Bodovi i koeficijent: Partizan će morati u grupnu fazu jer je bolji od Intera!

Meridijan sport

Crno beli su poraženi u Češkoj ali to ne treba shvatati tragično. Tokom ove sezone je urađen dobar posao i Partizan se nakon 13 godina našao u evropskom proleću. Četa Miroslava Đukića je mogla da odigra bolje u nekim momentima ali je bila najbolja kada je bilo važno.

Narednog leta se menjaju kvalifikacije za oba evropska takmičenja. Trenutno se čini da će srpskim predstavnicima u novom sistemu biti teže da stignu do Lige šampiona. Kao uteha i dalje ostaje Liga Evrope, koja bi trebalo da bude realnija opcija.

Šta se tačno menja?

Zaboravite sistem koji ste znali do sada. Mnoge stvari će biti nove i svi ćemo ih učiti u hodu. Ono što se za sada zna, dobićemo jedno novo kolo u kvalifikacijama za Ligu šampiona. To nas ne treba previše da brine jer će pretkolo igrati samo četiri tima, šampioni najslabijih zemalja.

Šampion Srbije startuje od prvog kola i do plasmana u grupnu fazu Lige šampiona će morati da izbaci četiri protivnika. Direktan plasman u grupnu fazu će obezbediti šampioni 10 najuspešnijih država pa sa njima naši timovi neće moći da igraju.

Ukoliko šampion Evrope izbori plasman i kroz domaće prvenstvo jedno od njihova dva kvalifikaciona mesta zauzeće predstavnik 11. zemlje po koeficijentu. On će se pridružiti Turcima, Belgijancima, Ukrajincima, Portugalcima, Rusima… To je dobra vest za srpskog šampiona.

Na snazi i dalje ostaje sistem sa dve staze, šampionskom i nešampionskom. Pošto nas zanima samo ova u kojoj su šampioni, posvetićemo se njoj. Tu će biti pobednik pretkola i još 33 tima. Drugo kolo će pojačati 3 šampiona a treće i četvrto po dva.

Ako ne ide u LŠ?

Ovde se desila još jedna veoma značajna promena. Ekipa koja ispadne u prvom kolu kvalifikacija neće biti odmah eliminisana. Čak i takvi timovi će tražiti put kroz Ligu Evrope. Od naredne sezone će i u tom takmičenju postojati dve različite staze, jedna za šampione i jedna za timove koji to nisu.

Ekipa koja ispadne u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona krenuće od drugog kola kvalifikacija za Ligu Evrope. Ekipe koje ispadnu u drugom kolu kvalifikacija za LŠ idu u treće kolo kvalifikacija za LE, ekipe iz trećeg kola idu u četvrto dok timovi koji su izgubili plej-of idu direktno u Ligu Evrope!

Sva tri tima iz Srbije koja obezbede učešće u kvalifikacijama za Ligu Evrope startovaće od prvog kola i pred njima će biti četiri prepreke koje treba da savladaju. Dobri rezultati Zvezde i Partizana u ovoj evropskoj sezoni znače da će gotovo sigurno biti nosioci u trećem kolu kvalifikacija.

Partizanov put do grupne faze!

Bez obzira da li će osvojiti domaću titulu ili ne, Partizan će startovati iz prvog kvalifikacionog kola. Do takmičenja u grupnoj fazi biće im potrebno da savladaju tri protivnika u kvalifikacijama ali i četvrtog u okviru plej-of runde.

Dobri rezultati Partizana poništili su sezonu 12/13 u kojoj je Partizan takođe igrao grupnu fazu Lige Evrope. Ove sezone je bio uspešniji nego tada pa ima razloga za zadovoljstvo, klupski koeficijent je neznatno popravljen.

Crno-beli trenutno zauzimaju 79. poziciju na UEFA rang listi, mada je realno stanje stvari da je ona još bolja. Plasman na toj tabeli se gleda po broju bodova ali za timove čiji je koeficijent manji od koeficijenta lige iz koje dolaze uzima se taj drugi podatak!

Partizan trenutno ima više bodova nego što su koeficijenti Lige 1, Serije A, Bundeslige ili Premijer lige. Zbog toga je Partizan pretekao na tabeli ekipe poput Bordoa, Kelna, Majnca, Lajpciga, Torina, Atalante ili Sautemptona!

Everton i Inter su osvajali više bodova nego što je količnik njihove lige ali ni to nije dovoljno da budu ispred Partizana! Naredni cilj ekipe Miroslava Đukića biće stizanje Dinama iz Zagreba koji se nalazi jednu poziciju iznad!

Naredne sezone klub iz Zagreba brani 500 poena više od Partizana i neće biti iznenađenje ako se ta razlika nadoknadi. Partizan bi tokom naredne sezone mogao da stigne i koeficijent koji ima Španija, pa da prestigne ekipe poput Betisa ili Selte!

Malo kalkulacija!

Prerano je možda za kalkulacije o mestu nosioca narednog leta ali je sasvim izvesno da bi Partizan bio nosilac u prva dva kola kvalifikacija za Ligu šampiona i prva tri kola kvalifikacija za Ligu Evrope. Idealna startna pozicija.

To znači da bi Partizan na početku naredne sezone igrao dva dvomeča protiv slabije plasiranih timova i da bi u tim susretima bio ogroman favorit. Onda bi usledila jedna, odlučujuća runda, tokom koje bi Partizan morao da savlada nekog od favorita.

Gledajući učinak iz dosadašnjih sezona, Partizan će narednog leta biti u veoma dobroj poziciji. Biće dovoljno da savlada samo jedan povlašćeni tim i zatim se nađe u grupnoj fazi nekog od takmičenja! Videćemo i kog, jer svi jedva čekamo leto!