Grba vs Duda – druga runda

Dušan Duda Ivković, trofejni košarkaški stručnjak i bivši trener Partizana, se danas dotakao optužbi koje je na njegov račun uputio legendarni kapiten crno – belih, Goran Grbović. Naime, pre nekoliko nedelja Goran Grbović je u negativnom kontekstu govorio o Ivkoviću. Ovakav Grbin stav nije novina, jer su se slični tonovi o Dudi u Grbovićevim javnim nastupima mogli čuti u kultnim emisijama Vladana Tegeltije u prošlosti. Inače Duda i Grba su i politički eksponirani, na suprotnim stranama. Tokom predsedničkih izbora Duda je podržao neoliberale okupljene oko Saše Jankovića, a Grba poziciju – odnosno aktuelnog vladara Srbije, Aleksandra Vučića.

Sam Duda priznaje da njihov sukob datira još iz davne 1988. godine. Tada je Goran Grbović igrao sezonu iz snova. Kao kapiten, vodio je crno – bele do fajnal fora Kupa šampiona u Ganu, postižući na čak sedam mečeva grupne faze preko 30 poena! Ivković je sastavljao nacionalni tim i doneo odluku da ne uvrsti Grbu na spisak, iako je Grba tada bio jedan od najboljih igrača Evrope. Još je čudniji ovaj potez, kada se zna da su u Seul tada, po Ivkovićevoj volji išli košarkaški anonimusi u evropskim razmerama, poput bekova – Nikšićanina Zdravka Radulovića, Slovenca Zdovca i Danka Cvjetičanina, krilo Cibosa Zoran Čutura, a od dugajlija među 12 je bilo mesta za Vrankovića i Arapovića. Mora se priznati da je Grbović bio svetska zvezda za ove igrače. Ipak, Ivković ima alibi u vidu srebrne medalje, koja je solidan rezultat.

Da vidimo zajedno šta je Ivković rekao:

“Nisam pročitao, ali je jedan moj dobri prijatelj, član uprave Efesa dobio taj tekst čini mi se preko Perasovića i poslao mi mejlom, ali ja tome ne pridajem značaj. Goran Grbović je imao prilike da mi iskaže svoje nezadovoljstvo, jer smo se sreli mnogo puta, mogao je kao muško da mi odgovori. Ograđujem se, jer ne znam šta je rekao, ali nećemo valjda da se vratimo u 1988. godinu i to kako sam formirao reprezentaciju. Da li je to razlog – zapitao se Ivković, aludirajući da je Grbović ljut još od tada kada u najboljoj formi nije pozvan u selekciju Jugoslavije za Olimpijske igre u Seulu.

– On ima pravo da se motiviše. Ja vrlo dobro znam šta sam radio i šta je moj posao. Ako je bio nezadovoljan, mogao je da mi se obrati na raznorazne načine. Sada mu ostaju jedino novine.”

Ne sumnjamo da će Grba uskoro odgovoriti Dudi.