DECA PARTIZANA: ZDRAVA ISHRANA MLADIH FUDBALERA (VIDEO)

Igrači Omladinske škole FK Partizan treniraju svakog dana, a neretko imaju i po dva treninga dnevno, te su kalorijski zahtevi veći, kao i potreba za unosom proteina. Ne postoji neka drastična razlika u ishrani sportiste i onog ko to nije, ali su važne količine. Gosti nove epizode emisije „Deca Partizana“ bili su – lekar Branislav Milojević, šef kuhinje Milan Mitrović, poslastičar Marija Potkonjak i omladinci – Nikola Ralić i Ognjen Ugrešić.

Energetske potrebe igrača su velike, a potrebno je da kalorije koje moraju da unesu rasporede dnevno u tri do pet obroka. Nije svaka namirnica jednako dobar izvor energije, pa je dobro da svaki obrok bude što bolje isplaniran, a da uključuje namirnice koje pružaju dugoročnu energiju.

„Namirnice moraju da budu proverenog kvaliteta i da nemaju previše masti. Pred neki zahtevni period treba pojačati unos složenih ugljenih hidrata, npr. unos pasti, tj. testenina. Smatra se da jedan sportista od 75 kilograma izgubi za vreme fudbalske utakmice 1200-1600 kcal, dakle oko 700-800 kcal na sat. Dnevni unos bi trebalo da bude 2700 kcal za sportiste u mlađem uzrastu. Oni pored toga što imaju tu potrošnju, moraju imati i dodatak jer su u fazi rasta. Moraju unositi i vitamine i minerale“, navodi dr Milojević.

Poslušajte u novoj epizodi i predloge zdravih obroka, kao i kako se hrane naši omladinci. Pogledajte emisiju „Deca Partizana“ na YouTube kanalu Partizan Beograd. 

Zvanični sajt FK PARTIZAN