Zoran Tošić: Ko slavi u derbiju i zaslužuje prvo mesto

Strelac pobedonosnog gola za Partizan protiv Voždovca, ima jasnu računicu u borbi za titulu s Crvenom zvezdom

Kad je teško – Bambi!

Slogan uveliko odomaćen među navijačima Partizana, oduševljenih bogatim umećemZorana Tošića, znalca da u egal utakmici majstorskim potezom okrene stvari na crno-belu vodenicu i utka potpis u važan trijumf.

Najnoviji dokaz: hitac protiv Voždovca na dušanovačkom krovu, vredan tri boda u šampionskoj trci s večitim rivalom.

U gustom rasporedu naporno je igranje utakmica na svaka tri dana. U prvenstvu je svaka krucijalna, s obzirom na to da zaostajemo za Crvenom zvezdom. U Evropi smo ostvarili željeni cilj i sad je bitno da lepu jesen upotpunimo dobrim rezultatima i na domaćoj sceni. Shodno tome, važna i zaslužena pobeda na teškom gostovanju – zadovoljno konstatujeZoran Tošić, kreator minimalca protiv Zmajeva.

Leandre Tavamba je na centru igrališta oduzeo loptu Saši Ivkoviću i inicirao akciju za nezaborav?

Odlično, znali smo odmah šta treba da uradimo. Ožegović je konačno podigao glavu, s obzirom da to ne radi tako često… Šalim se! Hvala mu na asistenciji, drago mi je što sam tu jednu priliku uspeo da pretvorim u gol, posle je sve postalo lakše.

Svi znaju tu vašu foru primenjenu kod egzekucije, ali – stalno prolazi?

Dobro, obično levonogi fudbaleri pokušavaju da uđu u sredinu, problem je što defanzivci ne znaju kad ćemo to da učinimo: sad ili… sad! Mi smo ti koji imamo loptu i odlučujemo šta ćemo da uradimo. U principu, dobro sam odreagovao i postigao lep gol.

Nastavićete nisku i u nedelju protiv Vojvodine u Humskoj?

Vojvodina je, takođe, ozbiljna ekipa, baš kao i Spartak i Voždovac, iz vrha tabele. Neće sigurno da nam bude lako, pokušaće i Novosađani u Beogradu da naprave „nešto”. Mi smo Partizan, u svakom meču idemo na pobedu! Veoma je važno što smo slavili protiv Zmajeva i napravili lepu uvertiru za Lale.

Parni valjak je i dalje na – minus šest?

U ovom novom sistemu takmičenja – to i nije neka razlika. Stiže se samo jednom pobedom u derbiju! Na nama je da slavimo u svakoj utakmici i da osvojimo što više bodova, onda – rešimo sve u direktnom duelu s Crvenom zvezdom. Ko tu bude bolji – i zaslužuje da bude prvi!

Jasna računica Zorana Tošića, uz nadu navijača naklonjenih srpskom prvaku da će upravo popularni Bambi da „drži digitron” 13. decembra protiv komšija.

ŠTO NE NAPRAVIŠE BOLJI VEŠTAK?

Rezultatski – prijao vam je „veštak” na Dušanovcu, jednom trenutku, pak, s bolnom grimasom uhvatili ste se za nogu, potražili čak i lekarsku pomoć?

Igrao sam mnogo puta na veštačkoj travi, ali… Stadion je lep, fin, kulturan, za primer, ali sigurno da je mogla da se napravi bolja podloga kad su već toliko puno uložili – vrti glavom Zoran Tošić.

U KIJEVU IZ MIRNOĆE DO PRVOG MESTA

Kako ste preživeli utakmicu s Jang Bojsom, propuštenu zbog žutih kartona?

Mnogo mi je bilo teško, kud i kamo je lakše kad si na terenu. Fenomenalna utakmica, sjajna atmosfera, navijači su shvatili važnost. Istorijski uspeh.

Sada, s Dinamom u Kijevu za prvo mesto?

Olakšavajuća okolnost: ostvarili smo primarni cilj, iz mirnoće možemo i da ga nadogradimo. Uspemo li da pobedimo Ukrajince – biće fenomenalno. Ali, prvo protiv Vojvodine… – spušta loptu udarna igla crno-belih.

MISLILI SMO DA ĆE DA BUDE LAKO I PROTIV AUSTRALIJE

Reprezentacija Srbije saznaće danas rivale na Svetskom prvenstvu u Rusiji 2018: simulacija žreba bila nam je naklonjena – Poljska, Kolumbija i Iran?

Nisam pratio simulaciju, ali sigurno da bismo iz prvog šešira voleli Poljsku ili Rusiju. To bi bilo fenomenalno, izbegli bismo najjače reprezentacije i porasle bi nam šanse da prođemo. Mada, ko god se plasirao na Mondijal poseduje veliki kvalitet, u šta smo se uverili i 2010. protiv Australije. Mislili smo da ćemo lako da ih dobijemo, nismo uspeli, baš kao ni Ganu. Imali smo „prolaznu” grupu i… – uzdržan je Zoran Tošić, već deceniju standardni član Orlova.

Tekst : Sportski žurnal