Filip Holender bez minuta na EP: Koliko gubi Partizan?

U Humskoj su neprijatno iznenađeni što njihov krilni napadač nije dobio šansu u grupnoj fazi

©Reuters

Prvenstvo Evrope završeno je za jedinog fudbalera koji je minulu sezonu proveo u Superligi. I to na neslavan način. Bez ijednog jedinog sekunda na terenu!?

Iako je Filip Holender projektovan za startera, na završnom turniru najboljih kontinentalnih selekcija nije ni dobio šansu da pokaže šta može u reprezentatvnom dresu Mađarske. Sve tri utakmice Grupe F – koja je u potpunosti opravdala status najzanimljivije – Partizanov prvotmac je posmatrao kao gledalac. Na prvoj, protiv Portugala, čak kao prekobrojan ostao van protokola, a odlukom selektora Marka Rosija naredne dve, sa Francuskom i Nemačkom, presedeo je na klupi.

Kako je rečeno Mozzart Sportu, razlog što italijanski strateg nije koristio Holendera isključivo je taktičke prirode. Svestan da za konkurente ima aktuelne svetske i evropske, te četvorostruke planetarne šampione, Rosi se opredelio za defanzivnu varijantu, a umalo da mu takav stil donese senzacionalan plasman u osminu finala. U postavci zamišljenoj da više vodi računa o zaštiti svog gola nije bilo mesta za Filipa Holendera, iako ima zagovornika ideje da bi baš u tranzicionoj igri, kakvu su forsirali naši serverni susedi – a podsetimo da su na dve kontre eliminisali Island u baražu – hitrina i probojnost rođenog Kragujevčanina došli do izražaja.

U Partizanu dodaju kako su neprijatno iznenađeni što Filip Holender nije ni imao šansu da predstavi sebe, ujedno i crno-bele, na najvećoj smotri evropskog fudbala. Pogotovo što je nekadašnji prvotimac Lugana od selidbe na Topčiderskog brdo u jesen 2020. postao redovan u prvih 11 selekcije Mađarske, igrao je na svih šest mečeva Lige nacija – između ostalog i protiv Orlova – početak kvalifikacija za Mundijal u Kataru propustio je usled povrede na prvenstvenom gostovanju u Bačkoj Palanci i ništa nije ukazivalo na promenu statusa kod Rosija.©Star Sport©Star Sport

Pogotovo što je po okončanju sezone špartao igralištem stadio „Ferenc Puškaš“ svih 90 minuta u proveri sa Kiprom. Da nešto ne štima moglo se prepotstaviti u generalnoj probi sa Ircima – ostao van protokola – da bi tokom Prvenstva Evrope potpuno ostao u drugom planu.

Ovakav epilog u dresu selekcije Mađarske ne bi trebalo da ostavi posledice na status Holendera u Partizanu. Naprotiv, njemu je trener Aleksandar Stanojević dao produženi odomor do 12. jula, posle čega ga je projektovao kao jednog od nosilaca tima, pošto je izuzetno zadovoljan onim što je Filip doneo u prvoj sezoni saradnje.

Fudbalski, ništa sporno. Ekonomski, drugi padež. Crno-beli su očekivali da tokom Prvenstva Evrope Filipu Holenderu skoči cena na tržištu – prema proceni specijalizovanog sajta Transfermarkt trenutno vredi 1.500.000 evra – to je samo jedan od razloga što su ga pre šampionata otkupili od Lugana u nameri da budu potpuni vlasnici ugovora. Ovako, zbog odluka Marka Rosija ostali su uskraćeni za bolju pregovaračku poziciju kad im se budu javili inostrani klubovi. Turska Malatija se već raspituje. Samo, po kojoj ceni?

A možda je i rano za Filipa Holendera da odmah menja sredinu. Naročito ako se zna da će ga Stanojević u narednoj sezoni koristiti na njemu omiljenoj poziciji krila, odakle bi mogao da uzleti do statusa standardnog reprezentativca Mađarske. Opet.

Originalni članak: Mozzart sport