BOGdan i Nikola “teži” od Vlade i Peđe!

Koliko su nekad zarađivali najbolje plaćeni srpski NBA igrači, a koliko zarađuju sadaIZVOR: MN PRESS

Više ne postoji bilo kakva dilema.

Bogdan Bogdanović (28) napustio je Sakramento Kingse i potpisao četvorogodišnji ugovor sa Atlantom, prema kojem će zaraditi čak 72 miliona dolara! S obzirom na to da je njegov prvi, “ruki” ugovor iznosio 27 miliona na tri sezone, nekadašnji as Partizana i Fenerbahčea zaradiće 99 miliona za sedam godina u SAD.

Među svim srpskim košarkašima koji su zaigrali preko okeana, samo je Nikola Jokić jednim ugovorom zaradio veći iznos, kada je pretprošlog leta sa Denverom potpisao za 148 miliona na pet godina.

Naravno, Jokić je tako postao srpski rekorder i samo u predstojećoj sezoni zaradiće 28,5 miliona, a onda ga i u naredne dve očekuje povišica.

Najuspešniji srpski NBA asovi prethodne generacije takođe su brojali desetine miliona u svojim ugovorima, s tim da svojim najvećim ciframa nisu dobacivali do Bogdanovog, iako je jasna razlika u vrednosti dolara tada i sada.

Bogdan Bogdanović

IZVOR: MN PRESS

Na primer, Vlade Divac je 1999. godine potpisao šestogodišnji ugovor sa Sakramentom za 62,5 miliona, a zanimljivo je da je Predrag Stojaković istorijski dobre partije u Kingsima bolje naplatio kada je otišao iz glavnog grada Kalifornije.

“Peja” je 2001. potpisao za Sakramento na pet godina za 31,2 miliona dolara, a onda je 2006. u periodu trejda iz Indijane u Nju Orleans potpisao petogodišnji ugovor za 63,2 miliona.

Dakle, tandem Jokić-Bogdanović će svakako svojim (za sada) najvećim ugovorima zaraditi više od tandema Divac-Stojaković na vrhuncu karijera, mada verovatno i nije potrebno naglašavati koliko su danas ugovori povećani u odnosu na period kada su oni igrali.

Te cifre su pogotovo “skočile” od 2016, kada je plejmejker Makl Konli oborio rekord sa 153 miliona za pet godina…

IZVOR: MN PRESS

Kada su u pitanju drugi srpski igrači, “starija garda” je bila posebno dobro plaćena od 2003. do 2006. godine

U tom periodu je Vladimir Radmanović potpisao ugovor života, kada su ga Lejkersi 2006. doveli za petogodišnji ugovor za 30,2 miliona dolara, a Darko Miličić je 2003. potpisao ruki ugovor na 16,8 miliona, posle čega je potpisivao kraće ugovore na sedam miliona (Memfis), 4,5 miliona (Minesota)…

Prethodnih godina je Boban Marjanović u Detroitu 2016. potpisao trogodišnji ugovor na 21 miliona, a narednog leta će biti neograničeno slobodan igrač, kao i Nemanja Bjelica, koji će nakon treće sezone u Sakramentu ukupno zaraditi 20 miliona u Kingsima…

Naredno leto na koje bi mogao da bude oboren srpski rekord biće 2023, kada će Jokić sa 28 godina postati neograničeno slobodan igrač, u naponu snage i sa dovoljno godina pred sobom da ponovo potpiše na maksimalni iznos.

Biće interesantno videti koliko će tada iznositi maksimum.

(MONDO)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *