za obavezno mesto u startnoj postavi namenjeno mladim igračima.

Originalni tekst Mozzart Sport