DRUGI PIŠU: OD JUČE VIŠE DILEME NEMA: Crvena zvezda je državni projekat

Tekst preuzet sa portala https://www.aktuelno.me/

Možda Vučić za nekoliko dana kada se na terenu odrade neki prljavi poslovi, zadaci, ucjene, maltretiranja, ali i razne druge malverzacije poput falsifikovanja, izađe sa nekim lažnim podacima. Ali je svima jasno da je predsjednik svega i svačega u Srbiji juče imao neki argument, a isto važi i za Čovića, jutros bi srpski mediji bili okupirani prisutnošću Vučića, Čovića, Terzića, a vjetovatno i Nebojše Ilića i mnogih drugih koji bi naširoko i naveliko svekolikoj srBskoj javnosti objašnjavali da to nije tačno.

Piše: Stanko Radulović

Crvena zvezda je uz pomoć medijske kampanje i podrške gotovo 95 posto medija u Srbiji decenijama stvarala uvjerenje da je Partizan privilegovan i da je uvijek dobijao više državnog novca od vječitog rivala, a da je Crvena zvezda kao narodni klub zahvaljujući podršci navijača bio uspješniji i trofejniji.

Završetak finala Kupa “Radivoja Koraća” i konferencija za medije u Nišu rezultirala je nepobitnim dokazima o medijskim lažima Aleksandra Vučića, Zvezdana Terzića, Nebojše Čovića i navijača Crvene zvezde da je Partizan privilegovan, ali da su oni sposobniji i uspješniji, jer su oni Crvena zvezda i najsrBskiji klub.

Željko Obradović je preveliko košarkaško ime u svijetu da bi se nakon njegove izjave i poziva da se napkon izađe na čistac sa ciframa moglo ostati nijem i istina je razotkrivena – CRVENA ZVEZDA JE DRŽAVNI PROJEKAT!

“Od trenutka kada sam došao bila je ta neka priča o Partizanu državnom projektu, a veća laž nije izgovorena. Veća laž i neistina nije izgovorena! Mora biti da je sve obrnuto i vrijeme je da se kaže. Apelujem na sve ljude iz mog kluba da izađu sa podacima, da se vidi crno na bijelo kako smo mi državni projekat i kako sam ja državni projekat, pa da se vidi. Dakle, to je najveća laž ikad izgovorena. Sa druge strane, ja sam kao trener osvojio mnogo trofeja, a najponosniji sam na posljednji trofej iz prošle sezone, trofej ABA lige jer znam gdje radim i kako je to teško uraditi. To je moj ubjedljivo najdraži trofej i moj najveći trenerski uspjeh, a svi znamo o čemu pričamo,” kazao je u subotu veče Obradović i direktno prozvao državu i košarkašku organizaciju koji zajedno čine da je Crvena zvezda privilegovana i finansijski i takmičarski.

Već u nedjelju ujutro na tv Prva osvanuo je Aleksandar Vučić, jer se osjetio prozvanim, a krivac se uvijek sam prepozna.

I naravno odgovor Vučića bio je prozaičan, u stilu ja pa ja, ja sam država i ja, odnosno država izdržavamo Partizan i Crvenu zvezdu.

“Ovo je jedan odvratan napad na državu koji se dešava svaki dan. I od Crvene zvezde nerjetko. Jer je Bogom dano da budete protiv države, i da kad postignete uspjeh kažete da je to uprkos državi, takve su i navijačke pjesme. Istina je da ništa ne bi bilo od Zvezde i Partizana bez države. Nijedan klub u Evropi nema takvu podršku od države kao Partizan i Crvena zvezda. Govorim i o Telekomu, NIS-u”, rekao je Vučić, a naravno u pričama o pomoći uvijek je prvoimenovani Partizan, ali cifre ni pomenuo nije.

Valjda nadobudan i ubjeđen da će u Partizanu da se ogluše na poziv Obradovića prvi je sa brojkama izašao Nebojša Čović, siguran da u Partizanu neće saopštiti detalje donacija države.

I usljedio je šok, šamarčina koju uzaludno pokušavaju da relativiziju srpski mediji pod kontrolom Aleksandra Vučića, predsjednika svega i svačega u Srbiji.

Crvena zvezda godinama u kontinuitetu dobija više novca od Partizana, i privilegovana je od strane države, iako je Partizan najtrofejniji košarkaški klub u Srbiji, ima četiri evropska trofeja i bio je šampion Evrope.

U finansijskom izvještaju koji je objavio Nebojša Čović, jasno stoji da je Crvena zvezda za prošlu sezonu 2022/23. od države dobila više nego vrtoglavih 11.300.000 eura i sada je svima jasno kako su kupljeni Fakundo Kampaco i Luka Vildosa, dok je prema finansijskom izvještaju koji je svekolikoj zvezdaškoj javnosti dostavio Ostoja Mijailović Partizan od države dobio manje od 5.600.000 eura, dakle više nego duplo manje od Crvene zvezde.

U sezoni 2021/22. ta razlika je bila drastično manja, ali i ona značajno na strani Crvene zvezde koja je od države prihodovala ukupno nešto manje od sedam miliona eura (6,9), a Partizan 5.158.000.

I tako deset sezona unazad, u svakoj je Crvena zvezda od države dobila više novca od Partizana, prema juče prijavljenim izvještajima.

Sumnjičavi i uvijek “pravdoljubivi” navijači Crvene zvezde reči će Ostoja Mijailović laže, nije saopštioo tačne cifre, ali postoji jedan ozbiljan problem. Nakon što su juče Čović i Mijailović saopštili cifre danas, nije se oglašavao Aleksandar Vučić, zavladao je tajac u kabinetu predsjednika svega i svačega u Srbiji. MUK, TIŠINA.

Možda Vučić za nekoliko dana kada se na terenu odrade neki prljavi poslovi, zadaci, ucjene, maltretiranja, ali i razne druge malverzacije poput falsifikovanja, izađe sa nekim lažnim podacima. Ali je svima jasno da je predsjednik svega i svačega u Srbiji juče imao neki argument, a isto važi i za Čovića, jutros bi srpski mediji bili okupirani prisutnošću Vučića, Čovića, Terzića, a vjetovatno i Nebojše Ilića i mnogih drugih koji bi naširoko i naveliko svekolikoj srBskoj javnosti objašnjavali da to nije tačno.

I nije u potpunosti tačno, jer su frizirani finansijski izvještaji Crvene zvezde i za to postoje dokazi.

Naime, u 2020. godini Vlada Srbije donijela je uredbu kojom sportskim udruženjima daje sredstva kao vid finansijske podrške zbog pandemije. Ta sredstva se u bilansima bilježe kao donacije.

KK Partizan (matični broj 07051026) u 2020. godini na ime donacija dobija 210.242.000 din, odnosno 1.788.073€. (po srednjem kursu na dan 31.12.2020.).

KK Crvena zvezda (matični broj 07024924) u 2020. godini na ime donacija dobija 317.011.000 dinara, dok u bilansu piše da je dobijeno od države. 313.687.000 din, odnosno 2.667.756€. Dakle i za donaciju zbog pandemije Crvena zvezda je dobila više novca od Partizana.

KK FMP (bivši Radnički bsket iz NS matični broj 08099685) u 2020.god. na ime donacija dobija 230.551.000 dinara, što je 1.960.798€. Dakle, čak i Čovićev privatni klub FMP dobija više novca od države za pandemiju nego Partizan i tu nije kraj malverzacijama.

FMP prebacuje Crvenoj zvezdi 182.823.000 dinara ili 1.554.879€ po navodnom sporazumu o poslovno – tehničkoj saradnji, što stoji u bilansima. Tako je Crvena zvezda preko svog kriminalnog blizanca od države dobila samo na račun pandemije ukupno 4.222.735 eura, odnosno 2.434.662 eura više od Partizana.

Poseban problem kod prebacivanja novca za pandemiju iz 2020. godine predstavlja činjenica da se FMP nikada nije zvao Crvena zvezda Beograd, pa ipak novi FMP prebacuje Crvenoj zvezdi 182.823.000 dinala ili 1.554.879 eura, po navodnom sporazumu o poslovno tehničkoj saradnji (STOJI U BILANSIMA), što je čist SUKOB INTERESA, jer oba kluba postoje i učestvuju u istim takmičenjima za razliku od Crvene zvezde i C.zvezde Beograd (izvorni FMP), između 2011-2015. godine.

Klub koji je promijenio ime iz FMP u Crvena zvezda Beograd (2011.) pa u IRL (2015.), više se ne takmiči (obrisan iz registra KSS tek 2018), što je novo kriminalno djelo i ima matični broj 07078048.

Klub koji se zvao Radnički basket iz Novog Sada, promijenio je 2013. godine ime u FMP, ali nije imao nikakve veze sa pomenutom “gimnastikom” oko Crvene zvezde sa matičnim brojem 08099685.

Javno objavljeni bilansi klubova, (dostupni svima na APR, kao i sva poslovanja i dugovanja), jasno ukazuju da je Partizan donacijama dobio 1.788.073 eura, a Crvena zvezda 2.667.856 eura, plus od FMP-a 1.554.87 €, koje novi FMP ne bi imalo da prebaci da nije dobio od države, čime dolazimo do toga da je Crvena zvezda u 2020. g. na ime direktnih donacija države (i na ime novca koji je drugi klub dobio od države) dobila 4.222.735 evra. To je 2.434.662 evra više u odnosu na Partizan.

Pošto je jasno da takvih primjera finansijske “gimnastike” i malverzacija na relaciji Crvena zvezda – FMP ima još, postaje potpuno deplasirana priča o bilo kakvim privilegijama Partizana, o tome da je državni projekat i da je čak i donekle ravnopravan sa Crvenom zvezdom.

Protekle tri godine srpski mediji i navijači Crvene zvezde pokušali su da predstave dolazak Željka Obradovića, kao najtrofejnijeg evropskog trenera u istoriji kao Vučićevu pomoć Partizanu, ali je sada očigledno da je i to laž koja više ne pije vodu.

Vučić je direktno prozvan od Željka Obradovića i da je zaista on doveo najtrofejnijeg evropskog trenera u Partizan juče bi osiono odbrusio Žocu i ne bi imao milosti, ali avaj.

Poznavajući način funkcionisanja Čovića, Terzića i njihovog finansijskog mentora jasno je da čak ni cifre koje su saopštene ne pokazuju koliko je zaista Crvena zvezda privilegovanija od Partizana u košarci.

Ako su ovakve cifre u košarkaškim klubovima, može li iko povjerovati u tvrdnje Zvezdana Terzića da Crvena zvezda od države dobija ”samo” 1,5 miliona eura od Telekoma i onih 4,5 miliona od Gasproma koje je klubu iz Ljutice Bogdana još prije skoro 15 godina obezbjedio Boris Tadić kada je na stadionu “Rajko Mitić” šutirao penale?

Postoji li ijedna osoba koja može povjerovati da je u sezoni 2022/23. Vučić pomogao duplo više KK Crvena zvezda od FK Crvena zvezda koji je u tom trenutku dugovao 71 milion eura i godinama nije bio u stanju da plaća porez, vodu, struju (ne plaća ni sada) i otplaćuje kredite?

Originalni tekst. https://www.aktuelno.me/