Da li je Partizan pogrešio sa Siseom?

Gvinejac u Novom Pazaru skrenuo pažnju igrama i učinkom

Sise na meču sa Javorom (© Star sport)

Bez obzira kako se završi sezona, da li će izboriti opstanak ili ne, Novi Pazar se pokazao kao sredina sposobna da oživljava karijere pojedinaca. Napadač Almir Aganspahić je postigao 11 golova posle sezone u kojoj nijednom nije zatresao mrežu u dresu Čelika iz Zenice, Periša Pešukić ovog proleća skupio 15 utakmica iako u Partizanu na njega ne računaju, dok je identičnu, možda čak veću, pažnju privukao Abdulaj Sise.

Igrama i učinkom za superligaša kraj Jošanice, momak iz Gvineje se nametnuo kao jedan od ključnih fudbalera tima, otvorivši debatu da li su crno-beli pogrešili kad su prošlog leta procenili da za njega nema mesta u Humskoj 1, posle probe tokom priprema na Zlatiboru.

Jedno od obrazloženja ljudi iz Partizana bilo je da su prebukirani kvotom stranaca (osim Sejdube Sume, Makija Banjaka, Bibarsa Natha, tad su još u klubu bili Umar Sadik i Takuma Asano, tek kasnije je angažovan Žan Kristof Bajbek), dok se drugo ticalo procene da ih u kontrolnim mečevima i na treninzima nije ubedbio da je igrač sposoban da pravi razliku. Tadašnji trener Savo Milošević nije odustajao, čelnicima Novog Pazara izrekao je niz komplimenata na Siseov račun kad su ga pitali da li je vredan angažmana. Sve u nameri da ga drži na oku i posle ove sezone, eventualno, vrati na Topčidersko brdo.

Abdualaj Sise je u bivšem superligašu eksplodirao. Već na debiju, baš protiv Partizana, upisao je asistenciju i mučio, na tom avgustovskom susretu, sramotnu odbranu crno-belih. Kako je sezona odmicala, tako se i njegova uloga u timu menjala. Treneri Kenan Kolašinac i Radoslav Batak su ga prebacili na poziciju zadnjeg veznog, imajući u vidu konstituciju i motoričke sposobnosti 25-godišnjeg Sisea. Ispostavilo se da su pogodili, pošto je Abdulaj bio inspirisan i na susretu sa Crvenom zvezdom (gol), a računajući i vreme pod palicom Davora Berbera došao do četiri gola i pet asistencija.

Poređenja radi, taj učinak je statistički bolji od svih zadnjih veznih Partizana izuzimajući Bibarsa Natha (11+7) na mečevima Superlige. Miloš Jojić ima po četiri pogotka i dodavanja za njih, Aleksandar Šćekić je na Banovom brdu poentirao četvrti put, ali ima dve asistencije, Saša Zdjelar je 1+3, Milan Smiljanić se još nije upisao…

Naravno, dilema je kako bi se Abdulaj Sise snašao u klubu koji neprestano zahteva pobede, čak i atraktivnu igru, kao što je pitanje da li bi među crno-belima, da su ga posle probe ostavili, bio još učinkovitiji, ako u Novom Pazaru koji se bori za opstanak ovako doprinosi timu.

Što ne može da ostane neprimećeno…

Originalni tekst: Mozzart sport