Iliev: Partizan mora da napada, to mu je u DNK!

Mondo sport

Partizan je u ovoj evropskoj sezoni napravio skok sa 121. mesta na čak 78. mesto na rang listi UEFA, što je najbolji rezultat u poslednjih 20 godina!

Podatak vredan aplauza i poštovanja. Prvi put posle 13 godina Partizan je dosegao do šesnaestine finala Lige Evrope. Ali, da li je mogao bolje, da li je mogao stepenicu više? Svakako da jeste ili bar je mogao da je bilo hrabrosti u igri u revanš meču protiv Viktorije Plzenj.

To je i osnovna zamerka sportskog direktora Partizana Ivice Ilieva koji je za TV Partizan skenirao utakmicu protiv Viktorije (0:2), ali i celu evropsku sezonu, kao i ono što Partizan čeka.

“Svima je teško kad se izgubi. Mi smo ogroman klub, čak i kad bismo izgubili od Reala ili Barse, mi bismo bili tužni. Sigurno je ova utakmica bila ispod naših i kvaliteta naše ekipe i onoga što je pokazala u Evropi. Moram, međutim, da istaknem da sam ponosan na ekipu i stručni štab zbog onoga što su uradili u istorijskoj godini. Jedino što meni smeta, što nije u našoj DNK, jeste to što nismo napadali. I uvek kada smo bili rezervisani, mi smo bili kao juče. I to mi se ne sviđa i trudim se da to iskorenim. Kad pogledamo kroz istoriju to nam se uvek obijalo o glavu. Moramo da budemo hrabri, da napadamo. Krivo mi je što u utakmici gde nije imalo šta da se izgubi, mi nismo bili to“, rekao je Iliev i dodao:

Partizan je uvek pobeđivao i pravio rezultate kada je igrao odvažno i napadački. Ne kažem da to nije bila želja stručnog štaba, ali na terenu to nije izgledalo tako“.

Iliev kaže da su navijači Partizana “skloni prevelikom uzdizanju, ali i prevelikom spuštanju”.

“Jednostavno, naleteli smo na ozbiljnog protivnika. Pričamo da su nas nadigrali u svim elementima igre. Slažem se. Ali, i mi smo njih nadigrali u prvoj utakmici. U ovom nivou takmičenja, svaka greška skupo košta. Nismo mi Real ili Barselona da možemo da se vratimo. Krenuli smo u ideju i viziju koja stvarno raste. Bajka se sad završila, ali sad kao da je to svakodnevica i odjednom kao ništa ne valja. Ljudi, ovo je tek drugi put u 13 godina da smo došli u ovu fazu takmičenja“.

Reči sportskog direktora Partizana mogu da ohrabre navijače crno-belih.

“Ovo što smo uradili jeste spektakularan rezultat. A mi sad pravimo tim kojem će ovo biti navika, realnost, svakodnevica. Da više ne bude uspeh samo ulazak u grupu Lige Evrope, već da nam grupa bude svakodnevica a borba za prolaz te grupe bude uspeh. Dakle, da ovo ne bude incident, već da budemo ozbiljan učesnik Lige Evrope, daj bože i Lige šampiona. Mi smo pokazali da smo ozbiljan takmac… Kad bismo vezali dve, tri godine na ovom nivou, a to jeste želja, mi bismo bili u sitauciji u kojoj je Viktorija Plzenj sada“, rekao je Iliev.

Imao je Iliev poruku i za kritičare, koji su jedva dočekali poraz…

Mi smo kao nacija poznati kao rušitelji svega našega što je dobro. Ipak, ima dovoljno svesnih ljudi koji razumeju i podržavaju ovu priču. Naravno, ima i onih koji gledaju svoje lične interese i na osnovu njih lobiraju kod određenih grupa da se ovo sruši i uruši da sve ide ispočetka. Ja sam stabilan i verujem u ovu priču. Pokazatelj za to je stabilan rad u protekle dve godine, na šta sam ponosan. Imamo ozbiljan igrački kadar i iz godine u godinu imamo sve ozbiljniju takmičarsku ekipu. Poenta je da mi ostanemo na ovom nivou i da rastemo”.

Glavni cilj Partizana sa da će biti uigravanje ekipe za kvalifikacije za evropska takmičenja na leto.

Od najveće je važnosti je da uigramo ekipu, dođe na nivo da bude toliko uigrana da mnogo lakše prebrodimo izazove u kvalifikacijama za sledeću evropsku godinu i da sledeću grupnu fazu nekog evropskog takmičenja budemo još ozbiljniji nego ove godine i da borba za prolaz grupne faze bude kvalitetnija i lakša”, rekao je Iliev.