Armin i Sveta za ”mnogaja ljeta”

Sportski žurnal

Partizanov početak 2018. među ljubiteljima fudbala ostaće upamćen po dočekanom proleću u Evropi posle 13 godina, krizi u prvenstvu i odloženoj smeni trenera Miroslava Đukića i činjenici da je jedan od najboljih defanzivaca koje je Srbija ikad iznedrila, bez obzira što je odbrana duple krune dovedena u pitanje, pružio priliku za debi dvojici najtalentovanijih izdanaka ”klase 2000”: vezisti Arminu Đerleku i štoperu Svetozaru Markoviću, po procenama stručnjaka biserima kadrim da zasijaju na najvećoj evropskoj sceni.

U poslednje dve utakmice crno-belih, začinjenim pobedama protiv Čukaričkog – u prvenstvu i Javora – u kupu, posebnu ulogu imao je pomenuti tandem tinejdžera: predodređenih za startere i protagoniste povratka Parnog valjka, posle perioda štucanja, na trijumfalni kolosek.

Armin Đerlek je oduševio na Banovom brdu: tehničku perfekciju i božiji dar igranja između linija nadogradio je i taktičkom odgovornošću; Svetozar Marković je zaslužio salvu aplauza u Ivanjici: iz poslednje linije dva puta je stigao da se priključi napadačima i učestvuje u akcijama kod oba gola (drugog naročito!). Grobarima je ostalo samo da u sevdahu konstatuju: veliko ”bravo”!

Britanski Gardijan je koncem prošle godine Đerleka svrstao među 60 najtalentovanijih igrača rođenih na prelazu dva veka, imamo priliku da se uverimo – s razlogom!

Pročitao sam negde šta su napisali Englezi, hvala im, to mi samo daje podstrek i govori da sam na pravom putu – skromno veli rođeni Pazarac, fudbalofili bi rekli – istinski naslednik Adema LJajića.

Od zimus je, pak, krenula Đerlekova bajka. Prvo, na pripremama…

– Dobio sam šansu i – uspeo da je iskoristim. Oduvek sam hteo da budem deo Partizana. San mi se ostvario kad sam debitovao u crno-belom dresu i upoznao Sašu Ilića!

Armin, polako (ali sigurno), postaje nezamenljiv!

– Šef Đukić traži od nas da radimo za ekipu, utakmicu ne dobija jedan igrač, nego tim. Prvenstvo, isto!

Red je da se u priču uključi i Svetozar Marković, u Humskoj sa dužim stažom od vršnjaka – Armina Đerleka:

– Od svoje 11 godine sam u Partizanu, ceo život sanjam taj momenat – da debitujem. Doživeo sam to protiv Čukaričkog – neopisiv osećaj. Na sve to, nadovezala se i sjajna partija protiv Javora: drago mi je što sam asistirao Nemanji R. Miletiću za gol, ali mi je ujedno i krivo što iz dve prilike u prvom poluvremenu nisam zatresao mrežu. Nadam se, ipak, da je ovo tek početak.

Lekcije u crno-beloj omladinskoj školi Markoviću su utkale bogat repertoar znanja i predodredile ga za sjaj velikih reflektora.

– Bio sam kapiten u mlađim kategorijama. Normalno, za to je potreban autoritet, da pomažeš svima i da ih bodriš. Sve bih dao da traku ponesem i jednog dana u prvom timu, puno mi je srce što igram sa Sašom Ilićem, velikom legendom Partizana. Maštao sam kao klinac da treniram s njim, zaista je ekstra – biti uz njega u karantinu, igrati utakmice…

S Parnim valjkom je zacrtao najviše ciljeve:

– Želim da sa Partizanom osvojim duplu krunu i osetim učešće u Ligi šampiona!

Idealan momentum da na priču o tandemu crno-belih bisera stavimo zapetu, konstatujući – Armin i Sveta za Partizanova mnoga uspešna leta!