80. đurđevdanska svećica Đorđa Perišića i Ivice Osima

Na Đurđevdan davne 1941. godine rođene su dve Partizanove legende vaterpolista Đorđe Perišić i fudbalski trener Ivica Osim

U vremenima kada tužne vesti stižu jedna drugu, one lepše su daleko ređe. Jedna od njih vezana je za 6. maj, dan rođenja dve Partizanove legende Đorđa Perišića i trener fudbalskog kluba Ivica Osim.

Đorđe Perišić (na slici), zlatni olimpijac iz Meksika 1968. osvajač medalja sa SP, MI, izuzetan sportski radnik, nosilac velikog broja društvenih i sportskih odlikovanja (orden MOK), u krugu porodice je proslavio 80. rođendan.

Ivica Osim je zbog plave kose u detinjstvu je dobio nadimak Švabo, a novinari su ga tokom karijere prozvali Štraus sa Grbavice jer je fudbal u njegovom izvođenju ličio na valcer.

Osimov tim je igrao u gol, a ne „u širinu”. Lopta mora da ide samo prema golu, kao što krv ide u srce, bila je njegova filozofija. Godinama je tim sa Grbavice bio u vrhu, ali posle nesrećne eliminacije od Videotona 1985. godine u polufinalu Kupa UEFA usledio je raspad sjajne generacije koja nije igrala po pravilima većine domaćih klubova.

Na poziv Miljana Miljanića 1986. godine postaje selektor Jugoslavije. Prvi kvalifikacioni ciklus za Evropsko prvenstvo 1988. godine i ćorak. Englezi su nas „razbili” na Marakani 4:1, ali je Osim na insistiranje Miljanića ostao selektor i na Mondijalu u Italiji, ali i u kvalifikacijama za EP u Švedskoj reprezentacija je igrala sjajno.

Baš kao i Partizan koji je vodio do 1992. godine.

Originalni tekst : Sportski žurnal