EVROKUP SE VRAĆA U ŽIVOT: Partizan i Virtus favoriti za elitu

ŠEST i po meseci pošto je Evroliga suspendovala oba svoja takmičenja, jedno se vraća u život današnjim premijernim utakmicama Evrokupa u sezoni 2020/2021.

ЕВРОКУП СЕ ВРАЋА У ЖИВОТ: Партизан и Виртус фаворити за елиту

Prethodna je zamrznuta i kasnije otkazana sa poznatim četvrtfinalistima, među kojima i Partizan sa najboljim učinkom (12-4) i prednošću domaćeg terena do kraja plej-ofa.

Odluka Evrolige da zadrži učesnike iz “kovid-sezone” obesmislila je eventualni nastavak Evrokupa kao uskog hodnika kroz koji se do elitnog takmičenja provlače šampion i eventualno finalista. Razumljiva frustracija Partizana, koji se nadao povratku u Evroligu posle šest godina, išla je dotle da se vagalo o priklanjanju FIBA Ligi šampiona.

Očekivano, nije napravljen korak koji bi crno-bele odveo na sporedni kolosek evropske klupske košarke, tako da u ovu sezonu Evrokupa ulaze sa istom ambicijom – plasman u elitno nadmetanje koje su osvojili davne 1992. finalnom pobedom protiv Huventuda. Isti protivnik čeka ih na prvom koraku ovog pohoda, u sredu u Badaloni (20.45). Konkurenti u A grupi su i nesuđeni četvrtfinalni rival iz otkazane sezone, ruski Uniks, Venecija, koja je takođe ušla među osam najboljih, i dva debitanta u ovom takmičenju – turski Bahčešehir i francuski Burg.

Partizan je ponovo u najužem krugu favorita za trofej, sa Virtusom koji takođe agresivno stremi ka obnovi evroligaškog statusa. Beogradski i bolonjski tim startuju sa prve linije, prate ih prošlosezonski četvrtfinalisti: Monako, Uniks, Unikaha, Venecija i grčki Promiteas. Opseg kandidata za najviši plasman zahvata i rusku Lokomotivu, šampiona iz 2013.

Crno-beli su zadržali najveći deo tima na okupu, ali ne i trenera Andreu Trinkijerija koga je nasledio njegov znatno neiskusniji pomoćnik Vladimir Šćepanović. To je možda i najosetljivija tačka u još jednom pokušaju Partizana da se kroz Evrokup vrati u elitno evropsko društvo.

Izvor Večernje novosti