Dušanov debi za pamćenje u španskoj ligi

Dušan Miletić ostavio odličan utisak na takmičarskom debiju za Đironu protiv Real Madrida

Doskorašnji centar Partizana Dušan Miletić imao je odličan debi u španskoj ligi Endesa. Iako je njegova Đirona izgubila od Real Madrida 88:94, srpski košarkaš ubacio je 13 poena uz pet skokova, igrajući kraj legendarnog saigrača Marka Gasola, koji je ubacio 21, uz po sedam asistencija i skokova. Ipak, na drugoj strani je bio sjajni Mario Hezonja, da sa 23 poena spreči iznenađenje, zajedno sa još jednim novim igračem “kraljevskog kluba”, Džananom Musom, koji je ubacio 15.

Miletić je ovog leta napustio Partizan posle tri godine, nakon sezone u kojoj nije imao minutažu kod Željka Obradovića, pa je u ABA ligi odigrao samo pet mečeva, u Evrokupu samo jedan i zato rastanak nije bio iznenađenje. Zajedno sa njim, za španski tim debitovao je i hrvatski talenat Roko Prkačin, koji je donedavno igrao za Cibonu. Njih dvojica imaće šansu da uče od Gasola, koji je 2019. vodio Španiju do titule prvaka sveta u Kini, ali i od slavnog trenera Aita Renesesa, koji je seo na klupu tima velikog imena, koji je prošle sezone prvi put izborio plasman u prvu ligu Španije. Aito je utakmicom protiv Reala ostao zvanično najstariji trener u istoriji španske lige, jer ima 75 godina, devet meseci i osam dana, čime je oborio rekord Svetislava Pešića od 70 godina, 10 meseci i dva dana, koliko je imao kada je poslednji put vodio Barselonu u sezoni 2019/20.

Mark Gasol nam donosi svoju žrtvu, trud i zahteve, kao i svakog dana. Sve to je ključno da ovaj tim igra dobro“, rekao je posle tesnog poraza Aito, koji je prethodnih godina (od 2017. do 2021) ostvario fenomenalne rezultate sa Albom, osvojio dve titule i bio zvanično najbolji trene Evrokupa (drugi put u karijeri). Legendarni stručnjak je čak devet puta bio prvak Španije, u razmaku od 1987. do 2001, i to sve vreme na klupi Barselone. Dušan Miletić (24) definitivno ima od koga da uči i da napreduje – i na terenu i van terena. Doduše, on je ovako dobre igre nagovestio i tokom priprema, jer je i u susretu protiv Barselone zablistao i ubacio čak 25 poena.

Originalni članak Mondo.rs